Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Cinderella

Michael Bijnens

2015

448

3 uit 5

Zeker Weten Goed

Zeker Weten Goed!

Deze boekverslagen zijn gemaakt door de boekenredactie van Scholieren.com. In deze superverslagen staat alles wat jij moet weten voor je boekbespreking of mondeling literatuur. De quiz kun je gebruiken om je kennis van het boek te testen. Met deze verslagen zit je dus Zeker Weten Goed!
Feitelijke gegevens
1e druk,  9  2015
448 pagina's
Uitgeverij: Atlas/Contact
Verslag
Door Cees van der Pol
Toegevoegd op 7 oktober 2015 
Flaptekst 

De zoon van een hoer opent een bordeel en wordt de pooier van zijn moeder. Welkom in de Cinderella, een familiebedrijf waarin hoeren heilig zijn en criminelen hun pik en pistool niet uit elkaar kunnen houden. In die wereld probeert een zoon zijn moeder te redden van het onherstelbare trauma van haar bestaan. Een poging waarbij hij niet alleen haar, maar ook zichzelf dreigt te verliezen.
 

Eerste zin 
Op de wisselvallige namiddag waarop ik samen met mijn moeder een bordeel ging overnemen, stond zij op haar drie jack russells te vloeken. Onze aanstaande zakenpartner en financier, een klein, schriel en kaal ventje dat zichzelf Dwaze Danny liet noemen, zou ons die middag een dik uur laten zitten. De zelfverklaarde zot had misschien meer dan een half miljoen op zijn bankrekening, en al waren mijn moeder en ik voor onze aanstaande onderneming van elke afzonderlijke cent van dat geld afhankelijk, afijn, patroon of geen patroon, hij zou het verdomme niet moeten avonturieren om de vijf botten te laat te komen
Samenvatting 

De roman wordt onderverdeeld in vijf delen :
Inwijding
In het eerste deel wordt verteld dat Michael Bijnens met hulp van de oudere Dwaze Danny de failliete boedel van het hoerenkot Cinderella overneemt. In feite wordt Michael daarmee de pooier van zijn moeder, Iris Vandamme.  
In dit eerste deel gaat de zoon met zijn moeder terug naar het eerste bordeel waar ze als hoer begonnen is. Daar ontmoet hij ook de Amerikaanse Evangeline Borderline, die in de roman vaak in het Engels het woord voert en een vrouw is die het hart zeker op de tong heeft en niet onder stoelen of banken steekt wat ze van iets vindt. Maar tegelijkertijd doet ze haar achternaam alle eer aan.  Dat tijdstip van intreden in de hoerenbranche ligt ongeveer acht jaar voordat Michael besluit met hulp van Dwaze Danny om de Cinderella over te nemen. Michael heeft ook ervaring in het seks bedrijven met hoeren, want als puber had hij dat al een keer voor niets mogen doen met een buitenlandse hoer. Iris vertelt aan Evangeline en Michael hoe ze de eerste keer als hoer klaarkwam, met de bejaarde Karl Tremens die aan de ziekte van Parkinson leed.
Michael is van plan de lotgevallen van zijn moeder in een boek op te schrijven. Ze had een miserabel verleden gehad met een man die haar het leven niet gemakkelijk had gemaakt. Hij had een bouwbedrijf gehad, maar hij liet zich in met Servische criminelen, waardoor hij failliet was gegaan. Na de scheiding moest ze zien rond te komen en dat betekende dat ze uiteindelijk als hoer geld moest verdienen. Eerst had ze relaties met veel mannen, maar ze kon zich niet binden en besloot daarom zich te laten betalen voor seks.

Michael heeft seks met een Cubaanse hoer en kort daarna wordt hij door zijn moeder gebeld met de mededeling dat ze zich gaat ophangen. Ze kan niet meer als escort werken, omdat ze geen auto heeft en bovendien gaat de Cinderella sluiten. Dat is het moment dat Michael besluit in te springen voor zijn moeder. Hij is op dat moment 23 jaar.
(De titel Inwijding van dit deel slaat dus zowel op de eerste keer dat zijn moeder als hoer heeft gefungeerd als op de keer dat Michael zijn eerste seksuele ervaring heeft)

