Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Komt een vrouw bij de dokter

Kluun

2003

318

2 uit 5

6.3 / 10
5e klas havo
  • Lia
  • Nederlands
  • 1904 woorden
  • 6042 keer
    1 deze maand
  • 15 juni 2012

Leesmotivatie:

Bij alle boekverslagen moest ook één boek-film verslag. Van dit boek wist ik dat er onlangs een film van was gemaakt. Daarom leek mij dit het geschikte boek om een boek-film verslag van te maken.

Samenvatting

Dit boek gaat over Carmen en Stijn. Een jong en hip pasgetrouwd stelletje, samen hebben ze een dochtertje, Luna (1 jaar). Ze zijn heel gelukkig. Beiden hebben ze een eigen bedrijf, ze leven zonder geldproblemen in het bruisende Amsterdam en ze hebben leuke vrienden. Maar dan neemt hun leven een onverwachtse wending. Bij Carmen wordt borstkanker geconstateerd. Twee jaar geleden is Carmen ook voor een onderzoek bij de dokter geweest, naar aanleiding van pijn haar borst, evenals dit keer. Daar werd ze toen doorverwezen naar het ziekenhuis, waar uiteindelijk werd verklaard dat het vals alarm was en alles in orde was. Nu blijkt dus na een paar jaar dat Carmen door die fatale fout wel kanker heeft, en nu zelfs al een groot tumor. Dit nieuws komt als een grote schok, het is niet te bevatten zo vreselijk, een regelrechte hel. Voor Carmen en Stijn begint een leven vol ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en chemo-kuren.Voordat Carmen kanker kreeg, leefden ze gelukkig. Maar ook toen verliep het leven toch niet zo perfect als het leek. Stijn zegt namelijk een “monofoob” te zijn. Wat wil zeggen dat hij niet monogaam kan zijn. Hoe gelukkig hij ook is met zijn huidige vriendinnen, hij heeft altijd een onbedwingbare drang om vreemd te gaan. Dat doet hij dan ook wekelijks. Met collega’s, vriendinnen (ook bevriend met Carmen) en met allerlei onbekende dames die hij tijdens het uitgaan ontmoet. Hij houdt veel van uitgaan. Hij gaat wel elke keer weer mee met Carmen naar de ontelbare ziekenhuisbezoeken die ze moet brengen, thuis is hij lief voor haar: hij verzorgt haar goed. Maar het is voor hem ondenkbaar om zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag te schrappen. Die avond (inclusief al z’n scharrels) heeft hij gewoon nodig om het allemaal te kunnen blijven volhouden.

Met Carmen gaat het steeds slechter, ze stopt op een gegeven moment ook met werken. Ze vindt het heel fijn dat Stijn zo goed voor haar zorgt, maar heeft een dubbel gevoel in verband met het feit dat hij altijd te laat komt haar dan in onzekerheid laat, alleen in bed. Ze weet wel dat hij vreemdgaat, hij heeft haar dat aan het begin van hun relatie eens verteld. Ze hebben er nadien niet meer over gepraat, met het gevolg dat ze niet weet hoe erg het eigenlijk is, hoeveel andere vrouwen het daadwerkelijk zijn. Diep van binnen heeft ze natuurlijk haar twijfels en vermoedens, maar ze lijkt het niet te willen weten.

Als Stijn een keer met karnaval in Breda is, met vrienden, is hij heel blij als hij Roos ziet. Hij vindt haar supermooi, en heeft haar al eerder ontmoet in Breda met karnaval. Maar tot zijn grote teleurstelling is ze nooit eerder op zijn versierpogingen ingegaan. Dit keer is het anders. In Breda gebeurt er niets, maar als ze later in Amsterdam een afspraakje maken heeft hij wel ‘beet’. Deze afspraak leidt tot meerdere, en die afspraakjes leiden tot een heuse verhouding. Dat is nieuw voor Stijn, zo ver is het nooit gekomen met zijn scharrels. Hij houd echt van Roos, hij heeft haar nodig, hij verlangt ieder ogenblik naar haar. Ze krijgen een hectische affaire, hij maakt elk vrij moment op de dag vrij voor haar en rijdt naar haar toe, ze sms’en en bellen (waarna hij nauwkeurig elke keer het nummer verwijdert).

