Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Alles rustig?

Een voetbalroman

Nick Klaessens

2018

239

2 uit 5

Zeker Weten Goed

Zeker Weten Goed!

Deze boekverslagen zijn gemaakt door de boekenredactie van Scholieren.com. In deze superverslagen staat alles wat jij moet weten voor je boekbespreking of mondeling literatuur. De quiz kun je gebruiken om je kennis van het boek te testen. Met deze verslagen zit je dus Zeker Weten Goed!
Feitelijke gegevens
1e druk,  8  2018
239 pagina's
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Verslag
Door Cees van der Pol
Toegevoegd op 6 september 2018 
Flaptekst 
Journalist Nick Klaessens voelt zich al negen jaar een vreemdeling in de dorpse smeltkroes van Amsterdam-Noord, totdat een oude liefde op zijn pad komt: voetbal. De 32-jarige Limburger treedt toe tot een team Marokkanen, Antillianen, Turken, Surinamers en een Malinees. Nick is de enige die niet in Amsterdam is geboren, maar is de ontbrekende stille kracht waar de Zaterdag 2 van DVC Buiksloot naar op zoek was. In no time is hij aanvoerder, verbeteren de prestaties en het plezier en de privélevens worden steeds belangrijker. Nick leert zijn teamgenoten en Noord, maar vooral zichzelf beter kennen.

Alles rustig? is een aanvallende debuutroman met baldadige humor en scherpe counters: een hoopvol portret van de multiculturele samenleving
Eerste zin 
De FEBO is de vliegenstrip van het Buikslotermeerplein. Van parmantige hommels en zoemende zenuwlijers tot dikke strontvliegen, alles blijft hier plakken na een bezoek aan de markt, een potpourri van werkloos, bejaard, alcoholverslaafd en zzp'end Amsterdam-Noord.
Samenvatting 

De Eerste Helft  (Ho 1-7)
Nick Klaessens (31) is een Limburger in Amsterdam. Hij is zzp'er en journalist. Hij woont al 8 jaar in de hoofdstad en heeft wel enkele vrienden zoals Gijs die al een kind heeft. Maar heel erg Amsterdammer is hij nog niet. Hij bezoekt zijn vriend en gaat later die avond stappen. De volgende morgen wordt hij wakker in het bed van de mooie en sexy Lisa. Ze is een zelfstandige vrouw met een zoontje Noah(7) .Hij voetbalt bij WV-HEDW en Nick gaat met Lisa een dag later naar hem kijken.  Hij  heeft vroeger zelf ook  gevoetbald en krijgt er weer zin in. Hij surft op internet en meldt zich aan bij vv Buiksloot in Amsterdam-Noord. Dat blijkt bij de eerste training een vereniging met alleen maar buitenlanders te zijn.  Nick is de enige witte speler. Hij maakt nog niet veel klaar, maar gaat daarna ooglenzen aanschaffen en hij bezoekt ook  de kapper.
Hij heeft nog steeds contact met Lisa die hem uitnodigt om eens te komen eten. Met Noah kan hij het goed vinden. Hij gedraagt zich als een surrogaat-vader voor het jongetje. Daarna is er nog een zeer bevredigende sekspartij. Nick lijkt de vrouw van zijn leven gevonden te hebben.

De Tweede Helft (ho 8-16)
In de eerste wedstrijd van Buiksloot 2 moeten ze tegen de koploper. Zelf staat Buiksloot 2 onderaan. Maar dankzij Nick (man of the match) winnen ze. Ook de volgende wedstrijden verliezen ze niet, terwijl ze het vaak tegen een thuisfluiter (neppenalty's en buitenspeldoelpunten)  moeten opnemen. Hij moet dan vaak zijn medespelers in bedwang houden, want de Marokkaanse, Turkse en Surinaamse spelers raken snel opgewonden als het tegenzit. Nick is een vervente aanhanger van PSV en zijn teamgenoten zijn meestal voor Ajax. Dat geeft grappige discussies.
Hij gaat met Lisa en de spijbelende Noah een dagje naar de Efteling. Nick gedraagt zich als een supervader. Op de terugweg zegt Lisa dat ze 's avonds ook nog naar een feestje moeten bij vrienden. Hij gaat mee, maar is Lisa die avond lang kwijt. Ze gebruikt coke, wordt aanhalerig en ook Nick neemt een snuif. De volgende dag verslapen ze zich en kunnen ze niet naar Noah kijken. 

