Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Examenchat Engels

3:46 Roos (moderator)
 Hoi Roos!
    Docent Engels Roos: Zo reageer ik op jouw post, Edit 

3:49 Docent Engels Roos
 Hoi!
3:50 Roos (moderator)
 Ja helemaal goed
    Docent Engels Roos: Dankje. En Enter is geen automatische post. 

    Docent Engels Roos: Reply to reply is niet mogelijk. 

3:52 Roos (moderator)
 Nope is niet mogelijk, en in je instellingen kan je nog aangeven dat je wel meteen wil posten bij een druk op enter knop!
    Docent Engels Roos: Ach, dat loop wel los. Ik raak snel genoeg gewend aan een reply knop. 

3:52 Opmerking van Guest
test
    Roos (moderator): Het werkt ;) Om 16u gaan we hier van start met de chat Engels! 

3:54 Roos (moderator)
 Ben je er al klaar voor Roos?
    Docent Engels Roos: Jahoor, kom maar. 

3:55 Roos (moderator)
 Is er al iemand met een vraag over Engels?
3:55 Roos (moderator)
 (ik denk dat er nog veel chatters bij wiskunde chat zitten)
    Docent Engels Roos: We beginnen officieel over 5 minuten, en wiskunde is ook een lastig vak waar je goed op moet halen. 

3:57 Opmerking van vmbo
Hoe het beste gatenteksten aanpakken?
    Docent Engels Roos: Bij een gatentekst is het slim eerst de antwoorden te vertalen en kort erachter te zetten (tenzij de woorden heel makkelijk zijn, zoals "happy") Dan lees je de alinea van het gat en specifiek de zin waar het gat in staat goed vertalen. Vervolgens pas je alle antwoorden erin en kijk je welke het beste past. 

3:58 Roos (moderator)
 Welkom alvast in de chat voor Engels. Je kunt aan Roos al je vragen stellen over CSE Engels. Vermeld in je naam je niveau, dat maakt het voor Roos makkelijker om de vragen te beantwoorden. Heb even geduld als je je vraag niet meteen in beeld ziet, ik laat ze één voor één door.
3:59 Opmerking van VMBO-TL
Klopt het dat het nauwelijks haalbaar is om 13 punten op de brief te krijgen? En de brief is toch altijd formeel of ook wel informeel?
    Docent Engels Roos: Het is zeker haalbaar 13 punten te halen! Zorg dat je alle eisen die je van je vragen genoemd hebt én een in van jezelf toevoegt. Let erop dat je bepaalde zinsconstructies alvast kunt oefenen door eerdere examens te maken. Het kan zowel formeel als informeel zijn. 

4:00 Opmerking van vmbo
Ik had ergens gelezen dat wanneer het stukje tekst positief is, dan is het woord negatief.. maar dat klopt toch niet?
    Docent Engels Roos: Dat is inderdaad te algemeen gesteld: het hoeft zeker niet altijd zo te zijn. 

4:01 Opmerking van Guest
en hoe kan ik het beste een gatenkaas aanpakken?
    Roos (moderator): zie hierboven! 

4:01 Opmerking van Robin ( havo )
Ik ben niet zo goed in Engels dus probeer ik zoveel mogelijk oude examens te oefenen. Nu ben ik door mijn oefenmateriaal heen? Waar kan ik meer oefeningen vinden en tot welk jaartal zijn de examens representatief om te oefenen.
    Docent Engels Roos: Wow, wat goed dat je zoveel hebt geoefend. Op examenblad.nl kun je alle jaren terug, maar het engels niveau voor 2005 is een stukje lager dan wat jullie krijgen. Je kunt beter lange teksten goed oefenen en bij het nakijken opzoeken wat je fout hebt gedaan en waar je het antwoord wel kunt vinden dan gewoon maar oefenen en jezelf een cijfer geven. 

4:04 Opmerking van Vmbo tom
Hoe kun je het best meerkeuze beantwoorden
    Docent Engels Roos: Lees niet de hele tekst, maar lees eerst vraag 1 en dan de bijbehorende alinea (alinea 1 vaak). Herhaal even in je hoofd wat je gelezen hebt en beantwoord dan de vraag. Er zijn vaak twee echt fout en twee soort van goed. Kijk naar het verschil tussen die twee goede en welke het beste past bij wat jij snapte van de alinea. 

4:04 Opmerking van VMBO-TL
Klopt het dat het aantal woorden niet geteld wordt?
    Docent Engels Roos: Het aantal woorden wordt wel geteld, maar je mag er iets boven of onder zitten. 

