Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

'Ik vind Trump maar een enge man'

'Ik vind Trump maar een enge man'
Beeld: Flickr/Gage Skidmore

Het is gebeurd: Donald Trump is verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Hier op de redactie zijn we vooral nog even heel erg verbaasd en druk aan het peilen onder Nederlandse én Amerikaanse scholieren wat zij hiervan vinden. De Nederlandse scholieren die we tot nu toe spraken zijn niet heel blij met de uitkomst, maar niet per se verrast.

Op Snapchat en Instagram kregen we veel verschillende reacties binnen, van: ‘Kak’ tot ‘Kill me’ en ‘Heil Trump’. “Er valt veel te zeggen”, aldus één snapper. “Helaas niet echt iets positiefs, ik condoleer hierbij de meerderheid van de Amerikanen met de aankomende ondergang van Amerika.” 

Een andere snapper schrijft: "Het is kut dat die kerel president is. Al die mensen hebben tegen hun eigen families, rechten, vrienden, buren en collega's gestemd. Ik ben diep teleurgesteld." 

'Best wel eng'

In Utrecht spraken we een aantal scholieren over de uitkomst van de verkiezingen. “We hebben er weinig aandacht aan besteed op school,” vertelt Susanne. “Maar ik ben best wel bang voor wat er gaat gebeuren. Ik las ergens dat Trump vriendschap sluit met Poetin, terwijl Amerika eerst altijd tegen Rusland was. Dat soort dingen vind ik best wel eng.”

Ook bij Job hebben ze er niet veel aandacht aan besteed tijdens de les. “Alleen als je erom vroeg, maar verder bespraken we Trump en Clinton vooral in de pauzes.” Zelf was hij niet zo verbaasd over het feit dat dat Trump verkozen is tot president. “Ik heb veel informatie op internet opgezocht. Nederlandse kranten schrijven veel positiefs over Hillary, maar Amerikaanse media best veel over Trump. Dus in die zin was het niet heel erg verrassend.”

Heftige discussies

Vooral bij vakken als Engels, Nederlands en maatschappijleer werd er soms nog wel aandacht aan de verkiezingen besteed, volgens de scholieren die we spraken. Op de school van Marit werden de verkiezingen bijvoorbeeld tijdens maatschappijleer besproken. “Er vonden best wel heftige discussies plaats. Mijn docent was helemaal voor Hillary en ikzelf ook, maar anderen waren wél pro Trump. Ik snap dat niet, ik vind Trump maar een enge man.” 

Op de school van Esra kon je zelfs de verkiezingen op school kijken. “Ook voor de uitslag konden we eerder naar school komen, maar dat heb ik zelf niet gedaan.” Ook blogger Anouk heeft de verkiezingen op haar school bekeken, met 120 scholieren. "We hadden een groot scherm en hebben de hele nacht met gespannen hoofden zitten kijken, vooral toen Florida heel close werd. Toen Trump eenmaal had gewonnen geloofden we het bijna niet. Ik heb een halfuur om me heen zitten kijken en geroepen dat ik er niks van snapte." 

'Niet het einde van de wereld'

Andere scholieren vinden het wel prima dat er niet zo heel veel aandacht aan wordt besteed op school. “Op social media en op Snapchat ging het al vaak genoeg over de verkiezingen. Het ontplofte vanochtend al helemaal, iedereen had het erover. Dat vind ik wel genoeg, nu ben ik er wel klaar mee. Voor mij is de uitkomst ook niet het einde van de wereld."

 

 

Wat vinden jullie van de winst van #trump? 😬😬

Een foto die is geplaatst door Scholieren.com (@scholieren) op

> Wat vind jij van de winst van Trump? Snap ons op @scholieren