Later spelen ze met Buiksloot 2 tegen de club van Noah en die komt kijken. Nick blijkt beter te kunnen spelen dan Noah had gedacht. Nick vraagt aan Lisa of Noah mee mag naar Barcelona. Voor de topper tegen Real Madrid mag hij Messivoor Vogue Man  interviewen. Ze vindt het niet goed en daarom neemt Nick een teamgenoot Karim mee. Ze worden luxueus onthaald door Adidas. De topper is spannend. 

De ongeslagen wedstrijdenreeks van Buiksloot 2 gaat door, ondanks alle thuisfluiters. De relatie met Lisa is prima, maar toch mist Nick iets.  In mei 2016 wordt PSV kampioen als Ajax in de laatste wedstrijd tegen De Graafschap  gelijk speelt. Nick pakt meteen de trein naar Eindhoven en viert het feest mee. In het gedruis ontmoet hij de Surinaamse Latoya en hij gaat vreemd met haar. Als hij teruggaat naar Amsterdam, belt Lisa om te vertellen dat  ze met hem wil praten. Ze heeft seks met haar ex gehad en wil nu de relatie verbreken. Maar het gaat er eigenlijk om dat ze een in haar perfecte leventje dat ze zelf heeft opgebouwd, niet nog eens een relatie kan en wil  onderhouden.  Nick vertelt haar niets over zijn vreemdgaan met Latoya. Die ziet hij na een bezoek aan zijn moeder nog een keer in Eindhoven en hij heeft weer dolle seks met haar. In het laatste hoofdstuk doet Nick verslag van een  Halve Veldjes-toernooi. Ze doen het goed, maar winnen het toernooi niet. De competitie zelf is goed afgelopen. Dankzij de nieuwe teamspirit en verdediger Nick zijn ze in de middenmoot geëindigd.

De Derde Helft  (Ho 17-21) 
In augustus 2016 begint het nieuwe seizoen, maar de veel scorende spits Abdul is naar de concurrent TOB overgestapt. Zou hij zijn 'gekocht.'?  Er is bij Buiksloot  een nieuwe keeper gekomen en de Zaanse  Vlogger doet ook mee. (Die komt later negatief in het nieuws bij de rel met de politieagenten bij de Vomar) Nu heeft hij ruzie met de voorzitter, omdat hij geen contributie wil betalen. Nick scheurt zijn enkelbanden en kan eigenlijk niet tegen TOB van Abdul spelen. Het wordt een ordinaire schoppartij die daarom wordt gestaakt. Nicks vader komt toevallig een keertje kijken en dat bevestigt hem in zijn vooroordeel over buitenlanders.

Maar in de competitie doet Buiksloot 2 het heel goed. Ze staan vrijwel bovenaan en winnen later dik van  de koploper, maar verspelen toch het kampioenschap door te verliezen van een degradant. Abdul is na de winterstop weer teruggekeerd naar Buiksloot 2.
Op persoonlijk gebied boekt Nick wel een succesje, want op een regenachtige dag staat ineens Lisa voor de deur. Ze wil hem terug. Nou, denkt Nick, er zijn slechtere mogelijkheden denkbaar. 

De trainer van zondag 1 wil een gesprek met de spelers van Zaterdag 2. Hij wil dat ze in het standaardteam gaan spelen. Het is juli 2017. Nick denkt erover na wat het voetballen hem gebracht heeft. Hoewel het geen hechte vriendschappen geworden zijn, is er wel sprake van teamgeest en elkaar helpen. Ook van de groepsApp heeft hij veel geleerd (en genoten)  Hij is bovendien nu goed geïntegreerd in Amsterdam. Sowieso.

