Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

App: LastPass en 1Password

Het is bijna elke week in het nieuws: dit gehackt, dat gehackt, gegevens uitgelekt en zo gaat het maar door. Soms zitten daar ook enorme bedrijven bij, zoals laatst nog, toen de gegevens van Spotify Premium-gebruikers even op straat lagen. Met al die hacks van tegenwoordig wil ik wel dat mijn wachtwoorden op orde zijn en veilig staan. Vandaar dat ik gebruikmaak van een passwordmanager. Hierbij tip ik er twee.

LastPass en 1Password

Er zijn veel verschillende apps om je wachtwoorden te 'managen', de meest bekende zijn toch wel LastPass en 1Password. Zelf gebruik ik sinds een tijdje 1Password, een vriend van mij had het aangeraden.

Dropbox-synchronisatie

1Password heeft nog een extra functie: de app kun je synchroniseren met Dropbox. En dat werkt erg goed! Je kunt op die manier je 1Password-data delen met andere computers en mobiele devices.

Hoe het werkt? Je hebt toegang tot je 1Password-database via bijvoorbeeld een USB stick of Dropbox. Als je toegang hebt tot je Dropbox-account, kun je meteen bij je 1Password-data. Check hier uitgebreider hoe het werkt.

Masteraccount

Bij LastPass werk je met een masteraccount: denk aan je email-login, het werkt hetzelfde. Je hebt één account voor je LastPass-kluis die je overal kunt gebruiken.

Alles op orde

Je kunt al je wachtwoorden, geheime notities of wat dan ook opdelen in categorieën of mappen. Ik heb bijvoorbeeld mijn bankgegevens in een andere map dan mijn Facebook-login. Zo zorg je er voor dat je het geen rommel wordt en je alles terug kunt vinden.

Wachtwoorden genereren

Je mag hetzelfde wachtwoord niet vaak gebruiken. Althans, dat hoor je vaak. Deze apps tillen die uitspraak naar een ander level: je kunt hier namelijk wachtwoorden laten genereren. Op die manier kun je je wachtwoorden dus superingewikkeld maken, met allerlei gekke tekens en symbolen. Het gaat er om dat het wachtwoord heel moeilijk te kraken is. Normaal zou je zoiets nooit doen omdat het lastig te onthouden is, maar deze apps maken het je gemakkelijk: bij sommige opgeslagen logins kan je zelfs automatisch inloggen. Wel zo snel!

Twee stappen

1Password kent zelfs een tweestaps-verificatiemethode. Je kunt zo je beveiliging nog verder aanscherpen, zodat je zeker weet dat hackers niet me je gegevens aan de haal gaan.

Beide apps hebben voordelen, maar zelf vindt ik het idee dat je twee wachtwoorden nodig hebt om bij mijn wachtwoorden te komen het veiligst.

Download 1Password: klik hier

Download LastPass: klik hier

voeg reactie toe

3256

reacties

Ik gebruik zelf Lastpass en die heeft ook tweetraps authenticatie. De instelling zit verstopt maar het kan wel.
door Sid (reageren) op 9 maart 2016 om 7:10

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.