Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes. 

Naar de vragenlijst

Fake ID nodig? Dat regel je via WhatsApp

Fake ID nodig? Dat regel je via WhatsApp
Oud-blogger Tim schreef er eerder ook een blog over

Sinds de alcoholgrens in 2014 omhoog ging naar achttien jaar, kom je als zeventien- of zestienjarige moeilijker aan alcohol en kom je ook moeilijker de club in. Zou je denken tenminste. Volgens Het Parool is het namelijk een kwestie van een paar appjes sturen om een fake ID te fixen. Half scholierenland zou het op die manier regelen.

Het maken van fake ID's is eigenlijk niets nieuws: in maart 2014 toen de wet pas drie maanden van kracht was, interviewde de NOS al jongeren die op een succesvolle manier hun ID wisten te vervalsen en een scholier die valse ID's maakte en verkocht om een extra zakcentje te verdienen. Wijzelf namen ook de proef op de som en stuurden blogger Hidde in diezelfde periode met een vals identiteitsbewijs naar de supermarktkassa om bier te halen en hij wist tot drie keer toe niet door de mand te vallen. Een vervalste ID was toen al niet erg bijzonder dus.

Appen voor je fake ID

Het Parool publiceerde gisteren een artikel over hoe, drie jaar later, het nog steeds kinderlijk simpel zou zijn om aan een neppe identiteitskaart te komen. Volgens hen kom je sinds 2014 ook minder hindernissen tegen op weg naar zo'n kaart, dit zou komen door de populariteit van Whatsapp. Scholieren zouden al via een paar appjes voor twintig tot vijftig euro een perfect nagemaakte ID kunnen kopen bij een klasgenoot.

Voor die scholieren natuurlijk een uitkomst, maar voor de horeca is het een ramp, vertelde de Koninklijke Horeca Nederland in datzelfde stuk: "Jongeren zijn zeer inventief in het zichzelf ouder laten lijken. Portiers zijn ervoor opgeleid om echte identiteitsbewijzen van valse te onderscheiden, maar in het donker is het verschil vaak niet goed te zien."

Weinig tot geen controle

Scholieren.com-blogger Anouk is Amsterdammer en herkent het verhaal van het Parool: "Ik weet dat je inderdaad heel makkelijk aan een fake-ID kunt komen en zou het ook zo kunnen regelen". Ze benadrukt wel dat je in veel gevallen niet eens hoeft te sjoemelen met pasjes: "Zelf heb ik er nooit eentje nodig gehad en in de meeste kroegen krijg je toch wel biertjes mee".

Andere bloggers hebben dezelfde ervaring als Anouk: volgens een van hen heb je alleen 'Whatsapp en een tientje' nodig en een ander heeft zelf eens voor iemand een ID gephotoshopt. "Al wordt het vaak alleen gevraagd in de supermarkt en dan gebruik je gewoon de ID van je broer of zus".

Wat Anouk zegt, wordt ook erkend door de horecabranche zelf: in de gemeente Amsterdam bleek laatst uit onderzoek dat bij de Amsterdamse kroegen en cafés in maar dertien procent van alle gevallen om een ID wordt gevraagd. Als er dan nog om wordt gevraagd en je hebt het geluk een tot in de puntjes vervalste ID bij je te hebben, is de pakkans al een heel stuk kleiner.

Genoeg manieren

Precieze cijfers over hoeveel scholieren per jaar met een nagemaakte identiteitskaart alcohol proberen te kopen of een poging doen om binnen te komen in de horeca zijn er niet. Een ding is in ieder geval wel zeker: er zijn genoeg manieren voor scholieren om de alcoholgrens te omzeilen.

Inholland - poll - 102019 - vraag 2

Welke vragen wil jij stellen tijdens de Open Avond?