4:05 Opmerking van Robin ( havo )
Is het altijd nodig om eerst de hele tekst te lezen?
    Roos (moderator): zie hierboven :) 

    Docent Engels Roos: Juist niet eerst de hele tekst lezen! Eerst de 1e vraag, dan de bijbehorende alinea. Dan vraag 2 en alinea 2. Vraag voor vraag, alinea voor alinea. 

4:06 Opmerking van Joy (Havo)
Telt bij de brief de aanhef ook mee in je woorden aantal? en de afsluiting?
    Docent Engels Roos: Nee, jouw adres etc, niet. Dear sir/madam en kind regards/je afsluiting wel. 

4:06 Opmerking van mavo Janine
Zitten er veel instinkers in? Want vaak heb ik dat ik dan twijfel tussen de twee antwoorden omdat het beide is vermeld maar kies dan altijd de verkeerde
    Docent Engels Roos: Let dan op wat het verschil is tussen de twee antwoorden. De belangrijkste zin van een alinea is vaak de eerste of de laatste (en daartussenin staat uitleg/voorbeelden). Kijk welk antwoord matched met die zinnen. 

4:06 Opmerking van VMBO-TL
Oh, mijn lerares zei dat het niet uitmaakte want zij ging het niet allemaal natellen en de tweede corrector ook niet.. en dat op het scoreoverzicht ook geen punten werden afgetrokken
    Docent Engels Roos: het valt wel op als er echt te veel woorden worden gebruikt, en ook jouw lerares krijgt instructies om daarop te letten. 

4:07 Opmerking van Michelle (VWO)
Bij meerkeuzevragen zijn er meestal twee antwoorden die goed zouden kunnen zijn, maar dan is er toch één beter dan de ander. Heeft u nog tips om in zo'n situatie het juiste antwoord te kiezen?
    Docent Engels Roos: Bij VWO verwachten ze dat je goed hoofd- en bijzaken kunt onderscheiden en dus zijn dat soort vragen moeilijk. Let op de laatste zin van de alinea waar vaak een soort samenvatting in voorkomt. Wat ook kan is kijken welk van de antwoorden meer over wordt verteld in de alinea (komt het in één kort zinnetje voor of in meerdere zinnen). 

4:08 Roos (moderator)
 Het is druk met vragen jongens, als je je vraag niet meteen in beeld ziet, heb dan even geduld. Ik probeer ze één voor één door te laten aan Roos.
4:08 Opmerking van Soukaina (HAVO)
Ik hoorde dat de engels examens voor 2012 veel moeilijker zijn dan de examens van nu. Is dat waar?
    Docent Engels Roos: Het niveau van de examens verschilt per jaar. 2014 was bijvoorbeeld wat makkelijker. Ze proberen elk jaar een 'normaal' examen te maken, dus de examens van dit jaar moeten niet veel makkelijker zijn dan die van 2012. 

4:10 Opmerking van vmbo
Ik vind de juist/onjuist wel/niet vragen lastig.. tips?
    Docent Engels Roos: Die zijn moeilijk omdat je dan de alinea heel goed moet snappen. Zoek de precieze zin op waar je het antwoord kan vinden en als het er niet in staat moet je niet bang zijn gewoon in te vullen dat het onjuist is. 

4:10 Opmerking van Guest
Halen jullie leraren ook goede cijfers op het examen of vinden jullie het zelf ook nog lastig?
    Docent Engels Roos: Hahaha, dat is een leuke vraag! Ik vind zelf examens niet moeilijk maar af en toe zijn vragen moeilijk gesteld omdat je niet je eigen mening over iets moet geven maar moet nadenken over wat 'zij' als antwoord willen horen. 

4:13 Opmerking van lisette VWO
is het handig om achtergronden te weten van de kranten waar de leesteksten uit komen?
    Docent Engels Roos: Mmm, ik raad zelf altijd aan om niet op de bron te letten (het is vaak een Engelse krant of blad) en dat zegt weinig over de inhoud. Het is handiger je tijd goed te besteden aan wat je leest in de tekst, en om vragen goed te lezen. Een voorbeeld: the economist is vaak een bron maar het hoeft dan lang niet altijd over economie te gaan. 

4:13 Opmerking van Soukaina (HAVO)
Het had namelijk te maken met het feit dat de examenovergangen veel zwaarder zijn dit jaar en vorig jaar. Dus toen hebben ze engels examens een stuk vergemakkelijkt.. vandaar dat ik het me afvroeg
    Docent Engels Roos: Je bedoelt dat je vanaf vorig jaar een voldoende moet halen? In principe zijn de teksten niet veel makkelijker geworden en kan je daar prima mee oefenen. De reden dat ze het zwaarder hebben gemaakt is dat jullie engels niveau omhoog is gegaan (vroeger begonnen leerlingen later met engels leren en hadden ze natuurlijk minder internet etc.) 

