Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vijf geweldige Kunstbende finalisten

Vijf geweldige Kunstbende finalisten
Winnaar Fashion AARS(19, in het geel) poseert samen met zijn modellen in kleurrijke, zelf gemaakte outfits. Beeld: Elisa Lo-A-Njoe.

Op zaterdag 30 juni streden ruim 200 jongeren om de felbegeerde Kunstbende award tijdens het Kunstbende festival. Kunstbende is dé wedstrijd voor jong, creatief talent (13 t/m 18 jaar) met de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Landelijke winnaars mogen optreden op de What’s Happening Area op Lowlands en op een mainstage zoals Zwarte Cross, CaDance Festival of Oerol. Samen met fotograaf Elisa ging ik op jacht naar de leukste acts!

 

Iris en Lotte (16, Overijssel) - Dans

Pas sinds dit jaar vormen Iris en Lotte een duo, maar ze dansen al vanaf hun dertiende samen in een groep. Ze dansen modern contemporary  op het nummer Kerala. Ze verzinnen vaak individueel de bewegingen waarin ze hun eigen stijl verwerken, en komen, na een paar discussies, tot een strak geheel. Deze twee beheersen alle grote stijlen zoals modern, klassiek, hiphop en house. 

Iris(l) en Lotte(r). Beeld: Elisa Lo-A-Njoe. Ze hebben een sterke vriendschap en ze zijn ervan overtuigd dat dit zo blijft, ondanks dat hun wegen zullen scheiden. Iris gaat namelijk een dansopleiding volgen aan het Lucia Marthas Instituut, terwijl Lotte een vooropleiding dans gaat volgen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Iris' dansdroom is om te werken voor bekende artiesten en musicals, Lotte wilt het liefst een mooie rol in een dansvoorstelling. 

Amara (16, Zuid-Holland) - Taal 

Amara neemt met haar Engelstalige mix tussen poëzie, spoken word, rap en zang de toeschouwer volledig mee in haar performance. Zelf zegt ze over haar tekst: "Solo is een tekst die ik oorspronkelijk heb geschreven voor het maken van mijn danssolo die onderdeel is van het eindexamen dans. Het gaat over zelfrespect en eigenwaarde. Over onthouden dat je goed genoeg bent en dat je er toe doet." Ook spreekt ze in haar tekst over het bedroevende schoolsysteem in Kroatië, maar bovendien ook over haar bijzondere vriendschap met haar vriendin Nika, die daar woont. Een citaat uit haar tekst: "I saw that the matter of which our world is made human. We are matter. So we matter. And we can't forget that."

Multi-talent Amara. Beeld: Elisa Lo-A-Njoe.

Naast haar dansopleiding en het creëren van spoken word speelt Amara ook nog piano. Volgend jaar hoopt ze te worden aangenomen bij de Bachelor Dance bij Codarts, maar ze overweegt ook om Creative Writing aan Artez te studeren. Haar droom is om in een Nederlands danstheater te dansen, daarnaast wil ze ook graag een eigen show op te zetten waarin ze  dans, taal en piano combineert. 

Bricket Outn(18 en 19, Utrecht) - Muziek

Frontvrouw Aurelia schrijft het merendeel van de nummers, waarop de anderen hun eigen partijen schrijven. Wouter en Ruben bedenken de gitaarsolo's, Egor speelt de basslijntjes en Silva bespeelt de keyboard. Stijn drumt erop los en maakt Bricked Out compleet. Met hun lied Crystals weet de band het publiek uit zijn dak te laten gaan. Het lied gaat over de haat/liefde-relatie met donkere gedachten en de (on)eindige zoektocht naar geluk. De groep is in deze samenstelling twee jaar bij elkaar en volgt bij Scholen in de Kunst te Amersfoort bandlessen. Deze band heeft al een trouwe fanbase opgebouwd en staat dit jaar op het Solar Festival. De jongeren grijpen graag alle kansen die ze tegenkomen om hun muziekcarrière uit te bouwen. Op dit moment staat op hun planning om mee te doen aan Popronde en de Grote Prijs van Nederland.  

Boven: Stijn(l), Ruben(m) en Egor(r). Onder: Silva(l), Wouter(m) en Aurelia(r). Beeld: Elisa Lo-A-Njoe.

SHINSHAN (16, Gelderland) - Dans 

Deze jongeman breakdancet in meerdere stijlen. Van ruw tot abstract naar theatraal, hij kan het allemaal. SHINSHAN heeft zo'n souplesse laten zien, dat de jury hem heeft gekroond tot de landelijke winnaar in de categorie Dans! De boodschap die hij met zijn lichaamstaal wil overbrengen is dat men het kind in zichzelf niet moet laten sterven.  Zijn motto luidt: "Love the life you live so you can live the life you love." 

SHINSHAN showt een van zijn beste moves. Beeld: Elisa Lo-A-Njoe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel volgt hij een talentontwikkelingstraject Mind, Body and Soul van de School of Art in Amsterdam en volgt hij de opleiding Urban Artist in Rijn-Ijssel. Zijn moeder is alles voor hem, zijn grootste supporter. Zij is zelf lerares, maar regelde dat haar zoon kon stoppen met de middelbare school om zich te kunnen storten op zijn passie. SHINSHAN maakt ook naam als model, war hij heeft meegelopen met de fashionshow van AARS. 

AARS (19 jaar, Gelderland) - Fashion 

Met zijn gelijknamige collectie is AARS de landelijke winnaar in de categorie Fashion! De modeontwerper is iemand die goed onder druk presteert: hij stelt het maken van kleding uit tot vier dagen voor de deadline en gaat dan dag en nacht aan het werk. Maar het resultaat mag er zijn: hij heeft een collectie waar je mond van openvalt.  Zijn merk staat voor trots, gelijkheid en ruimdenkende mensen, geïnspireerd op deze quote van Whitney Houston "Learning to love yourself, is the greatest love of all." Zijn doel is om een eigen label op te zetten. Bovendien komt een van zijn grootste wensen uit: hij mag op de Amsterdam Fashion Week in 2019 staan! 

AARS (in het geel) en zijn modellen stralen zeker trots uit. Beeld: Elisa Lo-A-Njoe.

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?