Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Luizen verspreiden zich via selfies en knuffels

Luizen verspreiden zich via selfies en knuffels

Weet je nog, die ellendige luizencontroles die je op de basisschool na elke vakantie weer moest doorstaan? Natuurlijk was het goed dat ze er waren, want er werd regelmatig ook echt iets gevonden. Maar hoe zou je erover denken als die luizenmoeders nu ook op je middelbare school rond zouden lopen? Waarschijnlijk zou je er niet per se blij van worden. Toch lijkt het bijna nodig te zijn, want steeds meer middelbare scholieren komen thuis met luizen.

Een bekende manier om luizen op te lopen is door ze over te nemen van een jonger broertje of zusje. Het is alleen niet deze groep die zorgt voor het stijgende aantal tieners met luizen. De grote boosdoener is, helaas, de selfie. Vooral meiden met lang haar lopen een groot risico, omdat ze tegen elkaar aan leunen waardoor de luizen makkelijk over kunnen springen. Ook het toenemende knuffelgedrag, een gewoonte die is overgewaaid uit de Verenigde Staten, zorgt ervoor dat luizen makkelijker de sprong wagen. 

Strijd tegen de luizen

Betekent dit dat we ook weer in de weer moeten met die chemische luizenshampoos van vroeger? Niet per se, zeggen de luizenkenners. Luizenshampoo doodt wel luizen, maar de neten (eitjes) blijven vaak in leven. In het ergste geval kunnen je luizen resistent worden tegen de shampoo, waardoor je nog verder van huis bent. Ook het behandelen van meubels zou geen zin hebben, omdat dat geen favoriete route blijkt te zijn van luizen.

Beter kun je het haar gewoon goed wassen, want als het dan nat is kun je de luizen en neten er makkelijk uit kammen. Op die manier zie je ook meteen wat je eruit haalt. Het haar daarnaast behandelen met een natuurlijk middel kan geen kwaad, maar het belangrijkste is om de behandeling niet uit te stellen en meteen te beginnen met de klopjacht. 

Schaamte

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar nooit meer selfies maken is ook weer een beetje overdreven. De enige manier om te voorkomen dat je luizen zich verspreiden over je vrienden is door eerlijk te zijn over het feit dat je ze hebt. Al vanaf de basisschool hangt er heel veel schaamte rond het onderwerp, maar op deze manier wordt de kans op verspreiding alleen maar vergroot.

Volgens Geert-Jan Roebers, die een boek schreef over luizen, moet je het behandelen als een verkoudheid. Zoals je ook mensen op afstand zou houden om te voorkomen dat je ze aansteekt, zou je dat ook met luizen kunnen doen. Je moet je dan wel even over die schaamtedrempel heen zetten, maar alles is beter dan luizenmoeders op je middelbare school, toch?