Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

'Examens kostten 20 tot 250 euro'

'Examens kostten 20 tot 250 euro'
Foto: Leonie van den Ende

Voor 20 tot 250 euro kon je dit jaar een gestolen eindexamen kopen. Dat schrijft het AD zaterdag, die zegt het politiedossier te hebben gelezen.

Volgens de krant hebben de examendieven tot vijf keer toe op klaarlichte dag ingebroken in de school en wisten de leraren in de examenperiode al van de fraude af.

Het Openbaar Ministerie kan echter nog niet zeggen of het verhaal van het AD klopt. "Het onderzoek is nog in volle gang, dus wij bevestiggen of ontkennen nog even niks", laat een woordvoerder aan Scholieren.com weten. Hieronder het verhaal zoals de krant het beweert:

Ladder bij techniekokaal

Volgens het AD kwamen de dieven altijd vrij simpel de kluis binnen. Bij het technieklokaal lag namelijk altijd een ladder. Ze liepen daarmee naar het dakluik boven de kluiskamer, een soort bezemkast met een verzwaarde deur. Tijdens een van de inbraken zou een groepje leerlingen en een huiswerkbegeleider het geluid hebben gehoord van een dakluik dat werd geforceerd.

Elke keer namen de scholieren een paar examens mee naar huis om ze te fotograferen. Vervolgens werd elk pakketje met superlijm van de bouwmarkt weer dichtgelijmd en keurig teruggestopt in de kluis van de school, aldus het AD.

Te koop in de bieb

Vervolgens gingen de leerlingen in bibliotheken op zoek naar de antwoorden op de examens. Ze communiceerden in codetaal via hun mobieltjes. Uiteindelijk zou één verdachte de examens aan andere leerlingen hebben aangeboden in de bibliotheken van Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Feit is dat er in totaal inmiddels negen verdachten zijn opgepakt: zeven leerlingen van het Ibn Ghaldoun, één leerling van een andere school en de mogelijke 22-jarige 'klokkenluider' die het examen Frans een dag voor de afnamedatum op internet publiceerde. Door hem is het balletje gaan rollen en kwam de mega-examenfraude uiteindelijk aan het licht. De vermeende klokkenluider en één leerling zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar nog wel verdachte.

Eerder was al bekend dat een van de verdachte Ibn Ghaldouners de zoon van een natuurkundeleraar en oud-directeur van die school is. Volgens het AD is een andere verdachte de zoon van een systeembeheerder van de school.

Docentenpaniek bij openmaken

Tijdens de examens hebben leraren van het Ibn Ghaldoun gemerkt dat de examenpakketten geopend waren geweest, schrijft de krant verder. De pakketten zouden namelijk opvallend goed zijn dichtgelijmd, waardoor ze soms zelfs amper open te krijgen waren.

Eén pakket was bovendien zichtbaar beschadigd. Volgens de gearresteerde leerlingen raakten docenten op verschillende examendagen in paniek toen ze de dichtgelijmde pakketjes openmaakten. De school heeft dat echter nooit bij de Onderwijsinspectie gemeld.

Bestuursvoorzitter van de school, Ayhan Tonca, zegt zelf niets van het gerommel met zo veel examens vanaf te hebben geweten: "Mij is niet bekend van eerdere onrechtmatigheden dan met het pakketje Frans."

Scholieren.com houdt je op de hoogte. Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

voeg reactie toe

6879

reacties

Ik vraag me af hoe dat dan zou zijn gegaan in de bieb: "Ey, psst, psst, meisje, meisje, hey, examen kopen?"
door Kim (reageren) op 22 juni 2013 om 10:13
@Kim: Ha, inderdaad wel zo denk, dat lukt die buitenlandse jongens (want ja, die zijn vooral de 'daders) wel.
door Kees de B. (reageren) op 22 juni 2013 om 12:48
@Kees de B.: Je bent een racist.
door Je homeboy (reageren) op 22 juni 2013 om 18:55
@Je homeboy: helemaal mee eens!
door Youssef (reageren) op 22 juni 2013 om 19:47
@Je homeboy: Ja, want je mag dit natuurlijk niet zeggen. Want O jee, op Ibn Ghaldoun zitten natuurlijk allemaal brave Hollandertjes. Right kerel, right. Ik ben racist, natuurlijk.
door Kees de B. (reageren) op 23 juni 2013 om 14:11
@Kees de B.: Dus als mensen op een islamitische school zitten zijn het buitenlanders ja zou ik ook reageren als ik een dom blondje was er zijn toch ook nederlanders die zich bekeren tot de islam en niet elke moslim is slecht.
door Fuck de racisten (reageren) op 23 juni 2013 om 22:15
@Fuck de racisten: Wie zegt dat het allemaal buitenlanders zijn? Wie is hier een dom blondje? Wie zegt dat er geen Nederlanders zijn die zich tot de islam bekeren? Wie zegt dat elke moslim slecht is? Ik vind het prima dat er een islamitische school is, maar van deze school is gewoon bekend dat er al jaren slecht beleid wordt gevoerd, en nu ook nog dit... Maarja, dat mag natuurlijk niet gezegd worden, excuseer mij.
door Kees de B. (reageren) op 24 juni 2013 om 14:16
Echt balen dat ze niet in onze bibliotheek verkocht werden!
door Simone Kooiman (reageren) op 24 juni 2013 om 16:28
@kees de B ik weet niet wat je hebt tegen die school en oke het word herkend als een slechte school maar die onderwijs en aandacht die je per leerling krijgt krijg je echt op geen enkel andere school, ik denk dat je niet in elke nieuws moet geloven niet alles is waar.
door sefra (reageren) op 24 juni 2013 om 18:30
@sefra: Ik geloof ook niet alles hoor Sefra, en denk ook wel dat er echt een islamitische school nodig is, maar hier is duidelijk wel echt iets mis gegaan, dit mag nooit en nooit gebeuren. Als het bij mijn school was gebeurd, of elke andere school, had ik de school ook zo snel mogelijk dicht willen hebben, of in ieder geval het bestuur eruit.
door Kees de B. (reageren) op 24 juni 2013 om 18:36