Ondertussen heeft Carmen al haar borst moeten laten amputeren en ze is kaal, het blijft bergafwaarts gaan. Soms heeft ze goede momenten, maar ze word erg snel moe en begint eng mager te worden. De kanker heeft zich nu ook uitgezaaid in andere organen. Tussen Stijn en jaar gaat het niet erg goed, ze hebben geen seks meer, daar heeft Carmen geen zin in (veel te moe/ziek) en Stijn vind haar niet echt meer aantrekkelijk, nu die gekke lege platte plek er zit in plaats van de twee mooie borsten die ze eerst had. Door de verhouding met Roos komt Stijn nog veel vaker te laat en het is voor Carmen erg moeilijk. Stijn heeft het opgebiecht, dat hij zo ontzettend veel vreemdgaat, maar hij kan haar niet over Roos vertellen.

Er gaat ruim een jaar voorbij voor ze het moment bereiken dat het zo slecht gaat met Carmen dat ze het opgeeft. Ze geeft aan over de mogelijkheid tot euthanasie te willen beschikken. Het is een emotioneel besluit, maar het staat vast, ze stelt vast dat ze op het moment dat zij het wil, kan beslissen een leven te maken aan haar leiden. Het is ook een opluchting, voor Stijn, haar moeder en hun vrienden, want hoe cru dat ook lijkt, het is voor hen allen erg zwaar geweest. Om Carmen telkens maar weer te helpen bij het overgeven, haar te zien pijnlijden, haar te zien ijlen door de massa’s morfine die ze slikt, haar uitwerpselen op te ruimen en haar te wassen. Carmen heeft er vrede mee, dat de dood er aan komt. Nu dit vast staat, begint Carmen weer op te bloeien. Want Stijn en zij doen allemaal leuke dingen, drinken en eten, alles “voor het laatst”. Carmen gaat roken en ze gaan samen op vakantie naar Barcelona. Ze zijn gelukkig samen, en met Luna. Ze beginnen Luna er ook op voor te bereiden dat mamma er binnenkort niet meer zal zijn, dat is wel moeilijk. Carmen schrijft een dagboek voor haar, voor later en Stijn maakt samen met de anderen een homevideo. Ze hebben ondertussen een Poolse au pair in huis die de werkzaamheden in huis overneemt. Dan geven ze een “afscheidsfeest”. Al hun vrienden komen om de beurt langs om afscheid te nemen van Carmen, ieder doet dat op zijn manier. Iedereen heeft het er moeilijk mee en ondanks dat het een zware tijd is ‘geweest’ voor iedereen is het nu ook erg mooi hoe veel liefde er is. Stijn maakt een kamer mooi, de kamer waar Carmen opgebaard zal worden.

Ondertussen heeft Stijn al een keer de relatie met Roos beëindigt, maar hij kon toch echt niet zonder haar. Stijn is ook bij een vrouw geweest, Nora, om te praten over zijn problemen. Nora is een alternatief geneester. Dit heeft hem enorm geholpen, Nora heeft hem heel wat duidelijkheid verschaft. Nu Carmen bijna doodgaat, heeft hij zijn verhouding even stilgezet, Roos en hij zien elkaar niet, maar sms’en alleen nog. Stijn en Carmen zijn hechter dan ooit, ze zijn zielsgelukkig (naar omstandigheden), ze genieten van het laaste beetje leven dat Carmen nog heeft te leven. Ze maken lol samen.

Alle vrienden hebben al afscheid genomen van Carmen maar wonderbaarlijk genoeg lijkt het juist beter te gaan met haar, ze bloeit op van al de liefde die ze krijgt. Hun meest hechte vrienden logeren nu ook bij hun. Maar uiteindelijk is toch het moment daar, het gaat weer slechter met haar en dan pleegt ze het allesbeslissende telefoontje en maakt een afspraak met de dokter die bij haar euthanasie zal gaan plegen. Weer komen alle vrienden afscheid nemen, en de hechte vriendenclub is er nog steeds. Nu het zo ver is, begint Stijn bang te worden. Hij heeft nog nooit iemand zien sterven, laat staan zijn vrouw. Maar ze kunnen er niet omheen. De dokter komt, en Carmen drinkt voor het laatst: het dodelijke drankje. Het duurt relatief lang voor Carmen echt de wereld verlaat, ze krijgt nog een extra spuit, die er definitief een einde aan zal maken. Na haar laatste woorden: “Nee hoor, ik ben er nog!” en enkele stuipen en schokken, ademt Carmen haar laatste adem uit en sterft ze een vredige, maar langzame en pijnloze dood na al het leed waar ze mee te kampen had door de kanker waar ze aan leed.