Demonen
De vroegere  Marokkaanse oppas van Michael, Kelly Babouche,komt in de Cinderella om werk vragen. De ook aanwezige Evangeline Borderline neemt haar verbaal en in het Engels te grazen. Maar er moeten nog meer meisjes gerecruteerd worden voor de Cinderella en met Dwaze Danny gaat Michael naar een ander bordeel om meisjes te testen. Hij misbruikt eigenlijk een Pools hoertje, wat hem op een flinke schrobbering van zijn moeder komt te staan. Naast Kelly Babouche komt de gehandicapte Griekse Helena in het bordeel werken.
Met kerst breekt er een slechte periode aan in  het bordeel. Iris Vandamme gaat de traotkaart trekken en lezen en zij komt er achter dat haar vader ook de vader van Kelly is. Zij en Michael moeten daarom van haar op de foto van hun vader resp. grootvader pissen.

Verzet
Michael discussieert met zijn moeder over de functie van de prostitutie. Zij heeft een docu op de televisie gezien (waar ze altijd vóór ligt) over de geschiedenis van hoer zijn. In sommige maatschappijen worden hoeren als heilig gezien, heeft ze gehoord.  Intussen heeft de lokale agent Luc tot zijn genoegen fors gebruik gemaakt van Helena, de gehandicapte Griekse hoer. De agent komt later terug naar de zaak en hij wil dan coke kopen van een Albanese crimineel. Ze zwaaien met wapens en de situatie wordt gevaarlijk, maar Iris Vandamme weet met humor de situatie vooralsnog op te lossen. De Albanese crimineel Lirim levert wel grote hoeveelheden coke aan Dwaze Danny in ruil voor het gebruik van diens creditcard.  Hij weet er handig gebruik van te maken en de limiet van de card is gauw bereikt.

Ook met de hoeren onderling is sprake van vijandigheid. Er komt een Ghanese prins het bordeel binnen en omdat de moeder van Michael  hem als klant krijgt in tegenstelling tot Evangeline Borderline, begint de laatste een heel gesprek en ruzie over racisme. Maar eigenlijk berust alles op jaloezie. Evangeline weet wel wraak te nemen, omdat ze weet hoe ze Iris het beste kan pesten. Ze gaat proberen Michael te versieren en als ze bij elkaar liggen komt Iris binnen. Die wordt woedend, want ze accepteert niet dat Evangeline haar zoon krijgt.
Op een dag komt de Albanees Lirim de zaak binnen en zegt dat ze allemaal weg moeten, want hij neemt de Cinderella  over. De credit card van Dwaze Danny is inmiddels kaal geplukt. Ze vluchten weg naar de moeder van Danny, Moe Moe. Maar die schiet haar zoon meteen neer, waardoor hij zwaar gewond naar het ziekenhuis moet. De hoeren maken elkaar onderling verwijten wie de schuld draagt van de Albanese overname van de zaak. Na enige tijd willen ze verhaal gaan halen bij de Albanezen in de Cinderella. Maar het lukt hun natuurlijk niet de Albanese criminelen uit de club te krijgen.

Vlucht
Moeder en Michael zijn voorlopig van elkaar gescheiden. Michael moet geld hebben om te kunnen leven en hij besluit ook een soort hoer te worden, nl. een gigolo. " Na een paar dagen zoeken op het internet bleken de meeste gigolo’s het voorkomen te hebben van de gemiddelde dialect brallende dakwerker of mecanicien. Steevast luisterden zij ook naar roepnamen als Johnny, Kevin of Douglas en aangezien mijn eigen naam perfect in dat rijtje zou passen koos ik na enige overweging voor een pseudoniem van een hogere klasse, namelijk Jonathan Haemers. " Zijn eerste klantje is een studente die 200 € overheeft voor seks met hem. Hij krijgt  het geld van haar, maar is het diezelfde nacht al weer kwijt aan een Marokkaan die hem meeneemt, drugs geeft en ook weer besteelt. Gigolo zijn is niet zo'n succes.
Daarna wordt hij weer benaderd door Kelly Babouche, die hem vraagt zijn chauffeur t worden naar haar klanten, maar de eerste de beste keer rijdt hij haar naar een hotel waar ze door een reeks Marokkaanse mannen wordt verkracht en afgetuigd. Een van de mannen is haar broer. Ook nu kan Michel zijn werk als pooier niet goed doen.
Michael heeft helemaal geen geld en hij gaat op de bedeltoer. Hij verzint een zielig verhaal en belt aan bij een vrouw die alleen thuis is. Hij verkracht haar thuis en steelt geld van haar, ook weer 200 €.

