Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Altijd Viareggio

Rick Nieman

2015

256

2 uit 5

Zeker Weten Goed

Zeker Weten Goed!

Deze boekverslagen zijn gemaakt door de boekenredactie van Scholieren.com. In deze superverslagen staat alles wat jij moet weten voor je boekbespreking of mondeling literatuur. De quiz kun je gebruiken om je kennis van het boek te testen. Met deze verslagen zit je dus Zeker Weten Goed!
Feitelijke gegevens
1e druk,  3  2015
256 pagina's
Uitgeverij: Prometheus
Verslag
Door Cees van der Pol
Toegevoegd op 16 juli 2015 
Flaptekst 

Natuurlijk gaan Douwe, Robert, Bas en Jack op motorvakantie. Maar waar de jaarlijkse reis eens een zorgeloos avontuur was van vier gezworen boezemvrienden, is het nu vooral een ontsnapping. Een week zonder vrouwen, kinderen en collega's, waarin de mannen zich moderne cowboys voelen die met honderden paardenkrachten onder zich naar Italië scheuren. Alles lijkt weer net zoals vroeger. Maar dat is het niet. Vriendschappen zijn net motoren: als je ze niet onderhoudt, roesten ze. Deze geestige en ontroerende roadnovel racet langs vrijheid en vergankelijkheid naar een fatale climax. Uiteindelijk worden de mannen gedwongen de keiharde waarheid onder ogen te zien. 

Eerste zin 
De airconditioning staat op zijn hoogste stand en blaast met een monotoon gedreun ijskoude lucht de hotelkamer in. Toch kleeft het doorweekte laken aan mijn lijf. Ik haal een hand door mijn haar – zeiknat – en kijk op m’n horloge. Half vijf. Ik zucht diep en sluit mijn ogen. Weer zie ik dat beeld voor me waar ik net van heb gedroomd. Een provinciale weg, smal, links en rechts bomen. Donker asfalt, met hier en daar een dropveter. Zo noemt Douwe die slierten rubber waarmee ze in Italië scheuren in het wegdek repareren. Klotedingen zijn het, je banden hebben er geen grip op
Samenvatting 

Het verleden en heden wisselen elkaar af in de roman.
Het "heden" is de 5-daagse motorrit van Amsterdam naar Vareggio, waar vier vrienden al tien jaar een gewoonte hebben gemaakt. Op de reis naar Vareggio denkt de hoofdfiguur terug aan de leuke momenten uit het verleden. 

Voor dit verslag is een chronologische volgorde aangehouden, maar de structuur van het boek zelf is dus anders (zie onder het kopje "structuur")

Terschelling 1982
Douwe en Jack leren elkaar kennen op de werkweek op Terschelling. Douwe is een doublant en bijdehand. Ze gaan 's nacht weg en gaan blowen, drinken en met meisjes uit de klas wat proberen. Ze vallen in slaap. Jacqueline, het klasgenootje,  is verdwenen.
Maanden later is het Koninginnedag. Jack gaat naar zijn vriend Douwe. Zijn vriendin Francine komt ook. Ze gaan in hun blootje in de gracht  zwemmen waarbij Francine gewond raakt aan haar voet. Ze brengen haar naar het ziekenhuis en gaan weer weg zonder zich verder om haar te bekommeren. 
Enige tijd later wordt Jack toch ontmaagd door Jacqueline  in een weiland. Ze moesten nog wat afmaken van Terschelling . Maar Douwe verpest de boel door te zeggen dat ze een dag ervoor ook hebben liggen wippen. De prijs die Jack betaalt voor zijn vriendschap, is het verlies van een andere vriend Lev.

Inschgl 1988
Jack ontmoet Douwe weer en samen met twee andere vrienden Robert en Bas besluiten ze een skireisje te maken in de auto van Jacks vader. Jack heeft al verkering met Myrthe, een leuke meid. Hij is inmiddels een matige soapacteur en al vrij bekend. Het wordt een weekje vol lol, alcohol, après-skifeestjes en vreemdgaan. Jack slaat een Duitse blondine aan de haak. De seks zelf wordt niet beschreven.