  • "Waar ben ik? Wiens schaamhaar prikt er als een zacht egeltje tegen mijn billen? Als deze vrouw daadwerkelijk twee fantastische borsten heeft, zoals de twee kruikjes in mijn rug beloven, dan wil ik de rest van mijn leven wel Hints met haar spelen."
  Quotes
Thematiek

Sport/ Sportwereld
De ondertitel luidt'een voetbalroman'. En dit boek is natuurlijk een actuele versie van de vroegere boeken met Kick Wilstra en Roel Dijkstra. Het grootste deel van de roman gaat over het verloop van een competitieseizoen van Buiksloot 2 (za). Wanneer Nick lid wordt staat het team onderaan, maar het gaat steeds beter. na de winterstop van seizoen 2015-2016 verliezen ze niet meer. Er wordt geschreven hoe het er aan toe gaan in het veld (Met thuisfluiters, overtredingen, doelpunten, gele en rode kaarten, en het al dan niet opkomen van spelers). Ook wordt er verteld over de strijd tussen Ajax en PSV. Ook het tweede seizoen 2016-2017 wordt nog beschreven, zij het wat korter. Buiksloot 2 mist op een haar na het kampioenschap. Het verhaal eindigt met de plannen voor het nieuwe seizoen waar Buiksloot 2 op zondag gaat spelen als Buiksloot 1. Maar het gaat bij Buiksloot 2 niet over topvoetbal. Het is voetbal in de marge, hoewel sommige spelers best uit de voeten kunnen. Kenners van het amateurvoetballen zullen de 'onderbroekenhumor' wel herkennen en waarschijnlijk waarderen.

Motieven

Vriendschap
Onder de spelers van Buiksloot 2 heerst wel een kameraadachtige sfeer. Ze wisselen in hun Apps ook wel vertrouwelijkheden uit. Ook wanneer bijvoorbeeld iemand vader wordt. Maar het zijn geen hechte vriendschappen in die zin dat ze bij elkaar op bezoek gaan. Op het veld tegenover de vijand staan ze hun mannetje.

Moeizame liefdesrelaties
Nick krijgt na een avondje stappen toch een relatie met de zelfstandige vrouw Lisa die een 7-jarig zoontje Noah heeft. Lisa is mooi, slim en sexy. Nick is wel gek op haar. Hij doet ook leuke dingen met de zoon (naar het voetbal kijken, naar de Efteling) Maar toch ontbreekt er iets. Wanneer Lisa weer seks met haar ex heeft gehad, verbreekt ze de relatie. Maar in datzelfde weekend heeft Nick seks gehad met Latoya. Dat was na het kampioensfeest van PSV (mei 2016) Hun wegen scheiden tijdelijk want in deel Drie staat een verregende Lisa ineens weer voor de deur van Nick en lijkt het erop alsof ze opnieuw gaan samenwonen.

Vreemdgaan
Zowel Lisa als Nick gaat vreemd in hun relatie. Lisa met haar ex en Nick met een Surinaamse vrouwelijke fan van PSV. Nick bekent tegenover de lezer dat ook zijn vader vreemd is gegaan, nl. met de vrouw van zijn beste vriend. Hij had zijn vader toen betrapt en dat was afschuwelijk.

Drugswereld
Lisa en Nick gebruiken drugs als ze na de Efteling nog een feestje hebben bij vrienden van Lisa. Ze heeft een portie coke te pakken gekregen. De volgende dag verslapen ze zich daardoor en kan Noah niet spelen. Ook de voetballers van Buiksloot 2 gebruiken regelmatig drugs. Niet iedereen staat daarna even helder op het veld. Soms gebruiken ze vlak voor de wedstrijd nog.

Alcohol
In het voetbalwereldje wordt ook nogal wat drank geconsumeerd. Ook op feestjes en in het weekend gebruikt Nick soms behoorlijke hoeveelheden alcohol. Hij gaat ook wel eens Vlaams bier drinken met zijn vriend Gijs.

Seks
Seks is natuurlijk een gebruikelijk gespreksonderwerp in de mannelijke voetbalwereld. De spelers scheppen er vaak over op. Nick heeft in de voetbalroman (beschreven) seks met Lisa en Latoya.

Multiculturele samenleving (problemen)
Bij Buiksloot 2 lopen alleen buitenlanders in het team. Eigenlijk is Nick de enige Nederlander, maar omdat hij uit Limburg komt en de enige niet geboren-Amsterdammer is, is hij op zich ook weer een eenling. Er komen nogal wat meningsverschillen in het team, bijv. over de manier waarop ze afbellen, al of niet trainen of hun gedrag op het veld. Ook in de wedstrijden tegen bijvoorbeeld boerenelftallen uit de buurt zijn er nogal wat conflicten die voortkomen uit machogedrag. In het interview in het Parool zegt de schrijver: "Ik ben bij dit team terechtgekomen en iedereen heeft me geaccepteerd zoals ik ben, om wie ik ben. En ik accepteer hen. Het kan dus, samenleven. Je moet daar wel je best voor doen, je moet wel openstaan voor de mensen om je heen. Anders leven we niet met elkaar maar naast ­elkaar."