Zijn moeder heeft nagelaten zich af te melden in een huis, heeft een koopbelofte gedaan die ze niet is nagekomen en  wordt achtervolgd door reeksen deurwaarders. Michaels broer dreigt ervoor op te draaien en omdat Michael  ook op het adres staat ingeschreven, wacht hem ook een fikse eis van 7000€ aan advocaatkosten, boetes e.d.
Michael verwijt het zijn moeder dat die het allemaal slecht heeft geregeld. Iris schrijft een emotionele brief aan de Koning der Belgen in de hoop dat hij haar financieel zal steunen. Het is omstreeks de kerst van 2013. Later blijkt de koning haar ene bedrag van 200 € te hebben geschonken.

Offers
Kale Patrick, de vroegere vriend van Evangeline Boderline, een crimineel die net weer vrij is, woont nu samen met Iris. Evangeline Borderline is dood, aangerand, verkracht door een legertje mannen en uiteindelijk vermoord. De politie vindt het geval niet zo interessant en zoekt amper naar de daders. Iris verzorgt de man en spuit hem dagelijks een portie pillen en "lichaamsvreemde stoffen" in. Hij neemt het zijn moeder kwalijk dat hij zich in de armen van Kale Patrick heeft gestort. Ze zegt dat hij jaloers is, omdat hij zelf zijn moeder niet heeft kunnen beschermen. Hij blijft slapen en wordt daarna al spoedig ingepalmd door kale Patrick voor wie hij als koerier van drugs gaat dienst doen. Daarmee verdient hij gemakkelijk zijn geld. Intussen heeft ook de Griekse Helena weer contact met hem opgenomen en ze ontmoeten elkaar in Brussel. Michael vertelt dat hij een boek aan het schrijven is en ook Helena heeft over haar (incest)verleden genoeg te vertellen. Die avond gaat hij met de gehandicapte vrouw naar bed. Hij denkt aan eerlijke liefde, maar dan bekent ze ook dat ze eigenlijk voor het leveren van speed naar hem gekomen is.
Michael hoort van zijn moeder dat Kale Patrick geen seks met haar kan hebben. Patrick die zijn manuscript gelezen heeft, wil dat hij de namen verandert. Ook bekent h ij vroeger een vrouw/hoer uit een rijdende auto te hebben geduwd, waarvoor hij zestien jaar moest zitten.
Michael ontmoet Kelly opnieuw en heeft weer seks met haar. Luc van de  politie komt naar hen toe om Kale Patrick te kunnen arresteren. het ziet ernaar uit dat die de Albanees Lirim heeft vermoord, tenminste Luc laat een foto zien waarop de huid van het gezicht van de crimineel is gehaald.
Moeder Iris is op de vlucht voor de politie teruggegaan naar de Cinderella waar Michael haar gaat opzoeken. Kale Patrick zit er. Michael snapt dat hij zijn moeder niet meer kan beschermen. Hij moet toezien hoe de mannen kaarsen bij zijn moeder naar binnen brengen. Ze wilde een heilige hoer zijn en zo moest ze worden geëerd maar ook geschonden. Het offer van de heilige hoer. Michael moet bovendien de kaarsen aansteken. Daarna verdwijnen zowel Dwaze Danny en Kale Patrick. Michael blijft met zijn moeder achter in de Cinderella. Ze drinken er nog een laatste glas champagne.

  • "Sinds de nacht waarin ik buiten mijn weten een Poolse prostituee molesteerde, had mijn moeder mij verboden om naar andere hoerenkoten en meedrinkzaken te gaan. ‘Ergens is dat ook goed dat geweld. Als de vrouwen dat weten hebben ze schrik van u en zullen ze ons minder rap bedreigen of bedriegen. Maar dat moet een idee blijven. Zodra gij zo’n wijf te pakken hebt of tegen de muur plakt, zijt gij al die macht weer verloren,’ zei mijn moeder een keer uit het niks toen ik in de living achter in de zaak aan de boekhouding werkte. ‘En trouwens, hier zitten twee Engelsen nu, ik heb die juist een fles champagne verkocht voor tweehonderd pond. Weet gij hoeveel dat is in ons geld?"
  Quotes
Thematiek