Amsterdam 1995
Ajax heeft de Champions League gewonnen tegen Milan en Douwen en Jack vieren dat uitbundig met alcohol, ook de inhuldiging de dag erna. Als hij brak thuiskomt, hoort Jack van Myrthe dat Bas een dochter heeft gekregen. Cynthia  is echter een mongool. De vrienden gaan met Bas praten, alleen Douwe haakt daarbij af. Hij kan dat niet. Jack gaat met Myrthe op bezoek bij Esther en Cynthia.

Vareggio 1998
De vrienden hebben hun motorreis weer gemaakt. Maar deze keer zijn er ook twee vriendinnen bij: Myrthe van Jack en Theresa van Robert. Dat heeft toch invloed op de vakantie. Tijdens de vakantie maakt Robert bekend dat hij met Theresa gaat trouwen, omdat ze een kind van hem verwacht. Dal slaat in, vooral bij Douwe. Die denkt dat de vriendschap over zal zijn. Hij vindt ook dat Jack een keuze moet maken: Myrthe wil een kind: schep daar duidelijkheid over. adviseert hij Jack.

Hoofdlijn: de reis van Amsterdam naar Vareggio in 2004
De vier vrienden maken zich op voor de tiende reis. Ze gaan nu zonder omweg naar Vareggio. Douwe is zoals vaak te laat. Ze hebben in Zuid-Nederland eerst te maken met veel files. Ze overnachten in een klein hotel in België. Het diner en de alcohol kosten  allemaal meteen flink wat geld en Bas moet een beetje voorzichtig aan doen. Bas gaat elk jaar mee om er een vriendin in Vareggio(Laura)  te ontmoeten. Hij heeft het moeilijk thuis: een bitch van ene vrouw en een mongooltje dat overigens erg lief is. De avond wordt gevuld met mannenpraat over seks en vrouwen.
De volgende dag rijden ze eerst nog langs een kerkhof vol met soldaten uit WO I. Er ontspint zich bij een graf een discussie en later een ruzie over "Befehl is Befehl" . Moet je blindelings bevelen opvolgen of mag je ook zelf leren nadenken? Douwe vindt het allemaal bullshit. Vriendschap gaat immers boven alles.
Ze rijden door de Vogezen en  gaan 's avonds naar een verlaten wintersportstadje. In de plaatselijke disco wordt Jack aangesproken door een leuke vrouw. Ze gaan naar buiten, zoenen wat en willen meer totdat de vriend van het meisje- een kleine Algerijn-  naar buiten komt. Er vallen over en weer een paar klappen. De vrienden helpen elkaar uit de penarie.
De dag erna  rijden ze naar de Bodensee. Ze maken nogal vaart en dat komt hun op een flinke boete te staan. Douwe provoceert de agenten en moet uitkijken. Hij heeft de pest in: die ochtend heeft hij gehoord dat zijn financiële situatie slecht is en dat hij binnen een week failliet kan zijn. Jack moet dat geheim houden. 's Avonds raken Bas en Jack op hun kamer  in gesprek over vriendschap en gelukkig zijn. Bas voelt zich een loser. Jack probeert hem op te peppen.
De vierde dag rijden ze door naar Italië: ze maken vaart en Robert ontsnapt ternauwernood aan een ongeluk. Hij moet een bus ontwijken en schampt een rotswand.  Alle vrienden zijn geschrokken. 's Avonds praten ze over vriendschap, gelukkig zijn en keuzes maken. Robert loopt boos weg als Douwe hem aanvalt. Ook neemt  Douwe Jack op de korrel:  hij heeft zijn relatie verbroken omdat Myrthe kinderen wilde en hij niet.
Bas is weer geschrokken. Hij denkt dat de vriendschappen over zullen gaan en wat heeft hij dan? De volgende ochtend is hij dan ook vertrokken zonder een spoor achter te laten. De drie anderen gaan naar hem op zoek en eindelijk wordt hij ergens aan de kant van de weg in een klein restaurantje aangetroffen. Ze willen nu meteen door naar Viareggio, maar Bas komt zover niet. Hij rijdt zich dood op een Italiaanse personenauto. Ook de bestuurder is dood. Het wordt allemaal erg kort beschreven. (In de proloog wordt beschreven dat Jack de dag erna heel vroeg teruggaat naar de plek van het onheil: hij ziet geen remsporen van de motor. Heeft Bas moedwillig een einde gemaakt aan zijn leven?)
Cynthia spreekt lieve woorden op de begrafenis. De vrienden laten "Tears of a clown" spelen tijdens de plechtigheid. Dat past goed bij Bas.

