Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

G-g-get the flow met Sanne Hans

G-g-get the flow met Sanne Hans
Sanne Hans en de aanwezige kinderen lanceren de anti-stotter app

Vorige week heeft Sanne Hans (Miss Montreal) in het bijzijn van tig kinderen en nog veel meer pers een gloednieuwe anti-stotter app gelanceerd: Get The Flow. De zangeres heeft in samenwerking met de Nederlandse Federatie Stotteren(NFS) en Vodafone de rap app ontwikkeld. Het doel van de app is om op een toffe manier spraak te trainen en het zelfvertrouwen van kinderen te boosten, want naast zang ondersteunt ook rap het voortvloeien van spraak.

Hoe werkt de app? 

De app bevat verschillende oefeningen en raps geschreven door bekende rappers als Broederliefde, Sevn Alias en Ali B. Met Get The Flow word je aangemoedigd om je spraak te trainen, zo kan je je raps opnemen en duaal rappen met andere stotteraars. Met deze mobiele tool wil Vodafone een steentje bijdragen aan de missie van NFS en Sanne Hans om stotterende kinderen sterker in hun schoenen te zetten.

In gesprek met Sanne

Ik krijg de kans om met Sanne over haar app en het stotteren te spreken. We zitten op een rode sofa in de artiestenruimte van Bitterzoet, de club waar de lancering plaatsvond. Sanne draagt een grijs jurkje met een Justin Bieberprint en zwarte laarsjes. Haar blonde haren zitten wild, waarschijnlijk door al het headbangen.

Sanne heeft zo haar eigen truc om niet te stotteren tijdens het praten; "Als ik er soms niet uitkom, ga ik soms al praten in een bepaalde flow om zo maar niet te hoeven stotteren. Zo ben ik nu stiekem een beetje aan het rappen, zonder dat je het weet. Ik pas dat eigenlijk al heel lang toe in mijn dagelijks leven. Daarom vond ik het ook zo'n topidee om een app te lanceren met wat rapoefeningen erin. En het is heel leuk én je gaat het stiekem gebruiken in je eigen gelegenheden." 

Sandra gaat met Sanne op de foto

Middelbareschooltijd

"Op de HAVO was ik al jonger dan de rest; zij waren al zestien, ik nog maar veertien. Dan voel je je al onzekerder. Je gaat bijvoorbeeld over zaken nadenken dat zij al seks hebben gehad en jijzelf nog niet. Op school was ik heel goed in natuurkunde. Maar de leraar sloeg mij gewoon over omdat het altijd zo lang duurde met antwoord geven. Dus stopte ik met mijn hand opsteken, omdat ik dacht: 'laat maar'. Dat heeft zo'n grote invloed op jezelf in de klas, daarbij kan niemand je bij helpen. Je moet daar zelf uitkruipen zeg maar." 

Duidelijke boodschap

Sanne Hans heeft een duidelijke boodschap: "Ik wil het meest uitdragen dat stotteraars niet de hele dag stotteren. We hebben ook heel veel momenten dat we vloeiend praten. Wij horen onszelf elke dag. Maar wij ontmoeten iedere dag weer tien nieuwe mensen, in de supermarkt of in de snackbar of bij de slager. Je moet constant met nieuwe mensen praten. Dát vinden wij vervelend, omdat ze dan altijd iets doen met hun mimiek van 'oh die stottert' of dan heel raar gaan kijken.

Ik wil de boodschap uitdragen dat zelfs stotteraars gewoon vloeiend kunnen rappen en kunnen zingen. Thuis stotteren we nooit, maar dat komt natuurlijk omdat we iedereen daar heel vaak zien. Dus hoe meer iedereen normaal doet om ons heen, hoe meer wij vloeiend spreken. Stotteraars zijn juist heel erg slim en sensitief, die moet je gewoon niet gaan pesten. Ik vind dat echt zo irritant. "

 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.