Moeder-zoonrelatie
De moeder-zoonrelatie is een van de belangrijkste thema's in deze dikke roman. Michael heeft gezien dat zijn moeder in de prostitutie is gerold en hij neemt op een bepaald moment als pooier de beschermende rol voor zijn moeder in. Dat is natuurlijk een heel dubbel en bijzonder gevoel waarin hij beurtelings zijn moeder liefheeft maar ook haat vanwege haar vreemde gedrag en haar bizarre uitlatingen.Triest is dat hij haar eigenlijk niet kan beschermen tegenover de boze buitenwereld die uit gevaarlijke Albanezen en criminelen bestaat. Toch blijft hij tot het einde toe bij haar en hij is onderdeel van het offer dat zij in het laatste deel brengt.

Prostitutie
Het thema van de roman is ook prostitutie in het Vlaamse bordeel "Cinderella." Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich in deze armoedige seksclub af met al even armoedige hoeren, waarvan Iris (de moeder van Michael) en Evangeline Borderline de meest opvallende hoeren zijn, maar ook de gehandicapte Griekse Helena is een bijzonder type, evenals de Marokkaanse Kelly Babouche. Als Michael door de Albanezen uit het bordeel is verdreven, gaat hij zich als gigolo (mannelijke hoer) verhuren. Zijn eerste afspraak met een studente is geen groot succes en diezelfde avond wordt hij ook nog eens seksueel misbruikt en bestolen door een Marokkaan.

Motieven

Moord
In de onderwereld die geschetst wordt, worden enkele mensen vermoord. Evangeline Borderline wordt om het leven gebracht, de Albanees Lirim wordt vermoord. Die heeft waarschijnlijk in opdracht van Kale Patrick Evangeline omgebracht.Dwaze Danny heeft de huid afgestroopt van Lirim.

Seksualiteit
Seks speelt in een roman over een bordeel en hoeren natuurlijk een belangrijke rol. De verteller Michael schrijft bovendien heel expliciet over seksuele handelingen die hij maar ook de hoeren verrichten. Hij neemt daarbij zeker geen blad voor de mond. Hij misbruikt als gigolo zelf ook een studente en hij verkracht een vrouw als hij gaat bedelen.

Jaloezie
Tussen de hoeren onderling bestaat vaak een jaloezieachtige houding bijv. ten opzichte van het elkaar afsnoepen van klanten. dat wordt een keer heel expliciet in de scène tussen Iris, de moeder van de verteller, en Evangeline Borderline als er een rijke neger uit Ghana als klant het bordeel komt binnenlopen.

Corruptie
Agent Luc is niet van het zuiverste water. Voor het leveren van drugs (coke) knijpt hij graag een oogje dicht.

Misdaad
Een motief in deze roman is de criminele onderwereld o.a. van de Albanezen die in het bordeel infiltreren. Maar ook Dwaze Danny en Kale Patrick behoren tot de onderwereld die de hoeren exploiteren.

Noodlot
Iris is getroffen door het noodlot: het milieu waarin z eis opgegroeid en de man met wie ze is getrouwd. Om in het onderhoud voor haar kinderen te voorzien, moest ze als hoer gaan werken.

Drugswereld
Een gedeelte van de roman speelt zich ook af in de drugswereld, wanneer de lokale politieagent Luc via dwaze Danny coke wil afnemen van een Albanese crimineel. In het laatste deel van de roman gaat Michael zelf werken voor kale Patrick en hij brengt dan voornamelijk amfetaminen en speed aan de man.

Motto 

Er is geen motto en ook geen opdracht.

Trivia 
  • Het blijft de vraag of de debuutroman van Michael Bijnens berust op fictie of op werkelijkheid. In interviews in de pers en op televisie laat hij daar nog wel eens twijfel over bestaan.
Titelverklaring 

"Cinderella" (de  Engelse benaming voor de sprookjesfiguur Assepoester) verwijst naar de naam van het bordeel dat door Michael Bijnens gerund wordt , o.a. omdat zijn moeder er de belangrijkste hoer is. Het is ook het startpunt en het eindpunt van de roman.

Structuur & perspectief 

De roman wordt opgebouwd  in een vijftal delen die een titel hebben.
- Inwijding
- Demonen
- Verzet
- Vlucht
- Offers

Alle vijf delen worden opnieuw verdeeld in relatief korte hoofdstukken die ook een titel hebben. De meeste daarvan bestaan uit één woord.
Het verhaalheden speelt zich af in 2012-2014. Er komen passages voor uit het verleden, (het seksueel misbruik van de geestelijken dat de moeder openbaar maakt, het seksleven van de jonge Michael)  die voornamelijk in deel Inwijding worden verteld.