Now if there’s a smile on my face, don’t let my glad expression, give you the wrong impression.’ (Smokey Robinson)

Een jaar later 2005
Kim zit in MIlaan en Douwe en Jack zoeken elkaar op om te gaan stappen. De volgende morgen is Jack brak en gaat hij ontbijten in een café. Dan ontmoet hij Francine  weer. Ze praten over vroeger en de zin van het bestaan. Ze kent iemand die hem een rol kan bezorgen in een serieus toneelstuk. Jack is wat verlopen: hij is zijn televisiereclame over Zwiserlevengevoel kwijtgeraakt. Hij kan auditie doen voor "Dood van een handelsreiziger" en slaagt tot zijn eigen verassing. Hij moet daarmee op toernee en de recensies zijn best aardig. Hij slaat een andere weg in met zijn leven.
zomer 2005
Robert stuurt een mail: ’Douwe! Ik heb besloten deze zomer met Theresa en de dametjes naar Italië te gaan. We hebben een villa gehuurd net buiten Lucca. Nu dacht ik: we zitten daar ook op 3 augustus, de sterfdag van Bas. Is het een idee als jij en Jack – en Kim misschien, en wie jij rond die tijd dan ook neukt – een paar dagen langskomen? Kunnen we elkaar weer eens zien, en stilstaan bij Bas. Er zijn zat logeerkamers, er is een zwembad, ik zorg voor de wijn. Laat maar weten, groet, Robert.

De vrienden Douwe en Jack gaan vliegen naar Pisa. Ze komen in de villa van Robert. Hij heeft een aardige vrouw Theresa en twee dochtertjes. Ze bezoeken de rampplek. Jack vertelt wat hij een jaar geleden heeft ontdekt: de afwezigheid van remsporen. Ze praten over de zelfmoord van Bas. Daarna nog een keer over vriendschappen. Gesprekken met mannen gaan meestal over niks: seks, drank, voetbal. Maar de vriendschap is er wel degelijk. De essentie van een mannenvriendschap is dingen delen.  Ze besluiten voortaan met skivakantie te gaan. Robert mag toch niet meer rijden van zijn vrouw.
Douwe is een gewone zakenmeneer geworden. Hij heeft nog één kroeg overgehouden, een einde aan zijn relatie gemaakt. Zijn zwarte geld heeft hij aan de Italiaanse Laura geschonken. Die kan een eetcafé laten bouwen met de naam: Trattoria In Memoria di Bas.

2014 :  Epiloog: 
Jack is vrij beroemd geworden met zijn serieuze rol in  " Dood van ..."  Hij gaat op die weg door: gaat zelfs regisseren. Zijn relatie is goed: Kim heeft  besloten geen kinderen te willen. Ze hebben al drie jaar een boerderijtje in Overijssel.  Maar ze houden wel van kinderen. Die van Douwe, ook die bij zijn tweede vrouw en van Robert komen graag logeren.

De vrienden zijn bezadigd geworden: vijftigers die nog wel naar Ajax gaan. 

Personages

Jack
In 2004 is Jack bijna veertig. Hij is een soapacteur en doet televisiereclames. Hij haalt niet alles uit zijn mogelijkheden. Hij heeft een wat slap karakter. Hij verbreekt zijn relatie met de mooie Myrthe omdat hij geen kinderen wil. Hij heeft op school zijn vriendschap met Lev ingeruild voor die met Douwe. Hij gaat ook vreemd. Kortom, geen al te sterke ruggengraat. Hij geeft wel veel om zijn vrienden. Na de dood van Bas is er een ommekeer. Hij gaat een serieuze rol in een toneelstuk aannemen. boekt succes en gaat een andere kant op. Kim en hij willen geen kinderen, maar kunnen er wel goed mee omgaan.

