Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Smijten met argumenten

Smijten met argumenten
De winnaars van het vmbo debattoernooi: Wellantcollege Mavo Stek uit Dordrecht

"Voetbalclubs gaan failliet als ze zelf politiebeveiliging moeten betalen!" Luid geroffel op de tafeltjes. Dan staat er iemand aan de andere kant van het lokaal op. "Die clubs kunnen dat geld prima vrijmaken als ze geen dure spelers kopen." Ik ben op het VMBO Debattoernooi, waar rappe praters elkaar te lijf gaan met argumenten.

Het team van het Reeshof College. Links Ahmed en naast hem Thijs.Tijdens drie debatrondes wordt er gedebatteerd over vier stellingen, zoals: Professionele voetbalclubs moeten voortaan de politie-inzet rondom wedstrijden geheel zelf betalen. De teams kunnen drie van deze stellingen voorbereiden, maar krijgen pas kort van te voren te horen of ze voor of tegen zijn. Een jury bepaalt vervolgens welke twee teams er in het finaledebat staan.

Geheim jurylid

Als de juryleden even weg zijn om te overleggen, keert de rust weer terug in wat eerst een debatarena was. Thijs van het Tilburgse Reeshof College vond zijn tegenstanders erg goed, al denkt hij wel dat ze zelf toch ietsje beter waren. Zijn teamgenoot Ahmed vraagt mij licht angstig of ik 'een geheim jurylid' ben. De echte jury komt terug en de Tilburgers blijken de winnaars. Blij gaan ze naar de aula, waar ze de stelling voor de nieuwe ronde te horen krijgen.

Minder formeel

Niet zo'n verschil dus met andere debatwedstrijden zoals bijvoorbeeld het NK Debatteren voor Scholieren. "Dat klopt," vertelt Elske, organisator van het Debatinstituut. "Dit toernooi is alleen ietsje minder formeel en de teams zijn gelijkwaardiger." Het instituut gelooft dat je door goed te leren debatteren ook andere vaardigheden opdoet. "Het is goed voor je zelfvertrouwen en debatskills kun je ook prima gebruiken bij presentaties of sollicitatiegesprekken!" aldus Elske.

Overleg met 'n leraar over de beste debatstrategieIn de zaal wachten ondertussen scholieren in iets te grote driedelig pakken - of gewoon in een hoodie - op de nieuwe stelling. Spannend, want deze improvisatiestelling kon thuis nog niet worden voorbereid. Als er een filmpje over Justin Bieber wordt aangezet barst iedereen in lachen uit. Maar het lachen stopt als de scholieren de stelling zien: Sterren die veroordeeld zijn, mogen vijf jaar geen awards winnen. Ze moeten weer even serieus aan de slag.

Improviseren

Terwijl de debaters zich nog even voorbereiden, zit de jury al klaar. Er zitten leraren en debatpro's tussen, die bijvoorbeeld eerder het MBO Debattoernooi hebben gewonnen. Elke jury heeft bovendien ook een leerling als lid. Tim-Jeroen vindt het wel leuk voor een dagje. "Al moet ik mezelf soms tegenhouden om zelf mee te doen," vertelt hij lachend.

Er volgt een debat waarbij de punten over en weer vliegen. Het team van het Haarlemmermeerlyceum vindt deze ronde wat minder gaan. "Improviseren is lastig, maar vooral de stelling is pittig," vertelt Kim. Aage zegt er wel vertrouwen in te hebben. Het team is ervaren en heeft bijvoorbeeld ook al aan het VARA-programma Op Weg Naar Het Lagerhuis meegedaan. Aage vindt het VMBO Debattoernooi wel leuker: "Het is erg gezellig. Ook heb je meer spreektijd, want de teams zijn kleiner!"

Roffelen

Strak in het pak met een gouden medaille!Voor alle voorgaande rondes hebben de teams cijfers gekregen. Na wat rekenwerk volgen daaruit twee finalisten die strijden om de beker. Stelling: De opvang van asielzoekers in Nederland moet soberder. Er volgt een fel debat waarbij ook het publiek zich luid laat horen met gejuich en boegeroep. Na een lang juryberaad worden de debaters van het Wellantcollege Mavo Stek uitgeroepen tot de winnaars van het toernooi.

Directeur van het Debatinstituut Roderick van Grieken kijkt tevreden. In zijn afsluitende woordje noemt hij het hoge niveau van alle teams. Hij sluit af met een wijze les: Meeleven met het debat mag, maar boegeroep is niet de bedoeling. Heb respect voor de sprekers, houdt hij de zaal voor. Iedereen klapt en roffelt nog wat na op de stoelen. Hear, hear!

voeg reactie toe

4691

reacties

En jij hebt je 'geheime jurylid'-rol volgehouden en je door de leerlingen rond laten dragen in ruil voor bonuspunten, toch?
door Lotte Kok (reageren) op 10 maart 2014 om 17:55
@Lotte Kok: Nou, ze boden mij voor de grap 5 euro maar... Hè, gemiste kans ook!
door Joca (reageren) op 10 maart 2014 om 18:25
@Joca: Haha helaas zijn wij Reeshofcollege 9e geworden. DUS wel de top 10 Gr. Jochem Meest rechtse op foto reeshofcollege..
door Jochem (reageren) op 10 maart 2014 om 22:51