Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Twilight

Stephenie Meyer

2005

464

1 uit 5

7.7 / 10
2e klas havo/vwo
  • LiSanneCullen
  • Nederlands
  • 2062 woorden
  • 13018 keer
    1 deze maand
  • 1 juni 2010

Titel: Twilight

Auteur: Stephenie Meyer

Aantal blz.: 375

Omslagillustratie van: Roger Hagadone

Samenvatting:

Als de zeventienjarige Bella Swan naar Forks verhuist, ontmoet ze de knappe en mysterieuze Edward Cullen en ze wordt meteen verliefd op hem. Edward, met zijn bleke huid en gouden ogen, blijkt een vampier te zijn, maar hij is niet als de andere vampiers, hij en zijn familie leven enkel van het bloed van dieren. Bella en Edward vormen een ongewoon, maar perfect koppel.

Als Bella op een dag naar het spelletje honkbal aan het kijken is van Edward en zijn vampierfamilie, ziet Alice (Edward’ zus) drie nomadische vampiers komen. Twee van deze vampiers beginnen een jacht op Bella. Om haar te beschermen nemen Jasper (de partner van Alice) en Alice haar mee naar Phoenix, terwijl de anderen de nomadische vampiers proberen te doden. Dan krijgt Bella een telefoontje van James, de leider van de nomadische vampiers. Hij zegt dat hij haar moeder ontvoerd heeft en Bella haar alleen kan redden door naar hem toe te komen. Bella gaat naar de plek toe waar ze met James afgesproken heeft en James bijt haar.

Gelukkig is Edward er op tijd en die zuigt het gif er weer uit. James wordt gedood door de Cullens en ze gaan weer terug naar Forks.Hoofdpersoon:

Naam: Isabella (Bella) Swan (de ik-persoon)

Leeftijd: 17 jaar

Karakter: Bella is een meisje dat liever niet in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze houdt daar niet van omdat ze erg vaak valt en andere blunders maakt. Ook houdt ze niet van verrassingen of van feestjes. Van verrassingen houdt ze niet omdat je dan het middelpunt van de belangstelling staat. En van feestjes niet omdat er bijna altijd gedanst wordt en met haar evenwichtsproblemen gaat dat meestal fout.

Bella is een verantwoordelijk en nadenkend meisje. Ze heeft haar kinderlijke moeder de gekste plannen uit haar hoofd gepraat en degene die ze niet uit haar hoofd kon praten, zonder morren ondergaan. Bella is degene die altijd tegen haar moeder preekte, in plaats van andersom.

Ook bij haar vader Charlie in huis is zij degene die het huishouden verzorgt: ze doet de was, ze kookt, ze wast af en haalt de boodschappen. Qua karakter lijkt ze erg op haar vader. Ze praten beiden niet makkelijk over hun emoties en ze zijn graag alleen. Dat is dan ook de reden dat ze makkelijk kunnen samenwonen.

Bella heeft erg veel pech, veel bijna doodervaringen zijn daar een onderdeel van. Edward omschrijft dit zo tegen haar: “Als er binnen een straal van 25 kilometer ook maar iets gevaarlijks is, zal het jou ongetwijfeld weten te vinden.”

Erg bijzonder aan haar is dat Edward haar gedachtes niet kan lezen. Wat daar de oorzaak van is, weet niemand.

Andere belangrijke personen:

De Cullens:

Van de Cullens is een aantal duidelijke kenmerken dat ze allemaal gouden ogen hebben omdat ze op dieren jagen, ze gaan gewoon naar school of naar het werk, maar ze houden er niet veel sociale contacten op na, omdat mensen niet mogen weten dat ze niet ouder worden. De familiebanden zijn tussen aanhalingstekens aangegeven omdat ze natuurlijk niet echt familie zijn.

-Edward Cullen, het vriendje van Bella. Hij kan gedachten lezen. Hij houdt onvoorwaardelijk van Bella en hij zal alles voor haar doen. Hij is erg vrijgevig en hij is een echte gentleman.

-Alice Cullen, de “zus” van Edward. Ze kan de toekomst zien. Ze herinnert zich niets van haar menselijke leven en houdt erg van winkelen en mode.

-Jasper Hale, de partner van Alice. Hij kan de emoties van de mensen om hem heen manipuleren. Hij is geschapen door een gezin dat wel op mensen jaagde. Hij ontmoette Alice en is samen met haar op zoek gegaan naar de Cullens.

-Carlisle Cullen, de “vader” van het gezin. Hij is een erg goede dokter in het dorp. Hij heeft alle leden van het gezin, op Alice en Jasper na, veranderd. Hij verandert enkel mensen in vampiers als ze geen andere kans meer hebben.

