Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Tim (17) maakte een Snapchat-filter voor dorpen

Tim (17) maakte een Snapchat-filter voor dorpen
Beeld: 123RF

Dat je in Rotterdam of Amsterdam zit, kon je al laten weten via Snapchat. Maar dankzij Tim van der Wiel (17) en zijn collega’s bestaan er nu ook Snapchat Geofilters voor Udenhout en Doorwerth, om maar wat dorpen te noemen. Voor dertig euro kun je een logo bij hen bestellen, op Geofilter.nl.

Door 7Days/Govrien Oldenburger

"In Snapchat maak je foto’s en daar kun je een Geofilter op zetten", legt Tim uit. "Dat is een soort sticker van een plaats, bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam. Alleen als je op die plek bént kun je die op je foto 'plakken' en op Snapchat zetten." Je foto wordt dus een soort ansichtkaartje. "We vonden die filters voor steden heel gaaf, maar er moet ook iemand zijn die ze maakt voor dorpen."

Samen met collega’s Samuel Handgraaf, Roel van Oers en Liam Tjoa begon hij de site
Geofilter.nl. "Liam (18) woont in Udenhout en daar was dus geen Geofilter van. Toen hij er zelf een maakte en die op Facebook zette, kreeg hij nog meer likes dan toen-'ie geslaagd was", vertelt Tim. Er moest dus een markt voor zijn, dachten ze zo.

Logo winnen

Geofilter.nl is nu een maand in de lucht. Wie een eigen logo wil, kan een aanvraag indienen die bestaat uit een omschrijving en een paar foto’s van de plaats. "Er moet iets herkenbaars in zitten, zoals een paar huizen, een bordje met de plaatsnaam of een monument." Tim en zijn collega’s maken er vervolgens een logo van, voor dertig euro. "Maar je kunt ook meedoen aan de competitie. Elke dag zetten we een paar inzendingen op Snapchat en kan er gestemd worden. Het idee met de meeste stemmen voeren we gratis uit." Het hoeft trouwens niet per se een stad of dorp te zijn. "Je mag ook extra Geofilters aanvragen", zegt hij. "Amsterdam bestaat bijvoorbeeld al, maar we zouden bijvoorbeeld het Vondelpark of een plein in de stad kunnen maken. We kunnen ook filters maken voor een tuin, huis, keet of wat dan ook."

Strenge regels

Binnen een maand kregen ze al zestig aanvragen binnen, waarvan drie betaalde opdrachten. De rest deed mee aan de competitie. Het meest tevreden is Tim over die van het dorp Doorwerth. "Daar hebben we een mooi kasteel voor gemaakt." Het ligt nu bij Snapchat ter goedkeuring, evenals het filter dat hij maakte voor zijn eigen dorp Kortenhoef. Het kan nog een week of vier duren voor ze worden goedgekeurd door Snapchat. Wat als dat niet gebeurt? "Dan kijken wij waar dit aan ligt en communiceren hierover met Snapchat. Misschien is de locatie niet geschikt, bijvoorbeeld als Snapchat denkt dat er te weinig mensen gebruik van zullen maken. Of als het ontwerp net niet aan de eisen voldoet. Dan passen wij dit aan."

Waarom maken mensen niet gewoon zelf zo’n logo? "Er zijn strenge regels voor", zegt Tim. Zo wil Snapchat dat ze worden aangeleverd in een bepaalde bestandsgrootte. "Mensen hebben vaak niet de tools om dat te doen. Ook mogen ze niet te hoog, te groot of te klein zijn. Wij weten precies hoe het moet."

Snapchat voor bedrijven

Naast zijn werk voor Geofilter.nl zit Tim in 5 vwo én is hij de jongste werknemer bij dancelabel Spinnin’ Records, waar onder anderen dj’s Nicky Romero, Afrojack en Sander van Doorn onder vallen. "Ik heb daar Snapchat voor ze opgezet", vertelt hij. "Ze zijn het enige dancelabel dat er op zit." Bovendien heeft hij samen met Liam en Samuel nog een ander bedrijf, GoSpooky.nl, dat Snapchat-campagnes maakt voor bedrijven. "Vaak willen bedrijven wel iets met Snapchat doen, maar weten ze niet wat", legt hij uit. Dat terwijl het volgens hem het snelst groeiende sociale medium onder jongeren is. "Wij ondersteunen die bedrijven, kijken wat voor campagne erbij hoort en hoe ze meer volgers kunnen krijgen. Ons voordeel is dat we in de doelgroep zitten en dus weten wat jongeren aanspreekt."

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze boekenrubriek verschijnt in de krant.

voeg reactie toe

2881

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.