Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Gekut voor de camera

Gekut voor de camera

Na Mark Rutte met zijn uitspraak over de 'normale Nederlander' heeft vorige week ook onze Max Verstappen een  verbale hoofdzonde begaan. Na een oordeel wat aanvoelde als onterecht kreeg Verstappen een camera in z'n smoel gedrukt. "Het is een belachelijke beslissing, genomen door een mongool van een steward", zo stelde hij. In medialand gaat nu iedereen over de rooie. Had hij zoiets wel mogen zeggen? Moet dat zomaar kunnen zulke uitspraken? Gezeur, gezeur en nog meer gezeur als je het mij vraagt.

Het is een simpele kwestie van stoom afblazen, meer niet. De arme knul is enorm teleurgesteld en krijgt ook nog eens te maken met een camera in z'n giechel, daar zit niemand met een slechte dag op te wachten. Een ouderwets potje schelden of op je slechte dag lomp uit doe hoek komen moet kunnen, ook als bekend gezicht.

Schelden te serieus nemen
De woedeaanval van de media hoort bij deze tijd. We nemen onszelf en elkaar veel te serieus en iedere vorm van kritiek treft ons tot in het diepste van ons porseleinen zieltje. Ik geloof niet dat iemand die zegt 'mongool' hier al te erg bij stil staat. Er wordt geen gerichte aanval gedaan naar mensen met het syndroom van Down. Dat zou hetzelfde zijn als de vraag 'Hoe was je weekend?' beantwoorden met 'Nou, ik ben eigenlijk een groot aanhanger van IS'.

Bij-gebrek-aan-beterjournalistiek
 Als je het mij vraagt is het ook maar een geval van bij-gebrek-aan-beterjournalistiek. Hebben we geen echt nieuws om over te schrijven, dan gaan we maar een potje zitten mierenneuken op de woorden van een premier of een jonge coureur. Is een opmerking niet politiek correct genoeg, dan zijn we op de ziel getrapt en gaan we in plaats van over écht nieuws, maar schrijven over ons geplette zieltje. 

Voorbeeldfunctie
Nu kan je zeggen dat een BN'er als Max een voorbeeldfunctie heeft. Veel mensen waaronder kinderen zijn gefascineerd door hem en zijn kunnen. Maar om nu te zeggen dat een 20- jarige jongen die toevallig heel hard kan rijden, zich als moeder Teresa moet gaan gedragen, gaat mij wat te ver. Natuurlijk, een Mark Rutte kan niet weg komen met een 'kut dit, pleuris dat', die zal moeten ventileren in zijn torenkamertje. Echter een Max Verstappen is ook maar mens. Om na een wedstrijd te zeggen 'De acties van de Steward vielen mij - sorry dat ik het zeg - wat tegen' is niet alleen ongeloofwaardig, het is misselijkmakend politiek correct.

Schelden voor de camera en in het dagelijks leven moet kunnen. Zeker als je ergens flink de pest in hebt. Zolang de media en wijzelf alles niet zo onder de loep nemen en persoonlijk maken, is er helemaal niks aan de hand. Zo hoeven we niet zo op onze woorden te letten en kunnen we van tijd tot tijd een keer goed schelden, ongeacht of de camera loopt of niet.