Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Musicalster Ivo (14) staat voor een derde maal op het grote podium

Musicalster Ivo (14) staat voor een derde maal op het grote podium

Je moet het maar kunnen: als derdeklasser naast toetsweken en torens huiswerk ieder weekend overal en nergens in Nederland optreden in een professionele musical. Voor musicalster Ivo Timmers (14) is dit de realiteit. Na zijn debuut in 'Waanzinnig gedroomd' heeft hij de hoofdrol gekregen in de familiemusical dummie de mummie. 

Dat een brutaal mens de halve wereld heeft blijkt wel uit zijn weg naar het grote podium. Als kind was hij gek van zingen. Zo gek dat hij zich op jonge leeftijd aansloot bij een lokaal kerkkoor. Bij het acteren in maandsluitingen op de basisschool besefte Ivo dat zijn interesses ook naar acteren uitgingen. Via via kreeg Ivo te horen over de musical waanzinnig gedroomd: "Een vriend van mij had auditie gedaan en ik besloot het ook te proberen. Gelukkig werd ik gekozen."

Bordevol talent
Ivo zelf is zeer bescheiden over zijn gouden keeltje: "Onlangs werd ik gevraagd om mee te doen aan het junior songfestival. Ik was verbaasd. Zo goed kan ik toch niet zingen?" Uiteindelijk heeft Ivo besloten om niet mee te doen aan het songfestival. "Het viel moeilijk te combineren met elk weekend voorstellingen opvoeren." Maar daar was Ivo niet erg rouwig om. Tot hij hoorde waar het songfestival plaats zou vinden, namelijk in Georgië. "Toen baalde ik wel, zo'n reis naar het buitenland had ik wel gewild." 

Plankenkoorts
Makkelijk voor te stellen dat optreden voor een grote zaal met mensen die allemaal naar jou kijken, spannend kan zijn. Dat viel voor Ivo wel mee: "Natuurlijk is het spannend een eerste keer, maar na het drie, vier keer gedaan te hebben is het niet meer zo spannend. Je weet dan dat je het kan."

Hij had gelukkig ook hulp bij zijn eerste musical: "Het scheelt ook enorm wanneer je een gezellige cast hebt. Dat was bijvoorbeeld net zo met waanzinnig gedroomd. Voor veel kinderen was het hun eerste musical, dus iedereen moest nog wennen." In Dummie de mummie is Ivo het enige kind in de cast. Toch verandert dat voor hem niet veel aan de sfeer. "Veel acteurs ken ik nog van Dolfje Weerwolfje. Dat maakt het makkelijker."

Hard knock life
Toch kan het leven van een jonge musicalster een hard knock life zijn. Als jongen uit het zuiden heeft Ivo een licht accent. Weliswaar verstaanbaar voor iedereen, maar niet het kinderen voor kinderen-accent waarnaar gestreefd wordt. "Ik ken jongens die een cursus moeten volgen om van hun accent af te komen. Op de theaterschool hier in de buurt krijg je daar speciaal les in."

Een ander probleem waar Ivo tegenaan loopt valt minder makkelijk te verhelpen. Als jongen van 14 krijg je nu eenmaal de baard in de keel. Niet iets waar ze bij een musicalproductie voor jonge kinderen op zitten te wachten. Zodoende valt Ivo tussen wal en schip. Te oud voor familiemusicals, maar te jong om in een volwassen productie mee te spelen. Het is dus afwachten voor hem. 

Van komedie naar tragedie en weer terug
De musicals waar Ivo tot nu toe in heeft gespeeld zijn vrij licht van aard; humoristisch en feel good. Diezelfde gemoedelijkheid wordt achter de schermen voortgezet. "Het is enorm gezellig achter de schermen, ook met de volwassenen. Die zijn stiekem zelf ook nog een beetje kind." Toch schuwt Ivo de serieuze musical niet. In tegendeel, hij zou graag in een musical als 'Soldaat van oranje' willen spelen. 

veel weg, maar alsnog goede cijfers
Je zou zeggen dat iemand met een druk leven als Ivo, het op school niet zo goed zal doen. Tenminste, dat is wat ik verwacht had. Ivo zelf had daar het volgende over te zeggen: "Door de musicals zijn mijn cijfers omhoog gegaan. Dat klinkt gek, maar ik moet door al het repeteren en opvoeren mijn werk zorgvuldig plannen." Onder druk presteren kan hij dus wel. 

Met een onzekere periode voor hem, is het afwachten wat voor musicals er op Ivo's pad komen. Talent heeft hij in ieder geval genoeg. Combineer dat met een flinke dosis doorzettingsvermogen en je hebt een mooie toekomst. Van Ivo zullen we ongetwijfeld nog horen.