Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zeven tips voor onkraakbare wachtwoorden

Zeven tips voor onkraakbare wachtwoorden
Beeld: 123RF

‘123456’ en ‘password’. Het zijn de twee meest gebruikte wachtwoorden ter wereld. Dat maakte wachtwoordbeveiliger Splashdata woensdag bekend. Niet zo snugger. Maar hoe moet het dan wél? Zeven tips voor onkraakbare wachtwoorden.

Door 7Days/Bouwien Jansen

1. Wees lekkerlangvanstofdatmaaktradenmoeilijker
Hoe langer je wachtwoord, hoe moeilijker het te achterhalen is. Als basisregel kun je aanhouden: minimaal acht karakters.

2. Gebru1k#versch1llendeKarakters!
Combineer hoofd- en kleine letters en hussel flink met cijfers, symbolen en leestekens.

3. Maar helaas, in dit W@chtw00rd trappen ze niet…
Denk niet dat je hackers en cybertuig te slim af bent door d@t s00rt vondsten. Deze trucjes liggen zó voor de hand dat elke computerboef er zo doorheen prikt.

4. Niet doen, Klaasje1311!
Dom: je geboortedatum en naam (of zelfs die van je hond) in je wachtwoord zetten. Inkoppertje voor hackers. Ook je lievelingssport of de naam van je vriend/vriendin schijnen makkelijk te achterhalen te zijn.

5. Wisselen die hap
Wat makkelijk is voor jou, is ook makkelijk voor digischurken. Dus één wachtwoord voor álle sites waar je inlogt, is niet handig. Verzin voor elke instelling wat anders. En rouleer de boel.

6. Neeee! Niet naast de computer!
Nu nog onthouden, al die roulerende, superslimme, verschillende geheime codes. Gewoon even opschrijven in je agenda? Je telefoon? Of nog beter: op een briefje naast de computer?
Neeeee! Schrijf je wachtwoorden niet op en leg ze al helemáál niet op voor de hand liggende plekken.

7. Maak zinnen van je wachtwoord
Een wachtwoord kun je makkelijk onthouden door er een zin van te maken. Let op: er moet wel minstens één hoofdletter, een getal en een leesteken in de zin zitten. Maar dan heb je ook wat.

voeg reactie toe

4137

reacties

ik vind het onzin
door diederik (reageren) op 25 januari 2016 om 16:02

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.