Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Ondanks een tumor gewoon examen doen

Ondanks een tumor gewoon examen doen

Bradley (16 jaar)  zit in de vierde klas van het vmbo-t en had een tumor tussen zijn ruggenwervels. Inmiddels is hij genezen en heeft hij maar een doel: slagen voor zijn eindexamens. Ondanks alle tegenslagen geeft hij niet op en wil hij zeker dit jaar dat papiertje halen. Ik sprak hem over zijn situatie en zijn verwachtingen van het eindexamen.

Aan het einde van de derde klas kwam Bradley er achter, het was allemaal een stuk erger dan gedacht: ''Ik had al wel rugklachten en daarvoor gingen we naar de huisarts, niets bijzonders. In het ziekenhuis dachten ze dat het een scoliose zou zijn, maar na een half jaar was er niets veranderd en kwamen ze er achter dat het een tumor tussen mijn ruggenwervels was. Normaal komt dit niet voor bij mensen van mijn leeftijd, het was dan ook totaal onverwachts.''

Reacties
''Het drong eerst niet helemaal tot me door. Pas toen ik thuis kwam besefte ik me dat het echt zo was. Ik dacht dat ik iets zou hebben wat gewoon met fysiotherapie opgelost kon worden. Ik ben die dag wel gewoon naar school gegaan en heb het ook in de klas verteld. Iedereen was ontzettend geschrokken maar ze hebben me heel goed gesteund. Toen ik in het ziekenhuis lag zijn een aantal klasgenoten ook langsgekomen, helemaal vanuit het zuiden naar Utrecht.''

Schooldagen duren in iedereens ogen altijd ontzettend lang en zijn vaak saai en vermoeiend. Maar wanneer je een tumor tussen je ruggenwervels hebt is dat natuurlijk alleen maar erger: ''Op school had ik er wel veel last van. Het is natuurlijk ook wel normaal, want die tumor drukt natuurlijk hard op je rug. Mijn leven stond op zijn kop, ik moest stoppen met werken en kon met veel dingen niet meer meedoen. Wanneer ik thuiskwam kon ik alleen nog maar zitten of liggen omdat mijn lichaam het naar school gaan niet trok.''

Heel veel thuis zitten
In januari werd Bradley geopereerd en is zijn tumor weggehaald. ''Na mijn operatie moest ik lang thuisblijven. Toen heb ik heel veel school gemist, wat soms wel lastig was. In die weken heb ik niet stilgezeten, ik heb al mijn schoolwerk ingehaald wat soms heel vermoeiend was. Ik mocht niet te lang aan school werken en moest steeds hele lange pauzes houden. Uiteindelijk is het gelukt en heb ik in een paar weken tijd tientallen toetsen ingehaald.''

Niet mee naar Barcelona
''Een van de vervelendste dingen vond ik dat ik niet mee kon op examenreis. Het is super jammer om te zien dat al je klasgenoten het naar hun zin hebben in Barcelona terwijl ik thuis zat. Ik wilde zo graag mee maar het kon op dat moment gewoon niet.''

Naar de dokters luisteren is niet helemaal zijn ding, al snel na de operatie ging hij weer naar school, veel eerder dan eigenlijk mocht. ''Ik moest gewoon keuzes maken: of ik haalde het examen met allemaal zesjes, of ik zou het jaar over moeten doen om wel met hele goede cijfers te slagen. Docenten adviseerden me om gewoon rustig aan te doen en het volgend jaar te proberen maar daar had ik echt geen zin in. Ik wil net zoals mijn vrienden ook dit jaar eindexamen doen en volgend jaar aan een nieuwe opleiding beginnen.''

Slagen of niet?
''Ik sta er niet top voor maar met mijn cijfers is het echt wel mogelijk om het te halen. Na al dit harde werken wil ik echt heel graag slagen. Vanaf het begin wist ik één ding zeker: ik ga dit jaar het examen sowieso maken, of ik nou slaag of niet.''

''Het afkicken van medicatie was wel lastig maar ik moest voor mijn examens helemaal van de pijnstillers af zijn omdat ik anders mijn examens slechter zou maken. Ik wil zo graag slagen en volgend jaar een nieuwe opleiding doen; ik heb er dan ook keihard voor gewerkt. Ik hoop echt dat alles lukt en dat ik gewoon net als vele anderen gewoon dit jaar dat papiertje kan halen.''

 

 

 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.