Motto 

"Wat je zegt, meer dan de helft is niet echt
Hou op, hou op, hou op
Zulke dingen doe je dus en ze kunnen echt niet, nee nee"

I Am Aisha "Zulke dingen doe je" 
 

I AM Aisha is een Nederlandse hiphopartieste .
Het nummer is te beluisteren op You Tube. 

Trivia 
  • Over de 'wonderlijke verzameling individuen' waar Klaessens in terechtkwam schreef hij een boek: Alles ­rustig? Een voetbalroman. Over een Limburger dus (en PSV-fan, ook dat nog) tussen de Marokkanen, de Surinamers, de Turken en met die ene Malinese doelman. Een team vol ego's. Heetgebakerd en nooit te beroerd om een ploeg­genoot af te zeiken. Het knettert en het kneitert, maar het is vooral lekker lachen allemaal. (uit interview in het Parool)
Titelverklaring 

Als de spelers van het multiculturele elftal DVC Buiksloot 2 elkaar bij het begin van de wedstrijd ontmoeten, stellen ze elkaar een standaardvraag: "Alles rustig?" Het komt min of meer overeen met de vraag: "Alles goed?"

Structuur & perspectief 

De structuur van deze voetbalroman  is als volgt.
Er zijn drie delen die respectievelijk De eerste helft, de Tweede helft en de Derde helft genoemd worden. Dat zijn overigens gebruikelijke termen voor het voetballen. Onder de Derde Helft wordt dan meestal verstaan 'het met elkaar bezig zijn na de wedstrijd'. Veel voetbalclubs organiseren zo'n derde helft. 
Die drie delen worden op hun beurt weer onderverdeeld in korte hoofdstukken met een korte naam. Zoals "Langs de lijn", "WhatsApp", "Droomvlucht", "El Clàsico".
De Eerste helft houdt in hoofdstuk 1-7
De Tweede helft ( 8-16)
De Derde helft  (17-21).

De drie delen staan in chronologische volgorde. De hele roman wordt ook  chronologisch verteld.
De verteller is de 31-jarige journalist Nick Klaessens. Hij is een Limburger en gaat voetballen bij de multiculticlub DVC Buiksloot.  De ik-verteller vertelt voornamelijk in de o.t.t. 

Helemaal aan het eind van het boek drukt de schrijver een straatwoordenboek af. 

Voor de structuur is ook wel van belang dat er in de tekst een flink aantal WhatsApp-gesprekken wordt weergegeven. De spelers van Buiksloot 2 hebben een groepsWhatsApp waarin ze elkaar niet alleen over de wedstrijden informeren.

Decor 
Het belangrijkste decor is  Amsterdam -Noord waar de voetbalclub Buiksloot speelt. Daar woont ook de vriendin van Nick, Lisa.  Een enkele keer verhuist het decor naar het veld van een  voetbalclub in een naburig dorp. Wanneer PSV kampioen wordt, gaat Nick met de trein naar Eindhoven om het feest te vieren . Hij moet voor zijn werk ook een weekend naar Barcelona waar hij Messi moet interviewen vóór El Clasico.

Nick noemt geen jaartallen, maar wel data in zijn roman. Toch is het eenvoudig vast te stellen in welk jaar het verhaal speelt. Soms gaat het in het verhaal namelijk over in de werkelijkheid gespeelde wedstrijden in het betaalde Nederlandse en Europese voetbal. Daaruit kun je afleiden dat het begin van de roman in het voorjaar van 2016 is (wedstrijd Atletico Madrid tegen PSV in de achtste finale van de CL) en dat het einde van de roman speelt in juli 2017.
De vertelde tijd is dus bijna anderhalf jaar.
Stijl 

Nick Klaessens spreekt en schrijft populaire mannen- en voetbaltaal. Hij maakt ook in zijn Apps veelvuldig gebruik van straattaal. het elftal telt namelijk maar één witte Nederlander. De gebruikte straattaal is een mengelmoes van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse woorden etc. Omdat niet elke lezer kan weten wat er precies wordt bedoeld in de Apps van de spelers onderling, heeft de schrijver een beknopt straatwoordenboek aan het einde van de roman toegevoegd. Toch blijft het een wat lastige hindernis om steeds naar die woordenlijst door te bladeren.
Wat seksualiteit neemt de schrijver in enkele scènes zeker geen blad voor de mond. Dus dat is voor jonge lezers even oppassen geblazen. 