Douwe
Douwe is de ruwste van de vrienden . Hij is horecabaas en best ruig. Hij durft het meeste van allemaal: ook al op werkweek vroeger. Later is hij de man van het bloot in de gracht zwemmen. Hij provoceert graag bijv. tegen de ambtenaren en de politie. Hij daagt tijdens de reis ook Robert en Jack uit. Maar hij is er één van ruwe bolster, blanke pit. Hij geeft Laura geld om een restaurant te beginnen. Gaat uiteindelijk van zijn vrouw af.

Bas
Bas voelt zich de loser van de vier vrienden. Hij werkt gewoon bij een verzekeringsmaatschappij. Hij heeft een niet zo leuke vrouw Esther en een mongooltje Cynthia dat overigens wel gek op hem is. Daarom gaat hij niet bij zijn vrouw weg, want hij heeft een vriendin in Viareggio. Die trekt ook aan hem en hij wordt daar nerveus van. Als Robert en Douwe ruzie krijgen wordt hij bang dat de vriendschap over is. Dat maakt hem nerveus en hij gaat alleen weg. Blijkbaar heeft hij het besluit genomen er een einde aan te maken op een mooie, symbolische manier. hij sleept alleen een oude Italiaan mee in zijn dood.

Robert
Robert is tandarts. Hij is een gevierd man, valt goed bij vrienden. Hij heeft in 1998 gekozen te trouwen met een leuke vrouw en krijgt kinderen op wie hij gek is. Zijn vriend Douwe verwijt hem het een en ander, maar van de vier heeft hij het maatschappelijk gezien het best voor elkaar. Hij nodigt zijn vrienden een jaar na de bewuste reis uit voor een verblijf in een villa om Bas te herdenken. Hij wil niet meet met de motor op vakantie maar wel een skireis met zijn vrienden maken.

  • "Dertig. Nu moet je keuzes gaan maken. Samenwonen, of trouwen? Kinderen? Eindelijk een beetje serieus aan je carrière gaan werken? Maar je hebt geen zin, je wilt geen afscheid nemen van het grote feest dat je bestaan tot nu toe is. Toch heb je het niet allemaal in eigen hand. Soms dwingen de omstandigheden je om na te denken over de toekomst. Zoals in die KitKat-reclame. ‘Hallo, waar zijn wij nou helemaal mee bezig?"
  Quotes
Thematiek

Vriendschap
"Altijd Viareggio" gaat over een vriendschap tussen vier mannen. Een keer per jaar maken ze met de motor een reis en de laatste tien jaar gaan ze altijd naar Viareggio. Het is een echte mannenvriendschap waarbij gesproken wordt over seks, drank, voetbal en vrouwen. De mannen praten tijdens hun laatste motorreis ook over gelukkig zijn en keuzes maken in je leven. De man die waarschijnlijk het ongelukkigst is, Bas, verongelukt de volgende dag. De verteller, de soapacteur Jack , twijfelt eraan of het zelfmoord is. Blijkbaar heeft Bas het hopeloze van zijn leven ingezien : een bitch van een vrouw, een mongool als dochter en een vriendin in Italië die maar aandringt op een scheiding. Bas remt dan maar even niet. De andere drie vrienden blijven bij elkaar, maar hebben intussen door de dood van Bas wel allemaal een keuze gemaakt.

Motieven

Zelfmoord
Het heeft er alle schijn van dat Bas een zelf gekozen dood tegemoet rijdt.

Midlifecrisis
Tijdens de laatste reis zijn de mannen vrijwel allemaal veertig jaar. het is het moment om terug te blikken op je leven. Hoe staat her ervoor? hebben we de goede keuze gemaakt? Wil je wel of geen kinderen? Het zijn symptomen die bij de midlifecrisis horen..