-Esmé Cullen, de partner van Carlisle en de “moeder van het gezin”. Ze is een erg liefdevol persoon.

-Rosalie Hale, de “tweelingzus” van Jasper. Ze heeft een hekel aan Bella omdat zij een mens is. Zij zou er alles voor over hebben om zelf ook weer een mens te worden.

-Emmett Cullen, de “broer” van Edward en de partner van Rosalie. Hij is erg vrolijk en onvoorzichtig. Hij trekt zich er nooit iets van aan als ergens een serieuze sfeer is.

De nomaden:

De nomaden zijn een groep rondtrekkende vampiers die het later in het verhaal op Bella gemunt hebben. Ze leven wel gewoon van mensenbloed.

-James, hij is de leider van de groep en de partner van Victoria. Hij is een spoorzoeker, dat is een gave waarbij je (afhankelijk van hoe sterk je gave is) weet waar je prooi zich ongeveer of precies bevindt.

-Victoria, zij is de partner van James. Ze heeft een bovennatuurlijke gave om te ontsnappen.

-Laurent, hij heeft zich voor het gemak bij de James aangesloten. Maar op het moment dat James besluit achter Bella aan te gaan, verlaat hij de groep. Hij vindt de groep van de Cullens te groot om het tegen op te nemen. Dat laat zien hoe zwak zijn band met James en Victoria eigenlijk is
De mensen:

-Jacob, hij is een indiaan uit het reservaat. Hij vertelt Bella over “de koude”, beter bekend als vampier. Door hem weet Bella de ware aard van de Cullens.

-Charlie, hij is de vader van Bella en zijn karakter lijkt erg op dat van haar. Hij uit zijn emoties moeilijk, houdt niet van aandacht en hij is erg op zichzelf.

-Renée, zij is de moeder van Bella. Ze is erg kinderlijk en oplettend. Ze ziet erg veel en bekijkt dingen anders dan de andere mensen. Ze is getrouwd met Phil, een honkbalspeler.

Charlie en Renée zijn gescheiden. Bella leefde al heel haar leven bij haar moeder, maar is naar haar vader verhuisd omdat Renée meer met Phil wilde rondreizen.

In welke tijd speelt het boek zich af (verleden-heden-toekomst)? Hoe weet je dat?

Het boek speelt zich af in het heden. Er zijn vliegtuigen, auto’s, mobieltjes, computers en tv’s gebruikt. Er worden merken auto’s als Porsche en Mercedes genoemd en Charlie kijkt elke avond naar sportwedstrijden op tv. Ook vliegen ze met het vliegtuig heen en weer tussen Port Angeles en Phoenix.

Waar speelt het boek zich af (noem voorbeelden uit je boek)?

Het boek speelt zich geheel af in de Verenigde Staten. Het boek start in Phoenix (Arizona) waar Bella afscheid neemt van haar moeder. Dan gaat ze met het vliegtuig eerst naar Seattle (Washington) en vanaf daar gaat ze met een klein vliegtuigje naar Port Angeles (Washington), waar ze later in het boek ook nog gaat winkelen. Ze komt tot slot aan in Forks (Washington), waar ze het grootste gedeelte van het verhaal verblijft.

Om welk thema (onderwerp) gaat het in jouw boek? Zijn er meerdere thema’s?

Leg dit uit.

Er zijn in dit boek twee thema’s: romantiek en fantasie. Romantiek omdat het om een liefdesverhaal gaat, hun leven draait na een korte tijd enkel nog om de ander. Ook lijkt de liefde op het eerste zicht onmogelijk, een vampier en een mens. Bella’s bloed is voor Edward als wijn voor een alcohollist. Maar zijn liefde voor Bella gaat tegen de natuur, tegen zijn instinct in, hij wil haar koste wat kost laten leven. Hij geniet van het bouquet maar weerstaat de wijn, zoals hij het zelf eens uitdrukte.

Het thema fantasie is erg duidelijk aanwezig. Bijna alle bijpersonen zijn vampiers. En het verhaal gaat over de onherroepelijke liefde tussen vampier en mens.

Eigen mening
Waarom zou een ander dit boek wel of juist niet moeten lezen? Gebruik hiervoor twee redenen.

Ik vind dat een ander dit boek juist wel zou moeten lezen omdat het erg origineel is. Vooral de veranderde vampierkenmerken zijn erg opvallend. In Twilight worden de vampiers (vooral de Cullens) omschreven als de perfecte wezens. Ze zijn beeldschoon, hebben een bleke huid. Ze zijn ongelofelijk sterk en snel. Ze leven wel gewoon van bloed, maar ze kunnen ook van dierenbloed leven. Ze worden niet ouder en zijn onsterfelijk, het idee van een houten staak door het hart is weggelaten (een erg cliché vampierkenmerk: Een mens kan een vampier alleen doden door een houten staak door zijn hart te slaan). Het meest opvallende is nog wel dat ze niet verbranden, maar glinsteren in de zon. Het is dus erg origineel omdat er bijna een geheel nieuw wezen omschreven wordt. Wat erg leuk is om te lezen.