Thematiek

Het thema van het verhaal is ongeneeslijke ziekte, onvoorwaardelijke liefde en vreemdgaan.

Ongeneeslijke ziekte, omdat Carmen aan borstkanker lijdt en hier uiteindelijk aan overlijd. Onvoorwaardelijke liefde, omdat Stijn de hele tijd bij Carmen is gebleven ondanks zijn buitenechtelijke relaties en alle moeilijke dingen die ze moeten doorstaan. Vreemdgaan, omdat Stijn een buitenechtelijke relatie heeft met Roos en hierdoor Carmen belazerd.

Verhaalfiguren

Stijn is de man van Carmen. Stijn is nog een jonge man, hij gaat ook nog veel op stap met vrienden vooral. Stijn gaat veel vreemd. Hij heeft ook nog enkele vriendinnen naast zijn huwelijk. Stijn heeft met Carmen een dochtertje, Luna.

Carmen is de vrouw van Stijn. Carmen is nog een jonge vrouw, met veel energie en ze is erg spontaan. Bij haar wordt een heftige vorm van borstkanker geconstateerd. Hier gaat ze ook dood aan. Carmen heeft met Stijn een dochtertje, Luna.

Roos is de affaire van Stijn. In de moeilijke tijden steunt ze hem erg veel en ze houdt ook erg veel van hem.

Luna is het dochtertje van Carmen en Stijn. Ze is pas 1 jaar oud en verliest haar moeder op een hele jonge leeftijd.

Decor

Het verhaal speelt zich veel af in Zorgvlied, dat is het ziekenhuis waar Carmen wordt behandeld. Dit ziekenhuis bevindt zich in Amsterdam. Het verhaal speelt zich ook bij Stijn en Carmen thuis af. Het huis bevindt zich ook in Amsterdam. Ook speelt het verhaal zich op het werk van Stijn af, wat zich ook in Amsterdam bevindt. Ook komt het verhaal in Miami en Barcelona. In Miami, omdat Stijn met zijn beste vrienden een weekendje weg gaat. In Barcelona, omdat Carmen daar haar laatste vakantie viert nadat ze heeft besloten euthanasie te ondergaan.

Secundaire Informatie

Kluun is een afkorting voor Raymond van der Klundert. Raymond is geboren in 1964. In 2001 heeft hij zijn eerste vrouw op 36-jarige leeftijd verloren aan kanker. Hij heeft zijn marketingbureau verkocht en is met zijn 3-jarige dochter naar Australië vertrokken. Daar heeft hij al zijn ervaringen verwerkt in zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter. Dit boek is vertaald in vele andere talen. Klundert schreef in 2004 zijn tweede boek. Dit boek heet ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’. Hierin kunnen mannen het nodige lezen over de zwangerschap. ‘De weduwnaar’ is het vervolg op ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Dit boek is in 2006 uitgebracht.

Filminformatie

Regie: Reinout Oerlemans
Productie: Hans de Weers, Sim van Veen
Scenario: Kluun, Gert Embrechts
Muziek: Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel
Montage:Michiel Reichwein
Genre: Drama. Romantiek
Lengte: 105 minuten
Taal: Nederlands

Korte film-boek vergelijking

De film van ‘Komt een vrouw bij de dokter’ gaat vooral over de ziekenhuisbezoeken van Carmen en het vreemdgaan van Stijn. Het dagelijks leven wordt meer buiten beschouwing gelaten. Dat vind ik erg jammer. De film is ook erg Nederlands vind ik. Er wordt veel nadruk gelegd op de seks en op de beleving van de seks. Dat had van mij wel een beetje minder gemogen. De film hoorde vooral over de onvoorwaardelijke liefde van Carmen en Stijn te gaan, maar het vreemdgaan van Stijn kwam er meer in voor. Dat hebben ze dus niet zo goed gedaan vind ik. Ik vind het boek veel mooier als de film.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4934

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem5e klas havo8.0
anoniem4e klas vwo8.0
Berry Hagendijk 4e klas havo7.9
sneewwitje 5e klas vwo8.2
Lilian 5e klas vwo7.5
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Katrien over Komt een vrouw bij de dokter