Moeizame liefdesrelaties
De mannen hebben moeizame relaties of achter de rug. Jack heeft in 2004 zijn relatie met Myrthe uitgemaakt, omdat hij geen kinderen wilde en zij wel. Hij heeft nu Kim. In 2014 (tien jaar na de reis) lijkt die relatie stabiel. Bas heeft een vervelde relatie met Esther. Het komt mede door de geboorte van de mongool Cynthia. Hij wil wel van haar af en naar zijn vriendin Laura, maar hij kan Cynthia niet achterlaten. Douwe rommelt ook maar wat aan met vrouwen. Hij lijkt geen man voor een vaste relatie. Schuift zijn vrouw na de reis ook aan de kant. De enige man die minder slecht scoort, is Robert. Hij heeft Therese en twee leuke kinderen. Hij lijkt tevreden met zijn bestaan als hij per jaar een week weg mag met zijn vrienden.

Vader-dochterrelatie
Bas heeft een mongooltje Cynthia. Het liefst zou hij van zijn vrouw Esther afgaan, maar dan zou hij zijn lieve dochtertje niet meer zien. Hij vindt haar heel lief en dat is wederzijds want Cynthia spreekt op Bas' begrafenis lieve woordjes over haar vader. Ook Robert gaat heel leuk met zijn beide dochtertjes om.

schoolleven
Douwe en Jack leren elkaar kennen op een zeilwerkweek op Terschelling. Douwe is een echte leider tot wie Jack zich aangetrokken voelt. Ze halen op Terschelling kattenkwaad uit ("lenen fiets van een lerares, blowen, alcohol")

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang
Motorrijden staat bij de mannen symbool voor het verlangen naar vrijheid. Elk jaar even met je vrienden doen wat thuis niet kan of mag. Daarom is het veel leuker dan autorijden. Je bent ook veel vrijer in de natuur.

Dood
De dood van Bas maakt indruk op de andere vrienden. Door zijn dood gaan ze nadenken over de mogelijke keuzes in hun leven. Ze besluiten die keuze ook te maken.

Inwijding
Jack wordt in de liefde ingewijd door Francine. Het is in zijn jeugd zijn grote liefde, maar zij heeft de avond ervoor nog seks gehad met Douwe.

Overspel
De mannen zijn vrij als ze op motorreis gaan. Ze bemoeien zich dan wel eens met andere vrouwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de skireis met Jack. Hij gaat met een blond Duits meisje mee, terwijl hij een relatie heeft met Myrthe. Ook op de laatste reis gaat hij zoenen [en wil hij meer} met een Frans meisje, totdat haar vriend erachter komt en wil gaan meppen. Bas, de stilste van de vrienden, heeft een vriendin in Italië, Laura. Die gaat hij altijd opzoeken wanneer ze op reis zijn. Thuis heeft hij een bitch, Esther, en een mongooltje Cynthia.

Zin van het bestaan
Boven de mannenvriendschappen als thema zweeft op de achtergrond natuurlijk wel de zin van je leven, van je bestaan. Wanneer ben je gelukkig in je leven. Daarover gaan de gesprekken tijdens de laatste reis met zijn vieren.

Kinderloosheid
De relatie tussen Jack en Myrthe is verbroken, omdat Jack geen kinderen wilde en Myrthe wel. Hij heeft in 2004 een relatie met Kim. Tijdens de reis denkt hij na door opmerkingen van zijn vrienden of hij kinderen wil. In 2014 blijkt dat Kim er zelf voor gekozen heeft om geen kinderen te nemen. Hij is dan wel bij haar gebleven.Overigens hebben ze geen hekel aan kinderen, want de kinderen van hun vrienden mogen altijd komen logeren op de boerderij en dan doen ze er heel leuke dingen mee.

Alcohol
Bij mannenvriendschappen hoort het gebruik van alcohol. De mannen kunnen stevig innemen. Ook op Terschelling en in de nacht nadat Ajax de Champions League won wordt flink gedronken. Op reis naar Viareggio drinken de mannen stevig door: whisky, bacootje, bier en wijn.

