Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

De 5 fasen van een surprise maken

De 5 fasen van een surprise maken

In de hoop dat niemand anders de naam op het blaadje heeft gezien, prop je haastig je lootje in de achterzak van je spijkerbroek. Je hebt er zin in. Sinterklaas staat voor de deur en ondanks dat je niet meer gelooft in de vrijgevige Turk, sta je te popelen om aan de slag te gaan. Echter, men is -onbewust- niet voorbereid op de traumatische weg voor hen en de metamorfose die daarmee gepaard gaat.

1. Creatie
Aan het prille begin zit je hoofd nog vol met ideeën. Je hebt een naam op een blaadje staan en daar moet je het mee doen. Of je er nu blij mee bent of niet is een andere vraag. Hij hield toch van lasergamen? Of was dat het meisje die je beste vriend op zijn lootje heeft staan? Eigenlijk weet je van de persoon niet veel meer dan er op het lootje staat. Na veel piekeren kom je dan toch met een idee die, hoe je het ook wendt of keert, cliché is. Tijd om te knutselen.

2. Twijfel
Als je eenmaal aan het klooien bent met lijm en je jezelf al meerdere keren per ongeluk vastgeniet hebt aan het karton, begin je aan jezelf te twijfelen. Was het maken van een zonnestelsel op maat dat synchroon loopt met het daadwerkelijke zonnestelsel wel zo'n goed idee? De eerste tekenen van stress bekruipen je, maar jij knutselt 'vrolijk' verder.

3. Stress
Shit. Je surprise moet blijkbaar al dit weekend af zijn in plaats van volgend weekend. Wist jij veel. Als je kijkt naar wat je hebt bereikt in de afgelopen week, merk je dat je niet veel verder bent gekomen dan het verzinnen van een idee en een oude doos uit de schuur sleuren. Je eerst pogingen tot surprise zijn stuk voor stuk in de prullenbak beland. Van je originele plan lijkt nog maar weinig terecht te komen.

4. Totale paniek
Vandaag moet je surprise af zijn. Dat zou geen probleem geweest zijn als je er de afgelopen dagen aan had gewerkt, maar dat heb je natuurlijk niet gedaan. Het nieuwe seizoen van Modern Family was net iets interessanter dan goochelen met papier maché. Nu zit je daar totaal verslagen. Omringd door rafels papier, een lekkend potje lijm en een wil om te leven die je langzaam ontglipt. De enige surprise die je tot nu toe voor elkaar hebt weten te krijgen is de surprise dat al het creatief talent dat je dacht te hebben, ontbreekt.

5. Acceptatie
Misschien moet je opschieten? Met nog 10 minuten op de klok en een zielig hoopje inpakpapier zit er niks anders op dan vrede hebben met je lot. Je hebt inmiddels heel het westerse en Arabische alfabet opgebruikt en bent intussen halverwege het Griekse alfabet. Dan maar een chocoladeletter inpakken en een paar rijmende woordjes op een blaadje kalken. Ze doen het er maar mee. Wat rijmt er ook alweer op Piet?