De verteller is de zoon van het hoofdpersonage, Iris Vandamme, de 23-jarige Michael Bijnens  Hij is de pooier van zijn moeder geworden. Hij vertelt haar levensverhaal in de ik-vorm en meestal gebruikt hij de o.v.t. Dat hij een roman over haar leven schrijft, wordt enkele keren in de tekst vermeld.
"Cinderella" is het verslag van het noodlottige leven van zijn moeder, die hij tevergeefs geprobeerd heeft te beschermen. 
 

Decor 

De Cinderella is een Vlaamse seksclub in het land van Gilles-Waas. Ook Brussel komt enkele keren in het verhaal voor, zeker waar in het deel waarin over  het studentenleven van Michael in het verhaal wordt verteld.

Het verhaalheden : de overname van de Cinderella door Michael, de vlucht voor de Albanezen en het vluchten voor de autoriteiten tot het weer terugkeren naar de Cinderella speelt zich af in 2013 en 2014. Dat kun je afleiden uit de brief die Iris Vandamme stuurt  naar de Koning der Belgen. Die is gedateerd op 21 december 2013. De seksclub wordt in 2012 (?) overgenomen. Acht jaar daarvoor is Iris als hoer begonnen, omdat ze door haar man in de steek gelaten was en zij geld moest verdienen om rond te kunnen komen met haar kinderen. 
 

Stijl 

De stijl van Michael Bijnens is er wel een met bijzondere kwaliteiten. Het taalgebruik is erg vitalistisch en expliciet (waar het seksscènes betreft), en soms ook met zwaar aangezet cynisme waarbij ik soms moest denken aan zijn illustere Vlaamse voorganger Herman Brusselmans. Wat kenmerken: 

a. Bijnens steekt niet onder stoelen of banken dat hij een Vlaming is , want er zijn heel veel woorden en uitdrukkingen in ijn roman die uit het Vlaams komen.
(allumeur= aansteker, gerief, struikelde over de schup, microgolf= magnetron, iemand de kloot afdraaien, ambetant ventje  etc etc)
b. Omdat het hoertje Evangeline Borderline van oorsprong een Amerikaanse is, staan er veel zinnen in dialogen van haar in modern en populair Engels.
c. Bijnens gebruikt ook veel metaforen en die zijn vaak origineel.
- De Dwaas begreep er geen kloten van en ikzelf waarschijnlijk nog minder. Zijn handen bleven zo lang rond het lijf van Maria tollen tot zij mij deed denken aan een stuk kieken aan het spit dat rond de poten in netkousen verpakt was.
- Hoeren met wie gij voorheen nog uitgebreid kon zeveren en zuipen moesten nu zo snel mogelijk worden geneukt en dat aan de lopende band, gelijk kiekens in een legbatterij, de fantasieën en wensen van hun consumenten bijwijlen per verdieping onderverdeeld​.
- De adrenaline was een goedkope en natuurlijke drugs. Ik voelde mij gelijk een kind dat voor het eerst mee naar een attractiepark werd genomen waarover ik al jaren liep te fantaseren. De aantocht van Lirim Endjell was een achtbaan met meerdere lussen.​

- Ik liep naar binnen en haalde adem. Het lichaam dat mij gebaard had, lag in een foetushouding geketend aan de vergiftigde navelstreng van haar televisie. 
d. Cynisme en zwarte humor zijn zeker ook stijlkenmerken van de schrijver:
- Na die zinsnede had Kelly in een vlaag van hyperventilatie de helft van de in dat bordeel aanwezige lucht opgebruikt.
- Kelly Babouche antwoordde daarop dat zij nog niet met hem naar een discotheek zou trekken als zij beiden de enige overgebleven menselijke wezens waren in een universum dat voor de rest koud en uitgedoofd was en zij begon hem vervolgens allerlei dingen toe te spelen in een Arabisch dat steeds minder vriendelijk klonk. Mohammed McDonalds’ uitdrukking verried hoe zijn gezwollen kloten bevroren.​
- Terwijl Luc onhandig op de kruk naast hem wilde gaan zitten, probeerde hij met zijn blik duidelijk te maken dat bemoeienissen van mijnentwege geenszins gewenst waren. Jammer genoeg voor hem en gelukkig voor mij was de toog van de Cinderella niet veel langer dan een liggend lijk en viel alles wat meer lawaai maakte dan een graf hier niet te verbergen. Ik koos opnieuw voor muziek met lage tonen en ving elk woord op dat zij zeiden​.
-Mijn moeder en ik hadden er allang vrede mee genomen dat rust niet bestond, dat alleen de dood die finale uitweg zou bieden, ondertussen gingen wij door, zonder oponthoud, terend op champagne, diepvrieseten en sperma.
 