Trivia 
  • Rick Nieman is de bekende nieuwslezer van RTL-4. Altijd Viareggio is zijn debuutroman. Het manuscript van het boek heeft tien jaar in een laatje gelegen voordat hij het ging uitgeven.
Titelverklaring 

De titel komt letterlijk in de tekst voor.
Ik kijk naar mijn drie vrienden, vrolijk, met bruine en roodverbrande koppen. ‘Wat er ook gebeurt, vrouwen of geen vrouwen, wij blijven vrienden.’        ‘
Voor altijd!’ valt Robert me bij.    
‘Zo is het!’ roept Douwe. ‘Voor altijd vrienden, voor altijd Viareggio!’   


De vier vrienden maken al tien jaar lang een motorreis naar het Italiaanse Viareggio. Op de laatste reis verongelukt één van hen.
 

Structuur & perspectief 

Er is een proloog (die later gesitueerd kan worden in het verhaal tijdens de laatste reis.)

Daarna komen er twaalf hoofdstukken met een titel die een decor aangeven. 
Er zijn zes hoofdstukken over de motorvakantie in 2004. Die worden afgewisseld  met vier hoofdstukken uit het verleden o.a. over de eerste kennismaking tussen Douwe en de verteller. Daarna komen er nog twee hoofdstukken na de reis van  2004.
De roman eindigt met een epiloog die ook de functie van een echt nawoord heeft. Hoe is het de verteller vergaan? 
De roman wordt dus niet in een chronologisch volgorde verteld.

De verteller is de bijna veertigjarige Jack (in 2004) . Hij is een B-acteur en speelt in soaps en reclames. Hij vertelt in de ik-vorm en hij doet dat in de o.t.t., ook in de hoofdstukken die over het verleden gaan.

Decor 

Het grote decor van het verhaal is eigenlijk  "de road" tussen Amsterdam en Viareggio, want de roman van Nieman is een typische roadnovel. Op hun reis trekken de vier vrienden door België, Frankrijk, Oostenrijk en Italië.
In het verleden komen er ook nog andere plaatsen bij als decor: bijv. Terschelling waar Jack en Douwe elkaar ontmoeten op werkweek.  Amsterdam waar ze wonen en de Champions League zege van Ajax vieren, op skivakantie in Ischgl waar Jack skiën leert maar ook vreemd gaat.
De epiloog speelt zich af "ergens in Overijssel "waar Jack en Kim een boerderijtje hebben gekocht.

Het tijdsaspect  wordt in de hoofdstuktitel goed aangegeven.
- De eerste tijdlijn is de kennismaking  tussen Jack en Douwe op Terschelling in 1982
- Daarna gaan ze op skivakantie in 1988
- De derde flashback gaat over 1995 wanneer Ajax zijn Europa Cup haalt.
- In 1998 gaan de mannen en enkele vrouwen naar Viareggio.
De belangrijkste tijdlijn is die van de 5-daagse motorreis in 2004, ook de proloog hoort bij deze tijdlijn.
In 2005 gaan de mannen met hun gezin terug naar de plek waar Bas verongelukte.
De epiloog speelt in 2014, tien jaar na de reis. 
De tijd wordt dus discontenu  en niet-chronologisch verteld.

Stijl 

De stijl  van Rick Nieman is vlot. De mannen spreken elkaar toe in typische mannenzinnen over voetbal, vrouwen en seks. je kunt je voorstellen dat mannen onderling zo met elkaar praten. De zinnen zijn kort, de dialogen levendig.  Maar het aardige van Nieman is ook dat hij geen seksscènes beschrijft. In een interview heeft hij daarover gezegd: "Seks is net als neuspeuteren heerlijk ", maar je moet het doen en er niet naar kijken." 

Het is helemaal geen lastig boek om te lezen en er zit vrij veel "spanning " in de handeling.  je voelt aan dat er iets mis gaat op de reis. Wat gaat er met de mannen gebeuren en vooral met "wie" ? 