Vooral in het begin gebruikt de schrijver heel veel beeldspraak (- metaforen). Een paar voorbeelden uit een ruime keuze. 
- (blz. 11 "De FEBO is de vliegenstrip van het Buikslotermeerplein."
- (blz. 11)"Het Buikslotermeerplein is de vleesgeworden babbelbox."
- (blz. 13) "het Buikslotermeerplein is de uitgelopen mascara van een architect die het allemaal niet meer kon schelen."
- (blz. 23) "De zon wekt de slaapkamer tot leven als een poloroidfoto."
- (bl. 24) " De spiegel vertelt me dat ik er goed uitzie voor iemand die vannacht onder een bulldozer gelegen heeft."

In het algemeen is de roman voor scholieren prima te lezen. 

Slotzin 
Edgar met een grijns alsof hij net een vieze mop heeft verteld. De neefjes Gio en Karim strak in het gelid, zoals je op een elftalfoto hoort te staan: borst vooruit, eyes on the prize. Zo i zo.
Beoordeling 

Nick Klaessens bewijst opnieuw dat het niet meevalt een voetbalroman te schrijven op literair niveau. Hij zou daar gezien zijn achtergrond als journalist wel toe in staat moeten zijn. Zijn stijl is ook prima om te lezen. Hij heeft humor en spreekt de voetbaltaal. Maar het is lastig om op niveau een voetbalwedstrijd in een boek te verslaan. Je komt dan al gauw terecht in het jongensboek van Kick Wilstra en Roel Dijkstra)  De voetballer die ervan droomt om later beroemd te worden en van wie je als lezer de ontwikkeling tot topscorer volgt; een jongensdroom die uitkomt;  de identificatiemogelijkheid die op de loer ligt.

Maar een voetbalroman voor volwassenen vraagt meer. Ik vind Klaessens dan ook op zijn best in de hoofdstukken die niet over voetbal gaan maar over de relatie met Lisa bijvoorbeeld. De voetbalhoofdstukken zijn te chlichématig. Natuurlijk zal deze roman de voetballende scholieren wel aanspreken. Ik zou het als docent aanvaarden wanneer een Mavo -of Havoleerling dit voor zijn literatuurlijst wil lezen. Voor een vwo-eindexamenlijst vind ik het boek te weinig literair niveau hebben. Maar ja, Abdelkader Benali denkt daar heel anders over gezien de promotekst op de cover. ("Een vette voetbalroman die ik schaterlachend heb uitgelezen.") Misschien beschik ik over minder voetbalhumor ("maar ik heb gevoetbald" ) en kwam ik niet verder "dan glimlachend" uitgelezen.

De roman kan overigens goed gecombineerd worden met de roman van Cor de Jong "De aanname". (uit 2015) of als je docent het goed vindt het non-fictieboek  "De wereld volgens Gijp". ( van Michel van Egmond) (2016, Winnaar van de NS-Publieksprijs) 

Er zijn nog meer boeken met voetbal als thema/motief:
Nico Dijkshoorn - De tranen van Kuif den Dolder (2009) 
Boudewijn Smid - De laatste zaterdag (2016) 
Menno Pot - Vak 127 (2005) 
Hugo Borst - Over vaders en zonen (een bundel prachtige verhalen uit 2005
Hugo Borst - Alle ballen op Heintje (2009) 
Hugo Borst - De Coolsingel bleef leeg.(1996) Non-fictieboek over Feyenoord.
Richard Osinga - Wembley (2006)
Caroline Trujillo - Meisjes in blessuretijd (2017) 
Koen Vergeer - Vaders langs de lijn (2008) 

Recensies
"Een boek met een interessant uitgangspunt, maar dat jammer genoeg voor een groot deel van clichés aan elkaar hangt. De Surinamer in het team doet natuurlijk graag een blowtje voor de wedstrijd, de passanten op het Buikslotermeerplein drinken hun kopje koffie het liefst op het terras van de Febo en de voorzitter van de voetbalclub is continu op zoek naar spelers die hun contributie niet hebben ­betaald. "
Bron: www.parool.nl

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

7895