4:13 Opmerking van komo
hoi
4:14 Opmerking van Sanne Havo
hoe pak je het beste een 'gap' tekst aan?
    Roos (moderator): Deze vraag is net geweest, scroll even naar boven! 

4:14 Opmerking van VMBO
Wat voor een standaard zinnen kun je al vast leren voor een brief?
    Docent Engels Roos: Dit kun je het beste oefenen door oude examens te maken, even googlen (Het zijn vaak zinnen als: ik heet ..., ik ben ... jaar oud, ik vind leuk, ik houd niet van, ik zou graag willen/My name is.. I am ... years old, I would like to, My hobbies are, I don't like) of aan je docent te vragen. 

4:15 Opmerking van Dave
hoe kan je snel je Engels ophalen ? werken films kijken met Engelse ondertiteling nu echt? of zijn er betere methodes
    Docent Engels Roos: Voor je examens is het handiger een paar langere teksten te oefenen en goed na te kijken (goed! Dus waar had ik het antwoord wel kunnen vinden, wat heb ik fout gedaan etc.). Als je in de vakantie je engels wilt oefenen dan raad ik inderdaad aan dat op een leuke manier te doen door bijvoorbeeld te gamen, films te kijken met engelse ondertiteling of op het internet te lezen. 

4:16 Opmerking van Havo
Heb je nog tips hoe je het examen aan moet pakken? en hoe de brief? en is de brief altijd zakenlijk?
    Docent Engels Roos: Je moet je examen rustig en gedisciplineerd aanpakken. Niet in paniek raken en denken dat je het allemaal niet kunt: concentreer je op wat je wel snapt van een alinea. Niet alles achter elkaar lezen maar vraag voor vraag beantwoorden. Voor de brief: check dat je alles hebt genoemd wat zij willen horen en voeg nog een leuk zinnetje van jezelf toe. Let erop dat je indeling klopt (achterin woordenboeken staan vaak een algemene structuur en handige zinnen). De brief is niet altijd zakelijk. 

4:16 Opmerking van lies
wat is de indeling van de Engelse brief
    Docent Engels Roos: Dit kun je googlen: hoe zet je de aanhef neer, hoe begroet je de ontvanger, hoe sluit je de brief af. 

4:16 Roos (moderator)
 Havo, Lies, misschien helpt dit filmpje jullie vast op weg: http://video.scholieren.com...
4:17 Opmerking van Guest
Eigen adres - 2 witregels - adres aan wie je hem stuurt - 2 witregels - datum - 2 witregels - aanhef - 2 witregels
4:18 Roos (moderator)
 En voor persoonlijke brief: http://video.scholieren.com...
4:19 Opmerking van Robin Havo
hoe kun je het beste een lange leestekst aanpakken
    Docent Engels Roos: Daar kun je veel punten halen. Houd in de gaten dat een lange tekst begint met een introductie van het onderwerp (en vaak een verhaaltje/anekdote), en daarna verder gaat met voorbeelden/tegenargumenten/uitleg. Aan het eind krijg je dan nog een conclusie. Maak vraag voor vraag en lees steeds de alinea die bij een vraag hoort. Niet de hele tekst meteen lezen, maar na elke alinea even nadenken over wat je hebt gelezen en een vraag beantwoorden. 

4:19 Opmerking van Robin ( havo )
Is het zo dat de ene tekst makkelijker is dan de andere of zijn ze allemaal ongeveer gelijk van niveau?
    Docent Engels Roos: Ze beginnen het examen meestal met teksten die iets makkelijker zijn en dan bij tekst 4-7 komen de langste en de moeilijkste (want dan zit je er een beetje in). Aan het eind komt er vaak een opzoektekst (voorbeeld:je gaat met je nichtje van 6 naar de film, welke kies je... )die weer iets makkelijker is. 

4:22 Opmerking van Guest
Word je op één woord doorkrassen in je brief al afgerekend met punten aftrek?
    Docent Engels Roos: Hoogstwaarschijnlijk niet! Ik kan niet spreken voor alle docenten, maar dat zijn niet onze instructies. Pas als het één grote krasboel is word je erop afgerekend. 

4:22 Opmerking van HAVO
Moet je ook bij een persoonlijke brief je handtekening er onder zetten?
    Docent Engels Roos: Nee. 

4:24 Opmerking van VMBO-TL
@HAVO wij mogen dat niet van onze lerares.
4:24 Opmerking van VMBO-TL
Sowieso bij beide niet.. ook niet formele brief
4:24 Opmerking van HAVO
@VMBO-TL ik doe staatsexamen dus ik weet niet of dat verschilt
4:25 Opmerking van Guest
Welk woordenboek is beter, wolters of van dale? wolters is bij mij voor 2000 en van dale 2013
    Docent Engels Roos: Ik vind van Dale vaak het best. 2013 is ook handiger dan 2000 omdat daar weer nieuwe woorden in staan, bijvoorbeeld woorden die met het internet te maken hebben. 

