Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

De ideale tussenweg: hbo in twee jaar!

De ideale tussenweg: hbo in twee jaar!

Daar sta ik dan. Een mbo-diploma op zak na in totaal zo'n vijftien jaar (!) school.
Op zich niks mis mee, toch blijf ik maar denken aan het advies van mijn ouders om zo lang mogelijk door te gaan met studeren. Alleen nóg vier jaar in de schoolbanken, dat is ook eigenlijk geen optie voor me. De tussenweg is nabij: de associate degree! Zeg maar doei tegen nog eens vier jaar school én hallo tegen een hbo-diploma.


Studiekeuze123 heeft oud-blogger en mbo-student Ruben gevraagd een artikel te schrijven over de associate degree. Alle informatie in dit artikel komt van Studiekeuze123.nl. 

De associate degree is bedoeld voor studenten die een mbo-4-opleiding hebben afgerond en havisten die direct aan het werk gegaan zijn. Na het afronden van je mbo-opleiding of havo heb je er al redelijk wat schooljaren opzitten. Nog vier jaar daar aan vast plakken klinkt dan niet heel aantrekkelijk natuurlijk. Haal daar twee jaar vanaf en het wordt al een heel ander verhaal.

Want eerlijk is eerlijk, twee jaar 'skippen 'en toch een erkende hbo-studie afronden is natuurlijk heerlijk. Een associate degree kan je in twee jaar halen en wordt erkend als hbo-opleiding. Nu wist ik al vroeg welke kant ik op wil gaan qua beroep, maar zelfs als je dat nog niet weet, dan heb je gelukkig de keuze uit 150 verschillende associate degrees bij de bekende hogescholen. Als je daaruit nog geen keuze kunt maken, bieden particuliere scholen je ook nog 60 verschillende associate degrees aan. Genoeg te kiezen dus!

Denker of doener

Ik ben alleen nooit echt een type van de theorie geweest maar meer een 'doener'.  De omschakeling van praktijkles op het mbo, naar veel meer theorie op hbo, is voor mij dan ook wel een drempeltje. Ook hierin kan een associate degree een goeie tussenweg zijn, ontdekte ik. Qua niveau zit het namelijk precies tussen mbo-4 en een volledige hbo-opleiding in.

Wanneer je nog niet eerder een bachelor of masteropleiding hebt afgerond op hbo of wo-niveau, kan je een associate degree bij de bekende hoge scholen ook gewoon volgen tegen het normale collegegeld. Geen cent duurder, maar wel sneller en met uiteindelijk dezelfde toekomstperspectieven.

Na je associate degree 

Na het afronden van een associate degree is de keus aan jou. Één van de opties is om
te gaan werken. Je hebt de afgelopen twee jaar je kennis in jouw vakgebied flink verdiept én je hebt praktijkervaring. Gaat het studeren je echter toch best wel goed af, dan zou je ook voor een volledige hbo-bacheloropleiding kunnen kiezen. Je plakt er dan toch nog twee jaar achteraan, de volledige hbo-bachelor kun je versneld afronden omdat je zo'n 120 studiepunten uit je associate degree kunt inzetten die je vrijstelling geven.

Ik heb pas onlangs ontdekt dat dit bestaat, de associate degree. Maar het lijkt mij de ideale tussenweg tussen verder leren na je mbo, maar niet nog eens vier jaar de schoolbanken in hoeven. 

Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden om een associate degree te volgen? Meer informatie vind je hier. In de widget in de sidebar kun je zien welke associate degrees er allemaal zijn.