Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Ho stop! Je zit op de examenpagina van 2016. Klik hier voor de eindexamen 2017 pagina.

Zo haal je in één zomer je ontbrekende bètavak in!

Zo haal je in één zomer je ontbrekende bètavak in!

Stel, je hebt de studie van je dromen gevonden, alleen ben je in de vierde vergeten om dat ene bètavak te kiezen dat verplicht is om toegelaten te worden. Droom in duigen? Nee hoor, er is een uitweg, zelfs deze zomer nog!

Het overkomt veel scholieren. Je kiest eind derde klas een profiel op basis van de vakken waar je een goed cijfer voor staat. Dan ga je open dagen bezoeken en vind je een toffe studie, maar blijk je daar toch wiskunde B, scheikunde of natuurkunde voor nodig te hebben. Je kunt dan het vak inhalen in een tussenjaar en eind van dat jaar staatsexamen doen. Maar wist je dat het ook sneller kan? Door een zomercursus te volgen en vervolgens het CCVX voortentamen te maken kun je aanstaande september al gaan studeren. 

Bètavakken bijspijkeren in de zomer en studeren in september

Het CCVX voortentamen is een examen dat de examenstof van de bètavakken op de middelbare school toetst en het wordt erkend door bijna alle Nederlandse en Belgische universiteiten. Het wordt geaccepteerd bij geneeskunde, tandheelkunde en economische en technische opleidingen. Je maakt dit examen vóórdat je meedoet aan de selectie, vandaar de naam voortentamen.  

Een groot voordeel van het CCVX tentamen is dat het meerdere keren per jaar wordt afgenomen en er zit geen mondeling bij. Je bent dus niet afhankelijk van het staatsexamen waar je maar één keer per jaar aan mee kunt doen. Ook op havo-niveau kan je op aanvraag een voortentamen afleggen, zodat je snel aan je HBO-opleiding kan beginnen. 

Om je voor te bereiden op het voortentamen, kun je bij WisMon een intensieve cursus volgen van het bètavak dat jij nog mist op je eindlijst. Je haalt dan deze zomer dat vak in en sluit af met het CCVX voortentamen. In september 2017 start je meteen met de HBO- of WO-studie waar je je voor hebt aangemeld. Je kunt ook kijken of ze bij de studie die jij wilt doen een februari-instroom hebben. Dat geeft je iets meer tijd. 

In één jaar alle bètavakken inhalen

Ook als je meerdere bètavakken nodig hebt om in aanmerking te komen voor je droomstudie, is er geen nood aan de man. In één jaar kun je met een op maat gemaakt programma de vakken inhalen die je nog mist. Dat is even bikkelen, maar dat is het helemaal waard als je straks in de collegebanken zit bij de studie waar je je zinnen op had gezet.

WisMon Bèta onderwijsinstituut biedt cursussen aan waarmee je je voorbereidt op het CCVX voortentamen. In kleine groepen behandel je de gehele bovenbouwstof en werk je toe naar het CCVX voortentamen, het staatsexamen of andere afsluitende examens en toelatingstoetsen.

De cursussen starten op 6 juni en duren tot eind juli. Je sluit de cursus daarna meteen af met het CCVX voortentamen. Zo heb je de hele maand augustus nog om uitgebreid te chillen voordat het studentenleven begint.

Over WisMon

WisMon is een bèta onderwijsinstituut voor cursussen om bètavakken in te halen, bijles en examentraining. Onze missie: de bètavakken geen struikelblok meer laten zijn voor zoveel mogelijk scholieren. 

App ons over de examens!

Stel ons vragen of laat het weten als je nieuws hebt op +31 6 12 464 251

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.

Lees ook