4:25 Opmerking van Tom (vmbo)
Hoe kan je je het best, de opdrachten maken? Gewoon op volgorde of meteen aan brief en dan lange en korte teksten.
    Docent Engels Roos: Op volgorde van het examen werkt voor bijna iedereen het beste. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd overhoudt! Let op de klop, ook tijdens je oefenen. 

4:25 Opmerking van Hielke vwo
Wat is een goede manier om het examen te maken? Beginnen bij het begin of toch het einde? Of maakt het niet uit?
    Docent Engels Roos: Houd de volgorde van het examen aan, dat werkt voor bijna iedereen het beste. 

4:26 Opmerking van Guest
Vragen zoals : "What does ?It? refer to? " en er staan iets van 3 namen in de dat stukje hoe moet je dan weten welke naam je moet nemen?
    Docent Engels Roos: Kijk dan waar 'it' staat en welke zin ervoor staat. Vertaal deze goed en dan kun je in het nederlands nadenken over wat 'het' is. De zin ervoor is dus belangrijk! 

4:26 Opmerking van Wouter (vwo)
Vindt u het handig om één voor één alle teksten af te lopen, of eerst de korte, daarna lange; welke volgorde zou ik het beste kunnen aanhangen?
    Roos (moderator): zie boven! 

4:27 Opmerking van Wouter (vwo)
Oh hij staat er al bij Hielke ;)
    Roos (moderator): Jep :) 

4:27 Opmerking van lies
klopt het dat als je de naam wel weet dat je afsluit met yours sincerely
    Docent Engels Roos: Ja, als je de naam NIET weet dan met yours faithfully (bijvoorbeeld bij een anonieme Sir) 

4:28 Opmerking van Rosalie VWO
Wat kun je het beste doen als je in tijdnood zit?
    Docent Engels Roos: Zoek weinig op in je woordenboek! Natuurlijk is het belangrijk dat je wel de vraag en de antwoorden goed snapt, maar in de alinea moet je je meer concentreren op het algemene verhaal dan heel veel woorden opzoeken. Je hebt vaak ongeveer 4 minuten per vraag, en een woord opzoeken kost al goed 30 seconden. 

4:29 Opmerking van HAVO
Moet je bij het schriftelijk examen (de brief) voor staats examen wel je handtekening zetten als je een zakelijke brief stuurt of ook dan niet? En het centraal examen bestaat toch uit teksten en vragen niet uit een brief?
    Docent Engels Roos: Ja, centraal examen bij HAVO bestaat niet uit een brief. Bij een zakelijke brief mag je wel je handtekening zetten. 

4:29 Opmerking van Janneke (HAVO)
Bij het centraal examen Engels HAVO hoef te toch geen brief te schrijven?
    Docent Engels Roos: Nee. Dat is bij VMBO. 

4:31 Opmerking van Mor, VMBO
Maakt het uit of je de datum tussen je eigen adres en het adres naar wie je schrijft zet of dat je de datum onder het adres zet van degene naar wie je schrijft?
    Docent Engels Roos: Eerst de afzender, dan de datum, dan de geadresseerde. 

4:31 Opmerking van Robin ( havo )
Staan de vragen op volgorde op basis waarvan je ze kunt vinden in de tekst. Dus staat vraag 1 ook in het begint en de laatste vraag aan het einde? En is dit ook zo bij wel/niet vragen?
    Docent Engels Roos: Bij 95% van je examens wel, en zijn alleen in de afgelopen jaren een paar vragen geweest waarbij die niet zo is, of dat het aan het begin of eind een vraag over de hele tekst gaat. Vaak staat bij een vraag over welke alinea het gaat, lees dan ook alleen die alinea. 

4:33 Opmerking van Guest
Had hem al eerder gesteld, maar weet niet zeker of hij nog wordt doorgelaten.. Kun je als tl beter havo examens maken om te oefenen?
    Docent Engels Roos: In principe zijn jouw eigen examen goed om mee te oefenen, maar als je een hoger cijfer wilt halen kan je best met HAVO examens oefenen. Het examen van 2014 was bijvoorbeeld een redelijk makkelijk HAVO examen, dus dat zou een goede zijn. 

4:34 Opmerking van Pim vwo
Werkt het om de grote lijn van een tekst in de gaten te houden en als je het antwoord niet weet, je antwoord daar op te baseren?
    Docent Engels Roos: Ja, dan is dat slim. Bedenk wel dat een antwoord op de vraag in de alinea waar het over gaat MOET staan (tenzij de vraag over de hele tekst gaat). Als je het antwoord niet meteen weet, kijk dan nog even naar de eerste en vooral de laatste zin van de alinea. 