Slotzin 
‘Schenk mij een glas in,’ was het eerste dat gij toen zei. En ik liep naar de ijskast in de bar om er een fles champagne te halen. De kloof tussen ons beiden was onherstelbaar vergroot. Ik zou een hand naar u uit kunnen steken zonder dat gij mijn beweging gezien had. Maar diep daar beneden, helemaal bij de bodem van ons onoverbrugbaar verschil, stroomde een laatste ader champagne. Genoeg om er de liefde tussen ons beiden voor de rest onzer dagen aan te laven. Ik schonk twee glazen in. En dronk. Op uw vrijheid.
Beoordeling 

Cinderella is een bizarre roman over de wereld van de prostitutie maar zeker ook een bijzondere roman over de aparte moeder-zoonverhouding. Een zoon die als pooier optreedt voor zijn moeder is niet alleen in d e literatuur uniek. Het levert daardoor een levendig maar ook bizar en modern  verhaal op. Michael Bijnens neemt verder geen blad voor zijn mond bij het beschrijven van passages op het seksgebied en dat houdt wel in dat deze dikke roman minder geschikt is voor al te jeugdige lezers. Aan de andere kant is de stijl bijzonder vitalistisch ("never al dull moment") 
De achtergrond van het verhaal berust op autobiografische gegevens, maar je hoeft als lezer natuurlijk niet aan te nemen dat alles zo gegaan is als in de roman wordt beschreven. Er is tenslotte ook sprake van fictie.

Een scholier die het boek op zijn lijst wil zetten, kan het natuurlijk ook combineren met andere bekende boeken over de moeder-zoonrelatie. Het is  namelijk één van de meest beschreven thema's in de (wereld) literatuur.

Enkele goede en bruikbare voorbeelden zijn: 
Maarten't Hart - Magdalena(2015)
Jan Siebelink - Margje (oktober 2015)
Adriaan van Dis - Ik kom terug   
Tom Lanooye - Sprakeloos (2009) 
Yvonne Keuls - Benjamins bruid 
Jan Wolkers - De junival 
Tommy Wieringa - Caesarion 

 

Recensies
"Volgens Brands is Cinderella een portret van een vrouw en een schelmenroman maar geen cynische. Bijnens zegt dat hij het cynisme, dat erg sterk in hem leefde toen hij zestien jaar oud was, achter zich heeft gelaten en dat zijn relatie met zijn moeder hersteld is. Tijdens de boekpresentatie had hij het gevoel dat ze, ook al had hij zelf een nieuwe liefde gevonden, weer met een navelstreng met elkaar verbonden waren. Hij voelt zich niet beschadigd maar ziet het verleden als een hem toegevallen geschenk."
Bron: reinswart.blogspot.nl
"Bijnens beschrijft de werkelijkheid in een bordeel en de soms zeer pijnlijke taferelen die hij meemaakte. Toch noemt hij het "een fantastische wereld". "Toen ik de eerste keer in het bordeel binnenkwam, werd ik meteen verliefd op de personages die daar rondliepen. Die onbeholpen, tragische, schitterende figuren"."
Bron: deredactie.be
"In hoeverre Bijnens werk autobiografisch of pure fictie is, is onduidelijk. In hoeverre je Bijnens zelf dus moet haten of liefhebben, is net zo onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat 'Cinderella' een fascinerende trip is in het holst van de nacht en het slechtste van de mens. Ondanks de warrige stijl of juist dankzij deze warrige stijl, leest het als een trein. Kortom, dit boek is zo verwarrend, intrigerend, duister en gruwelijk, dat je elke pagina wel wilt verzwelgen. Chapeau. "
Bron: www.cuttingedge.be
"Opname van het interview met de schrijver in Pauw."
Bron: pauw.vara.nl

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

1655

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer