Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zeuren om niks

Zeuren om niks

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: discussies waar tot voor kort niemand bij stil stond, maar welke plotseling van onschatbare waarde lijken te zijn voor de maatschappij. Het lijken niets meer dan zoethoudertjes, leuke discussies voor aan de eettafel, maar inhoudelijk nietszeggend. We zeuren om het zeuren. Mijn beurt om daar eens goed over te zeuren.

Zeuren mag, maar de draak steken met deze discussies mag ik zeker niet. Niet als het aan de social media critici ligt. Een grapje is tegenwoordig immers niet langer een grapje, maar een aanval op ons persoontje. In plaats van om onszelf en om elkaar te lachen, nemen we alles zeer serieus. Zo is er toch geen lol meer aan?

Overtrokken feminisme

Neem bijvoorbeeld het feminisme. Weliswaar geen nieuw debat, behalve wanneer de achttiende eeuw voor je aanvoelt als de dag van gisteren. Het is inmiddels een banaal debat: man en vrouw moeten elkaars gelijke zijn op alle fronten. Oké, niks mis mee toch? Zeker niet. Alleen kunnen we natuurlijk ook overdrijven. Dat werd mij duidelijk na een bezoekje aan de cinema.

In de zomer heb ik de oorlogsfilm Dunkirk gezien. Een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Later las ik over deze film dat er geklaagd was door zelf benoemd feministen. Hun mening: er speelden te weinig vrouwen in de film. Alle soldaten waren mannelijk. Door zulke onbenullige opmerkingen spendeer ik mijn vrije tijd volledig met de handen in het haar. Natuurlijk ontbreken er vrouwen in de film. In die tijd bestond het leger voor de volle honderd procent uit mannen. Feminisme is leuk en aardig, maar we kunnen het ook overdrijven.

Transgender discussie

Een ander hot topic wat over de Atlantische oceaan over is komen waaien is het eindeloze gezever omtrent transgenders. Mensen die in de verkeerde huid geboren zijn en er voor gekozen hebben van geslacht te veranderen. Dit is iets wat ik aanmoedig. Je mentale gezondheid en geluk gaan voorop, petje af. Wat ik minder aanmoedig is de mediastorm die deze groep achtervolgt. Opeens is deze wereld een koude en bittere plek voor hen en is niks goed genoeg: onze toiletten niet, onze bestelformulieren niet, nee zelfs de HEMA blijft niet gespaard. Laat me nu wel voorop stellen dat ik het toenemend geweld tegen deze mensen als afkeurenswaardig bestempel.

'Verkoopt u die ook glutenvrij?'

Tot slot hebben we het glutenvrij dieet. Een hype net als de eierkoeken van Sonja Bakker gebaseerd op niks. Maar een glutenvrij dieet is gezond! Neen, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Simpelweg een hype waar we graag aan mee doen. Een doorn in het oog voor de mensen met coeliakie die om legitieme reden geen gluten eten. Zij worden nu met rollende ogen aangekeken bij het vragen naar de glutenvrije menu.

Wie weet ben ik maar een bittere zeur zonder verstand van zaken die hele serieuze discussies afschildert als nutteloos en onzinnig. Wie weet zit ik er wel compleet naast. Totdat jullie mijn ongelijk bewijzen heb ik er het volgende over te zeggen: Laten we vooral grappen maken over onszelf, feministen, transgenders en mensen met een glutenvrij dieet zodat we naast discussiëren ook een keer goed met elkaar kunnen lachen.