Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Elk schooljaar weer hetzelfde liedje

Elk schooljaar weer hetzelfde liedje

School is weer begonnen. Het spijt me. Meer kan ik er ook niet van maken. Terwijl een deel van het land nog geniet van hun laatste weekjes vakantie, druipen de eerste leerlingen de scholen alweer met hangende schouders en lange gezichten binnen. Eenmaal binnen valt al snel op hoe wij mensen neigen in herhaling te vallen. Zo zullen de volgende situaties aan het begin van het schooljaar je vast wel bekend voorkomen.

Iedereen is bruin (behalve jij)
Bij het zien van de eerste mensen heb je vaak het idee dat je de verkeerde school bent binnengestapt. Je woont toch zeker in Nederland en niet op Curaçao? Iedereen lijkt opeens een exotisch tintje te hebben. Iedereen behalve jij. Jij ziet er nog uit alsof je recht van de set van de Walking Dead komt.

Small talk
Je eerste gesprek met iedereen lijkt over de vakantie te gaan. Betekent dit dat het je ook daadwerkelijk boeit? Nee, natuurlijk niet, maar het praat zo makkelijk. De gesprekken zijn ook zo heerlijk inhoudsloos en kort. Verder dan een 'Hoe was je vakantie?' als vraag en een 'Oh, wel goed hoor' als antwoord komt het niet. Small talk op zijn best.

Nette schriften
Als je het mij vraagt gelijktijdig het beste en het meest vreselijke aan het nieuwe schooljaar. Al je schriften zijn nog ongenaakbaar schoon. Dat blijft hooguit de eerste weken zo. Daarna worden er blaadjes gescheurd, opdrachten haastig overgeschreven en blijft er van het mooie schrift niets over.

'De vakantie was te kort!'
Als ik van deze uitspraak een drankspel zou maken, dan zou ik de hele eerste week straalbezopen zijn. Ik weet het, het is ellendig om weer naar school te gaan, maar alsjeblieft. De Nederlandse taal kent genoeg woorden waaronder een paar pikante scheldwoorden. Gebruik die alsjeblieft, maar niet deze afgezaagde frase.

Zomers weertje
Dat de weergoden ons niet goed zijn gezind is duidelijk. De hele zomer lang kan je de deur niet uit omdat de watersnoodramp ons nog een bezoekje brengt, maar de minuut dat school haar deuren opent schijnt de zon in volle glorie en komt de vakantie voor de verandering een keertje naar jou toe.

Goede voornemens
Het is onzin om alleen goede voornemens te hebben voor het nieuwe jaar. Voor het nieuwe schooljaar maakt ook menig mens ze. 'Ik ga dit jaar harder leren' of 'Ik ga mijn agenda keurig bijhouden'. Ik denk dat het niet nodig is te vermelden dat deze voornemens nog geen week stand zullen houden.

Kortom: hetzelfde liedje staat weer op repeat. Heb jij ook zo'n zin om vol goede moed aan het schooljaar te beginnen om vervolgens keihard op je bek te gaan tijdens de eerste toetsweek? 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.