Ook vind ik het erg romantisch. Edward en Bella houden onvoorwaardelijk van elkaar. De liefde tussen hen kan enkel omschreven worden als elkaars zielsverwant. Bella beschrijft het zoals in Woeste Hoogten: “Als alles zou vergaan en hij bleef over, dan zou ik verder kunnen leven. Maar als al het andere over zou blijven en hij werd vernietigd, dan zou de wereld mij een compleet vreemde worden.”

Edward wil niet dat Bella in een vampier verandert: “Voor mezelf zou ik niets liever willen, maar voor jou wil ik zoveel meer.” Hij wil al zijn wensen opgeven zodat zij een gelukkig leven heeft. Hoe graag hij iets zelf ook zou willen, als Bella er tegen is, doet hij het niet.

Beschrijf de omslag van het boek. Waarom is voor deze omslag gekozen denk je?

De omslag van het boek is zwart met op de voorkant twee bleke handen die een appel vasthouden. De appel staat voor het verboden fruit uit het boek Genesis. Hiervoor is gekozen omdat de liefde tussen Bella en Edward ook verboden zou zijn. Aan het begin van het boek staat ook een citaat uit Genesis:

Van de boom van kennis van goed en kwaad

moogt gij niet eten, want op de dag

dat gij daar van eet, zult gij sterven.

Schrijf de beginzin van het boek op.

Het boek begint met een proloog, de eerste zin is:

Ik had nooit echt nagedacht over hoe ik dood zou gaan, hoewel ik daar de laatste maanden redenen genoeg voor had.

Vind jij dat een goede openingszin? Waarom vind je dat en hoe had het anders gekund?

Ik vind het een goede openingszin omdat het meteen veel vragen bij mij opwekte. Bijvoorbeeld: Waarom had ze daar over na moeten denken? Waarom komt ze daar nu op?

In de Engelse versie van het boek is de eerste zin iets uitgebreider, dat vond ik iets beter. Vertaald is de volledige zin dan: Ik had nooit echt nagedacht over hoe ik dood zou gaan – hoewel ik daar de laatste maanden redenen genoeg voor had – maar zelfs al had ik dat gedaan, dan had ik nooit gedacht dat het zo zou gaan.

Dit vind ik nog net iets beter omdat je je dan ook meteen afvraagt waarom het zo anders is dan dat ze ooit had kunnen bedenken. Het geeft mij nog net iets meer de aandrang om verder te lezen. En om deze vragen beantwoord te krijgen moet je eerst het hele boek lezen.

Wat was voor jou het belangrijkste of mooiste moment in het boek? Waarom was dat zo belangrijk of mooi?

Het mooiste en belangrijkste moment uit het boek vind ik als Bella gaat kijken naar de honkbalwedstrijd die de Cullens spelen. Ik vind het een erg grappig stukje omdat ze elkaar de hele tijd een beetje zitten te pesten als het ene team voor staat, gewoon als de normale honkbalspelers. Terwijl ze in de tussentijd onweer nodig hebben om te kunnen spelen, aangezien er de hele tijd met zulke harde klappen geslagen wordt, dat het op een avond zonder onweer zou lijken of er ergens een bom ontploft.

Ik vind het ook een erg belangrijk deel omdat tijdens de wedstrijd de nomadische vampiers komen. Dit is dus eigenlijk het begin van het plot van het verhaal.

Schrijf de eindzin van het boek op.

En hij leunde voorover om zijn koude lippen nogmaals tegen mijn keel te drukken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1012

reacties

mooi boek heh
door lieseke (reageren) op 28 november 2010 om 11:03
Het is echt een heel goed verslag!! mooi gescheven!
door bella swan (reageren) op 10 maart 2013 om 12:39
het is een heel goed verslag! compliment!
door ikbenik (reageren) op 12 januari 2014 om 1:40
dankjewel voor zo'n duidelijke samenvatting
door marloesie (reageren) op 25 november 2016 om 20:30
super gedaan echt goed
door nacha (reageren) op 15 februari 2018 om 14:37

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
LiSanneCullen 2e klas havo/vwo7.7
Rebecca Redactie7.4
Robyn 2e klas havo7.6
Claudia 3e klas vwo7.6
anoniem2e klas tto vwo7.2
Meer verslagen ›

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.