Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Lang leve de NS

Lang leve de NS
Foto: Flickr, thms.nl (CC BY 2.0)

Tuurlijk... "Dames en heren, deze trein rijdt langzaam, omdat we een stoomtrein voor ons hebben.‘’ @NS_online. Toen ik deze tweet van Alexander Pechtold las, bedacht ik me hoe makkelijk het eigenlijk is om de NS onderuit te halen.

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar: de mislukte ritten met de Fyra, het opstappen van directeur Bert Meerstadt en de ernstige vertragingen tijdens een winter die dit jaar verdacht veel leek op de IJstijd.

De afgelopen tijd heeft de NS dan ook behoorlijk wat gezeik over zich heen gekregen. Ook ik maak me er weleens schuldig aan, als de trein een minuutje te laat aan komt tuffen. En toch is dat eigenlijk hartstikke flauw. Relatief gezien gaat er namelijk helemaal niet zoveel mis: volgens de meest recente gegevens uit 2012 rijdt 94,5% van de treinen gewoon op tijd. (Lees: vertraging minder dan 5 minuten). 

Erger in België

Sterker nog, de afgelopen jaren heeft dat percentage telkens boven de 92% gelegen. In ons buurland België is het ’n stukje erger: daar zijn de treinen 1,75 keer zo laat als je 't vergelijkt met de treinen hier in Nederland. Moeten we dan gaan mierenneuken om die paar procent treinen die wél meer dan vijf minuten te laat komen?

Jazeker, dachten de Nederlandse Twitteraars en Facebookfanaten afgelopen winter. En de herfst. En de winter daarvóór. Terwijl iedereen op het perron stond te verkleumen met een smartphone in de handen, verscheen de ene klacht na de andere op social media. De grappigste werden verzameld op de Facebookpagina ‘Smoezen van de NS’ en gebundeld tot de NS Herfst-/Winterbingo: een formuliertje met de twintig meest voorkomende smoezen.

Leed verzachten

Op zo’n formuliertje staat natuurlijk niet dat de NS veel problemen zo snel mogelijk probeert op te lossen, of op z’n minst het leed probeert te verzachten. Ook ik heb weleens twintig minuten stilgestaan, omdat er iemand vlakbij het spoor liep. Maar daar staat tegenover dat ik elke paar minuten op de hoogte werd gehouden door een conducteur die het misschien nog wel vervelender vond voor zijn eigen passagiers.

En ja, ik ben een keer gestrand op een station in the middle of nowhere vanwege een storing, maar de NS heeft toen gewoon mijn taxi betaald. Ook tijdens de barre winterkou zorgt de NS trouwens goed voor haar passagiers: ik heb al een paar keer mogen genieten van een heerlijke, gratis kop Kiosk-koffie.

Onchristelijke tijdstippen

En als je die 5,5% vertragingen even niet meetelt, dan is reizen met de trein toch gewoon heerlijk? Je bent snel waar je zijn moet, je kan heerlijk chillen in een stiltecoupé en je kan zelfs op de meest onchristelijke tijdstippen na een avondje stappen in Amsterdam nog thuiskomen. Als je tenminste niet in die comfortabele stoelen in slaap valt. Want ja, die zitten heerlijk.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Renske aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

voeg reactie toe

9269

reacties

Eigenlijk is het ook slecht nog niet die NS, ik kom altijd netjes op tijd op de redactie nietwaar? Neemt niet weg dat het probleem uit de aanhef, de stoomtrein van Alexander Pechtold, niet bij de NS ligt maar bij beheerder ProRail; en dát zijn dan weer de mensen die verantwoordelijk zijn voor de bevroren wissels in de winter en te veel blaadjes in de herfst. Jaja.
door Tim Martens (reageren) op 11 juli 2013 om 11:21
@Tim Martens: Haha, true. Daarom heet mijn blog ook niet 'Lange leve Pro Rail'
door Renske Derkx (reageren) op 11 juli 2013 om 11:24