4:35 Opmerking van Guest
Is het miss en of Miss en met punt of zonder punt?
    Docent Engels Roos: Miss met hoofdletter zonder punt. 

4:35 Opmerking van Beau VWO
mijn Engels is niet erg goed, zo moet ik ook vaak veel woorden opzoeken, ik heb de functie woorden geleerd en ben begonnen aan de 'veel voorkomende woorden' (achterin examenbundel), maar dit valt erg tegen en kost veel tijd merk ik. Hoe nuttig is het deze woorden nog te leren?
    Docent Engels Roos: Wat goed dat je zelf herkent dat je hier problemen mee hebt. je moet natuurlijk de rest van je vakken ook nog doen, dus hoe jij je tijd indeelt is aan jezelf. het is zeker nuttig om die woorden nog te leren, maar een engels examen is meer tekstverklaren en begrijpend lezen dan engels vertalen. Concentreer je op wat je wel snapt van de alinea. Je hoeft lang niet alle woorden op te zoeken die je niet weet. 

4:36 Opmerking van vmbo
Ik ben super slecht in Engels dus het lukt niet om me lang te concentreren op een tekst. Hoe kan ik dit tijdens het examen het beste aanpakken?
    Docent Engels Roos: Plan zelf je pauzes in: ga niet halverwege een tekst stoppen en in paniek raken of denken dat je geen zin hebt. Lees de vraag, lees de alinea, maak de vraag en ga zo de hele tekst af. Neem na de tekst dan even een hele korte pauze en eet snel wat. Daarna begin je weer aan een nieuwe tekst. 

4:37 Opmerking van Robin ( havo )
Wat was een redelijk makkelijk vwo examen om als havo-er mee te oefenen?
    Roos (moderator): Wat ik me herinner was vwo engels ook makkelijk vorig jaar (2014) 

    Docent Engels Roos: 2014 is dan goed voor jou! 

4:38 Opmerking van Guest
Hoe moet je leesteksten aanpakken waarbij je uit een meerkeuze vraag het juiste woord moet invullen. Bijvoorbeeld. ekadjdesodesjfejfskfkdfklsflefl ___19__efefsgsrgddf
    Roos (moderator): Je bedoelt de zgn 'gatenteksten'. Deze vraag heeft Roos in begin vd chat al beantwoord, scroll ff naar boven! 

4:39 Opmerking van Guest
Wat zijn de grootste valkuilen?
    Docent Engels Roos: Voor welk niveau? Voor alle niveaus: teveel woorden opzoeken en dan in tijdnood komen, of te makkelijk over je examens denken en dus niet genoeg nadenken. 

4:40 Opmerking van Maartje
Wat is de beste tip voor een engelse tekst?
    Docent Engels Roos: Niet hersenloos lezen en dan maar gokken: Vraag 1 lezen, alinea 1 lezen, even samenvatten in je hoofd wat je er van snapte, en dan de vraag beantwoorden. Niet nog gaan twijfelen, niet teveel opzoeken in een woordenboek (tenzij het woord wat je niet kent in de vraag of een antwoord staat) 

4:40 Opmerking van Tom (vmbo)
Hoeveel woorden mag je meer hebben op de brief? Bij nl is dat 10 woorden, is dat bij engels ook zo?
    Docent Engels Roos: In het correctievoorschrift voor docenten staat: "niet veel meer dan" . Vaak houden docenten 10 procent aan, dus ongeveer 10 woorden. Er zijn niet veel docenten die snel punten aftrek geven omdat het te lang is. 

4:41 Opmerking van Guest
Vmbo tl, en dan heb ik het voornamelijk over de teksten
    Docent Engels Roos: Bij VMBO TL is het belangrijk te onthouden dat het antwoord op de vraag vaak meerdere keren genoemd wordt in de alinea: je hoeft dus niet de hele alinea te snappen! Lees dus de alinea, vat hem even samen in je hoofd en beantwoord dan de vraag. 

4:42 Opmerking van Maartje VWO
Wat is een goed examen om te oefenen voor een VWO-leerling. Ik ben geen ster in Engels en ik heb geen idee hoe ik dit kan verbeteren..
    Docent Engels Roos: 2014 is vrij makkelijk, dus als je denk dat je slecht bent kun je daarmee beginnen. Ga niet zomaar een heel examen maken, het is handiger één lange tekst te oefenen, en bij het nakijken goed te kijken wat je fout deed en waar je het antwoord wel had kunnen vinden. 

4:45 Opmerking van lies
zit er dit jaar ook een email bij voor het vmbo
    Docent Engels Roos: Bij het VMBO zit er altijd een brief bij, of dat een 'echte' brief is of een email maakt weinig uit voor de opmaak. 

4:45 Opmerking van Nick (HAVO)
Op HAVO hoeven alleen toch teksten te lezen voor Engels? En verder geen (schrijf)opdracht(en)?
    Roos (moderator): Nope, geen brief voor Engels havo :) 

4:46 Roos (moderator)
 Chatters: zijn er nog vragen die ik over het hoofd heb gezien? Zo ja, stel m dan even opnieuw, dan laat ik 'm door!
4:46 Opmerking van Guest
moet je woorden gewoon lezen als don't en zo in je eigen brieven zodat het wel goed klinkt of echt als do not want dan klinkt het meestal minder mooi en dan ga ik twijfelen
    Docent Engels Roos: Do not is meestal netter dan don't. Don't is een beetje spreektaal. Als je een nette brief moet schrijver past do not dus beter dan don't. Maar omdat jij gewend bent aan normaal spreektaal engels klinkt do not minder mooi. Do not betekend precies hetzelfde als don't en kun je dus gewoon gebruiken. 

4:47 Opmerking van VR46
RE": Gatenteksten. Als ik de woorden heb vertaald. oke prima, maar hoe kan ik dan weten of het er in past ja of nee? Als ik de tekst voor een deel toch niet begrijp. En dan heb je vaak van die worden die in het nederlands al veel op elkaar lijken
    Docent Engels Roos: Als je daar moeite mee hebt is het handig de zin waar je het gat moet inpassen naar het Nederlands te vertalen. Ik vermoed dat je het hebt over signaalwoorden, en die zijn heel handig om even over te kijken voor je examens en dan kun je ze ook beter uit elkaar houden. Google op 'signaalwoorden engels' en dan zie je beide niveaus. 

4:48 Opmerking van Nick (HAVO)
Ik heb er wel een voor Nederlands weet niet of dat hier ook mag? Maar zit er bij HAVO nou wel of geen samenvattingsopdracht bij of zijn het een paar kleine samenvattingsopdrachten verdeelt over de vragen? Sorry dat ik hem bij Engels stel maar ik hoor van iedereen wat anders.
    Roos (moderator): Ik zou even kijken op www.examenblad.nl en dan bij havo NL 2015. Daar vind je de syllabus en het examenprogramma! 

4:48 Opmerking van Wouter (vwo)
Ik doe altijd de zin ervoor en erna ook letterlijk vertalen als ik het antwoord niet weet bij die gatenvragen, kan kom je er (meestal) wel uit @VR46
    Docent Engels Roos: Dat is inderdaad een handige tip Wouter! Het kost wel meer tijd, dus doe het alleen als nodig. 

4:49 Opmerking van Julia vwo
Heeft u tips bij het beantwoorden van de open vragen? Ik snap vaak niet precies waar ze naar vragen. (hoe concreet of juist algemeen je moet zijn en hoe letterlijk het mag uit de tekst)
    Docent Engels Roos: Bij open vragen moet je specifiek zijn: gebruik geen woorden als 'dingen' of 'mensen' of 'ze' of 'het', maar leg uit waar en over wie je het hebt. Je mag het letterlijk uit de tekst halen en naar het Nederlands vertalen! 

4:50 Opmerking van Maartje VWO
Wat moet je doen als je het antwoord totaal niet weet? Gokken? Of is er nog een bepaalde plaats waar je het antwoord meestal vindt?
    Docent Engels Roos: Bij VWO zijn vaak de eerste zin van een alinea (dat is vaak een stelling/statement) en vooral de laatste zin van een alinea (waar vaak de conclusie van de alinea staat) belangrijk! Als je het antwoord totaal niet weet, concentreer je dan vooral op de laatste zin, en streep weg welke antwoorden echt fout zijn. 

4:52 Opmerking van VMBO DAAN
Wat moet je bij een aanhef neerzetten wanneer je de achternaam wel weet van een vrouw?
    Docent Engels Roos: Dear Ms. Smit, of Dear Miss Smit 

4:52 Opmerking van Guest
Even een vraagje is er nog een punt waar ik een vraagje over nederlands kan stellen? Ik kan namenlijk nergens vinden of de titel en tussen kopjes bij het woroden aantal moet (meer een vraag voor moderator Roos denk ik) net als dat niemand mij kan vertellen of het regel nummer bij het citaat moet
    Roos (moderator): Ik kan je niet direct helpen, maar miss vind je het antwoord in de chatlog van de chat NL http://www.scholieren.com/e... 

4:53 Opmerking van Nick (HAVO)
@Roos in die syllabus staat samenvatten gemarkeerd en later ook gemarkeerd + doorgestreept. Wat houdt dat precies in?
    Roos (moderator): Poeh moet ik ook ff kijken hoor! Ik ben geen docent ;) Zal even kijken. 

4:53 Opmerking van Guest
Mag je in een brief meerdere alinea's dan nodig is?
    Docent Engels Roos: Je mag meerdere alinea's gebruiken, maar je moet je wel houden aan het maximaal aantal woorden. 

4:53 Opmerking van Guest
Nee daar kon ik het niet vinden
    Roos (moderator): Misschien nog een idee: stel je vraag op ons forum http://forum.scholieren.com..., of tijdens het twitterspreekuur van 3fm (check 3fm.nl

4:54 Opmerking van Havo
Welk adres moet je bij de brief zetten? Jouw eigen of dat van waar je examen doet? en hoe zet je de datum neer? met plaats naam of zonder?
    Docent Engels Roos: HAVO heeft geen brief! 

4:54 Opmerking van Nick (HAVO)
@Havo wij hebben geen brief :P
4:55 Opmerking van VMBO DAAN
altijd punt achter Ms? en Ms(.) is toch altijd goed ook al is ze niet getrouwd of wel getrouwd
    Docent Engels Roos: Ja, Ms is altijd goed. Nee met punt achter Ms is Amerikaans, en zonder punt is Brits. Dus ik schreef het net verkeerd en het moet zonder punt. Ms Smit 

4:55 Opmerking van VMBO DAAN
moet bij Mr ook een punt?
    Docent Engels Roos: In het Brits Engels niet, wat jullie gebruiken. 

4:56 Opmerking van Havo
Als er dan geen brief is bij havo wil ik wel weten wat ik wel moet doen op mijn staatsexamen schriftelijk. Op duo.nl staat namelijk een brief
    Roos (moderator): Staatsexamens en Centrale examens zijn verschillend 

    Docent Engels Roos: Staatsexamens en centrale examens zijn inderdaad anders. Houd dan aan wat DUO.nl zegt, en kijk bij VMBO tips en structuur voor een brief. De datum kan zo: January 21st, 2010 ....... 21st January, 2010 ....... 21 January, 2010 ....... January 21, 2010 

4:57 Opmerking van Nick (HAVO)
@Havo je hoeft alleen leesteksten te doen dacht ik
4:57 Opmerking van VMBO DAAN
Oke bedankt, maar dus wel met hoofdletter in ieder geval.. ?
    Docent Engels Roos: Ja. 

4:57 Opmerking van Dirk
Hoe kun je de gatenvragen het beste aanpakken?
    Roos (moderator): Scroll ff naar boven, deze vraag is al paar x geweest :) 

4:58 Opmerking van Floor VWO
Wat is de ultieme tip voor VWO?
    Docent Engels Roos: Denk in metaforen! Bij het VWO examen staat het antwoord nooit letterlijk in de tekst, jij moet het omzetten naar de termen die ze gebruiken in je examens. 

4:58 Opmerking van Havo
@Nick ik doe staatsexamen en heb dus wel een schriftelijk examen met een brief
4:58 Opmerking van VR46
Mijn docent heeft me afgeraden om veel and te gebruiken wat ik dus doe. Welke worden kunnen 'and' vervangen.
    Docent Engels Roos: Je kunt meerdere zinnen maken in plaats van 'and' ertussen zetten. 'besides' 'what's more' 'moreover' kun je ook gebruiken. 

4:58 Opmerking van VR46
Daarbij staat in het correctie voorschrift dit : gevarieerd formuleert, dus ?en-toen-stijl? weet te vermijden. Wat bedoelen ze met en-toen-stijl. Kunt u daar een Engels voorbeeld voor geven?
    Docent Engels Roos: Last year I visited Greece. An then we went diving, and I learned Greek. Then we went to Athens and I learned more English. Then we went home. 

    Docent Engels Roos: Zo som je eigenlijk alleen maar dingen op in plaats van dat het een verhaal is. 

4:58 Opmerking van ayew
Vraag aan de moderator: kan ik eerdere chats (gisteren, eerder vandaag bv wiskunde) nog bekijken?
    Roos (moderator): Zeker weten, kijk op http://www.scholieren.com/e... 

4:59 Opmerking van Nick (HAVO)
@Havo oowh :P Sorry geen idee wat je daar allemaal voor moet doen, succes!
4:59 Opmerking van Guest
zou je juist wel eten mee nemen of leid dat alleen maar af?
    Roos (moderator): Check dit blog ff voor tips ;) http://www.scholieren.com/e... 

    Docent Engels Roos: Ik raad altijd aan om wel eten mee te nemen, maar iets wat weinig lawaai maakt! 

5:00 Opmerking van Havo
@Nick dat is ook een beetje het probleem niemand weet het :( en bedankt!
5:01 Opmerking van Guest
@Guest: dat verschilt! een levende kip of kreeft leidt natuurlijk meer af dan een banaan
5:01 Opmerking van Havo
Inderdaad daarom wil ik toch graag weten welk adres je moet gebruiken bij een brief
    Docent Engels Roos: Als het goed is heb ik dit beantwoord: gewoon je eigen adres, niet waar je examens doet, met daaraan geplakt The Netherlands. 

5:02 Opmerking van Nick (HAVO)
@Roos bent u al iets duidelijker geworden over die gemarkeerde/doorgestreepte tekst in de syllabus? Ik niet namelijk :P
    Roos (moderator): Wat ik ervan weet: dit jaar is samenvatting veranderd in het examen NL (doorgestreepte teks in Syllabus is volgens mij niet meer van toepassing voor dit jaar). Je maakt geen 'geleide samenvatting' meer,maar je moet helemaal zelf samenvatten. 

    Roos (moderator): http://video.scholieren.com... 

5:03 Opmerking van VMBO
Stel onze lerares heeft ons allerlei dingen geleerd en die worden afgekeurd door de tweede corrector. Kunnen wij dan ook in beroep gaan of zo?
    Docent Engels Roos: Je kunt altijd klachten indienen bij het LAKS, en ook bij je school moet hier een vertrouwenspersoon voor zijn. 

5:04 Opmerking van Havo
Dankje wel!
    Docent Engels Roos: Heel veel succes! 

5:04 Opmerking van Youssef
Als je een meerkeuze antwoord echt niet weet, wat is dan percentueel gezien het beste om te antwoorden A,B,C of D?
    Docent Engels Roos: Als je het echt niet weet lees je de laatste zin van de alinea waar de vraag over gaat door en geef je het antwoord wat daar het beste bij past. De statistieken over percentueel gezien kloppen nooit en je doet het veel beter als je een vraag beantwoord met wat je wel van een alinea snapte dan als je gokt! 

5:05 Opmerking van Havo
Succes iedereen!
5:05 Opmerking van Guest
Bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!
5:05 Opmerking van Guest
wordt het fout gerekend als je brits en amerikaans door elkaar gebruikt?
    Docent Engels Roos: Dit ligt aan je corrector. Over het algemeen doen docenten hier niet zo moeilijk over, maar we moeten Brits aanhouden als standaard. 

5:06 Opmerking van asdfg
Verschil tussen I have read en I read??
    Docent Engels Roos: I have ... is vroeger en op een onduidelijk tijdstip. I read is ook vroeger maar op een specifieke tijd. Vaak is I have... een proces wat langer duurde en I read een kortdurend afgesloten iets. 

5:07 Opmerking van asdfg
Dan bedoel ik trouwens niet Ik lees maar ik las
5:07 Opmerking van HAVO
krijg je punten aftrek als je verkeerd geteld hebt?
    Roos (moderator): Hoe bedoel je verkeerd geteld? 

    Docent Engels Roos: Nee, daar krijg je geen punten aftrek voor. Ik neem aan dat je bij de brief bedoelt. 

5:09 Opmerking van asdfg
ik denk de brief
5:09 Opmerking van HAVO
Nou jij hebt b.v. 650 woorden geteld maar de gene die het beoordeeld telt er 678
    Docent Engels Roos: Geen probleem. 

5:10 Opmerking van HAVO
bij de brief
5:10 Opmerking van Maartje VWO
Bedankt voor de antwoorden, succes allemaal!
5:10 Opmerking van VMBO
Wanneer gebruik je yours sincerely? Als je de naam wel of niet weet?
    Docent Engels Roos: Dit is hierboven al beantwoord! Sincerely is als je de naam wel weet. 

5:10 Roos (moderator)
 Dat was de laatste vraag! Ik ga de chat zo sluiten, want we zijn al 10 minuutjes over tijd ;)
5:11 Opmerking van Guest
Wat is het Miss. / miss. / miss / Miss / Mr./ mr??
    Roos (moderator): zie ook hierboven! 

    Docent Engels Roos: Miss Mr Mrs Geen punt wel hoofdletter. 

5:11 Roos (moderator)
 Roos, we gaan er mee stoppen
    Docent Engels Roos: Helemaal prima 

5:12 Roos (moderator)
 super bedankt voor al je tips antwoorden en adviezen!!!
5:12 Docent Engels Roos
 Iedereen veel succes gewenst!

Bereken je voorlopige cijfer

De officiële normering is inmiddels bekend en ingevoerd in onze tool. Vul hieronder in hoeveel punten je hebt behaald en bereken je cijfers.

Vul het formulier in

advertentie

geen topics gevonden
eindexamens op het forum›