Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heren: dat gala kostuum kan beter!

Heren: dat gala kostuum kan beter!

Nog een grove week voordat jongens en meiden zich massaal naar de dansvloer begeven om te dansen en feesten op foute kerstmuziek. Het kerstgala is eigenlijk maar een disco, maar wel eentje met een dresscode. Een formele wel te verstaan. De dames in een lange jurk bekroond met tassen en hakken, en de heren strak in het pak. Tenminste, zo is de bedoeling. In de praktijk laten de heren nog wel wat te wensen over.

Voor de heren lijkt het een grote uitdaging zich in het net te vertonen. Een trainingspak is toch ook een pak?lijkt de heersende mening. Wanneer de jongens wél een pak dragen doen ze het spijtig genoeg vaak maar half half. Hoe dat beter kan zal deze kakker u eens vertellen.

Saaie kleuren
Om te beginnen zijn we veel te saai. Een zwart pak met stropdas of een strik als we in een stoere bui zijn of een blauw pak en meer van dit soort kantoorkloffies. Een verdwaalde weduwe zou een kerstgala zo maar eens voor de begrafenis van haar man aan kunnen zien, zoveel mensen lopen er in het zwart en andere grauwe kleuren rond.

Mijn advies: Wees creatief en origineel. Draag een pak met een mooi patroon of in een andere kleur dan zwart, blauw en grijs. Steek je liever niet boven het maaiveld uit? Draag dan de oude vertrouwde kleuren met een ruitje of met een streepje. Zo ben je toch de saaiste niet.

Wijde pijpen
Je pak kan nog zo mooi zijn: wanneer je pak niet goed past is hij gewoon lelijk. Nu moet niet iedereen mijn voorbeeld gaan volgen en een pak voor een paar honderd piek op maat laten maken. Zeker niet, maar een beetje op de pasvorm letten kan wel.

Vooral de broekspijpen storen mij mateloos. Als iemand die zijn kleding graag cut to the bone heeft, vind ik het afgrijselijk om al die lompe knullen in pakken te zien lopen waarvan de pijpen niet alleen over de vloer slepen, maar ook nog eens extreem wijd zijn. Pas je pak voordat je hem koopt, probeer eens een maatje kleiner en zoek het label slim fit op. Zo heb je een pak om trots op te zijn.>

Accessoires
Ook de accessoires mogen allemaal wat gekker. Nu is het een wonder wanneer iemand verschijnt met een das of een strik om, maar gekker mag altijd. Draag eens een keer geen riem maar bretels, stop een pochet (zo'n zakdoek) in de borstzak van je colbert of draag een reversspeld. Alles om je pak eigen en origineel te maken. Er wordt over jongeren vaak gezegd dat kleden voor hen een manier van zelfexpressie is. Als we dit zo goed kunnen, laten we het dan een stapje verder nemen naar het formele.

Overhemden
Voor de jongens die een pak op een feestje iets te ver vinden gaan, kan een overhemd op een nette broek afdoende zijn. Doe dit dan alleen wel goed. Vaak zat zie je jongens met hun overhemd in de broek als een muffin paraderen op het gala. Het ziet er niet uit. Koop je overhemd een maatje kleiner, zorg dat hij overal perfect past en stop hem dan in je broek. Ook dan geldt: doe het met beleid. Wanneer je als een gek gaat staan proppen zal ook een overhemd op maat er niet goed uit zien.

Het is maar de mening van een verbitterde kleding-fetisjist, maar wel eentje met een voorliefde voor het mannenpak. Want wie weet is mijn gezever wel helemaal niet nodig, na een kijkje naar het pak van vorig jaar. Voor wie mijn advies ten harte neemt, of wie zich niet laat vertellen hoe het beter kan en blijft bij zijn eigen ding, zeg ik: bravo en een fijn kerstgala.