Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vmbo wiskunde was 'wel oké'

Vmbo wiskunde was 'wel oké'
Beeld: Arjan van Luttikhuizen
  • 19 mei 2015

  • 0

  • Lisa

Geen enthousiasme, maar ook geen diep teleurgestelde reacties. Dat is de algemene stemming die heerst na afloop van het vmbo-examen wiskunde. Ruim 55.500 vmbo'ers gingen dinsdagmiddag met hun rekenmachine in de weer. 

Scholier Tim van den Bosch is erg tevreden over het examen. "Na 70 minuten was ik al klaar. Ik denk dat ik dit examen het beste heb gemaakt." Tim heeft voor het vak niet veel gedaan. "Ik heb een paar oefentoetsen gemaakt, maar eigenlijk deed ik in de les liever andere dingen dan opletten. Wiskunde is een eitje voor mij."

Bij vmbo'er Teun Mensink gingen vooral vraag 18, 19 en 20 niet goed. "Ik snapte er helemaal niks van. Hoe moet ik nou die hoeken berekenen? Omdat ik het eerste punt niet kon vinden, lukte de rest ook niet." Gelukkig kon Teun zijn examen wel op zijn gemak nakijken. "Ik sta alleen gemiddeld een onvoldoende, dus of het nakijken echt geholpen heeft, weet ik niet."

Een vak met taaie stof
Bij vmbo-'er Mirte Rovers ging het examen toch iets minder goed. "Vooral de vragen over de halveringstijd snapte ik niet. Ze waren onduidelijk verwoord, waardoor ik niet begreep wat ik moest doen." De vragen over de prisma vond Mirte wel makkelijk. "De berekening was al gegeven, dus eigenlijk hoefde ik alleen maar iets in te vullen."

Docent Tom van Wanrooij van het Elde College in Schijndel vond het examen "niet verrassend". Wel was het examen erg tekstueel. "Ik snap dat leerlingen soms moeite hadden met de vraagstelling. Daardoor verliezen ze veel tijd aan het snappen van de vraag. Gelukkig is wiskunde een vak met taaie stof die nooit veranderd, dus in principe denk ik dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt." Opvallend vond de docent dat er expliciet naar breuken werd gevraagd. "Eigenlijk gebeurt dat nooit in een examen."

Ook bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS kwamen veel klachten binnen over de vragen over halveringstijd. "Het zinnetje met de definitie van halveringstijd zorgde voor veel verwarring onder de scholieren", zegt klachtencoördinator Benedicta Badu. "We gaan uitzoeken wat precies het probleem is en of de klacht gegrond is." Om 18:30 waren er al zo'n 2500 klachten binnengekomen.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

5567

Bereken je voorlopige cijfer

De officiële normering is inmiddels bekend en ingevoerd in onze tool. Vul hieronder in hoeveel punten je hebt behaald en bereken je cijfers.

Vul het formulier in

advertentie

geen topics gevonden
eindexamens op het forum›