Slotzin 
Zelfs Douwe is gesetteld, nu. Maar dorst heeft hij nog wel. Ik maak een mentale aantekening dat ik vanmiddag in het dorp nog een goede fles whisky moet kopen voor bij het vuur. Oban, of Talisker. En wat Fristi, voor de kids
Beoordeling 

Vlot geschreven  roadnovel over een mannenvriendschap. Elk jaar gaan vier vrienden een reis maken naar Viareggio om even los te komen van de besognes thuis. De roman is goed te lezen voor havo-en vwo-scholieren. Een vlotte lezer op Mavo-niveau moet het boek ook aankunnen. Het is namelijk geen hoogdravende literatuur maar gewoon een lekker mannen/jongensboek over de manier waarop mannen met elkaar omgaan.

Het boek is op je literatuurlijst qua thematiek prima  te combineren met andere boeken over mannenvriendschappen. Het eerste boek waaraan je meteen kan denken, is de bestseller van Bert Wagendorp "Montoux" over mannen die een (race)fietstocht naar de Mont Ventoux maken. Dat werd een bestseller in 2014.

Maar ook vrouwen maken soms een dergelijk tocht. Denk aan de boeken van het schrijversduo Lisa van Sambeek  "Zadelpijn en ander damesleed"  en "Koninginnerit."
Deze boeken hebben eigenlijk allemaal dezelfde thematiek. (reizen en vriendschap)
Maar vriendschap(en het verraad daaraan)  is een veel ruimer begrip. Je kunt dat thema ook aanvullen met andere boeken daarover:
- Leon Verdonschot - Alles van elkaar
- P.B. Gronda  Onder vrienden
- Bernlef - De onzichtbare jongen
- Thomas Verbogt - Eindelijk de zee 
- Jan Siebelink - Oscar
- Gerrit Komrij - De loopjongen 
- Peter Zantingh - Een uur en achttien minuten  
Je kunt dan je leeservaringen koppelen met  ervaringen met je eigen vrienden. Wat is een echte vriend? Ben je ooit verraden door de vriendschap?
Zo kun je op je mondeling literatuur een prima thema "aansnijden."  
 

Recensies
" Dat is goed gedaan. Bovendien lopen de zinnen soepel, er zijn veel dialogen waardoor het een vlot te lezen verhaal is. Daarnaast ontbreekt het Nieman ook het niet aan de nodige humor. Al met al een leuke roman die, vooral voor mannen in de dezelfde leeftijdscategorie als Nieman, veel herkenbare worstelingen toont."
Bron: www.hebban.nl
"Interview in Parool over het boek"
Bron: www.parool.nl
"Altijd Viareggio is een heerlijke ode aan zo’n vriendschap. Maar al in de proloog wordt duidelijk dat het niet goed afloopt met één van de vier vrienden. Om wie het gaat en wat er is gebeurd, wordt pas veel later duidelijk. Ondertussen blijft het onheil als een donkere wolk boven het verhaal hangen. Dat doet denken aan Ventoux van Bert Wagendorp. Daar zijn het mannen op fietsen, maar Rick Nieman is van de motoren. Overigens schreef hij Altijd Viareggio al tien jaar geleden, ver voor Ventoux werd uitgegeven, vertelt hij me zelf. Het script is altijd in een la blijven liggen, totdat hij het op een feestje aan zijn vrienden cadeau deed. - See more at: http://www.atwistoflime.nl/p/26637/boekenrups_altijd_viareggio#sthash.3mgePktK.dpuf"
Bron: www.atwistoflime.nl
"Ik zou gemakkelijk in ironie kunnen vervallen en kunnen opmerken hoe dit soort man het liefst op de fiets, per motor of vliegtuig zwetend het steile terrein van het leven verkent en via een kolkend hoogtepunt en een fatale climax tot grote inzichten komt. Of zuchtend zinnen kunnen gaan citeren (‘vriendschappen zijn net motoren. Onderhoud je ze niet, dan roesten ze’), maar de waarheid is dat dit louter afgunst zou zijn. De helderheid van de doe-mannenvriendschap is benijdenswaardig. Eerst samen zweten en dan bier."
Bron: www.filosofie.nl
"Interview in het damesblad Libelle met de schrijver over zijn debuutroman"
Bron: www.libelle.nl

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

8996

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer