Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

CvE: geen signalen van andere lekken

CvE: geen signalen van andere lekken

Het College voor Examens (CvE) heeft geen signalen opgevangen dat er méér examens uitgelekt zijn en zal daar nu dan ook geen onderzoek naar doen. Dat zei directeur Geert van Lonkhuyzen tijdens een persconferentie over het uitgelekte examen Frans.

Het CvE doet aangifte van van diefstal.

Het dinsdag op internet verspreide examen is voorzien van een brief waarin de anonieme uploader claimt dat hij van 'tientallen bronnen' heeft gehoord dat er zeker zes vwo-examens in Nederland zijn gestolen.

"Het CvE herkent zich helemaal niet in het verhaal in het pamflet dat er meer gelekt zou zijn. Voor ons is er daarom ook geen reden om nader onderzoek te doen naar die opmerking", aldus Van Lonkhuyzen. "Wel blijven we alert." Hoewel het lek van Frans sowieso onderzocht gaat worden, ligt de prioriteit nu bij het informeren van kandidaten en scholen.

Het CvE weet nog niet of de beveiliging van de examens volgend jaar aangescherpt gaat worden. "Elk jaar evalueren we de examenperiode en daar komen na afloop een aantal leerpunten uit. Dit incident zal aanleiding zijn om eens goed te kijken naar de examens van 2014 en verder. Wat daarvan de gevolgen zouden kunnen zijn, is echter nog niet concreet."

Rekening bij normering

Tijdens het vwo-examen Frans van morgen zal het examen van het derde tijdvak afgenomen worden. Dat zou oorspronkelijk in augustus als 'reserve-examen' gebruikt worden voor leerlingen die door omstandigheden aan één herkansingsmoment niet genoeg hadden. "De drie examens van 2013 hebben dezelfde moeilijkheidsgraad en zijn dus onderling uitwisselbaar." Examenmakers gaan zo snel mogelijk aan de slag om een nieuw derde tijdvak-examen te maken. "Dat zal hoogstwaarschijnlijk op tijd af zijn."

Bij de becijfering van het examen van donderdag wordt volgens Van Lonkhuyzen rekening gehouden met de situatie. "Leerlingen zijn ontzettend opgeschrikt en dit leverde een hoop stress op. Als we de normering bepalen, kijken we altijd naar de inhoud van het examen en de afname zelf. Bij dit examen horen bijzondere omstandigheden waar we bij de normering op zullen letten." Van Lonkhuizen is blij dat de situatie in dit geval alle 16.700 kandidaten betreft. "De vuurwerkramp in Enschede vond ook plaats tijdens de examens. Toen hebben we alleen in de regio de normering aangepast. Nu kunnen we er makkelijker rekening mee houden."

'Vakantie afgepakt'

Leerlingen zijn furieus dat het CvE naar eigen zeggen 'hun vakantie afpakt' door het examen uit te stellen naar donderdag en daarmee een toets buiten het eerste tijdvak in te plannen. Volgens het CvE is dat echter de eigen verantwoordelijkheid van de leerling. Volgens het examenreglement moeten leerlingen namelijk in de gehele periode vanaf het eerste tijdvak (begin van de eindexamens) tot en met het tweede tijdvak eind juni (einde van de herexamens) beschikbaar zijn om (eventuele) examens of herexamens te kunnen maken.

"De examenperiode loopt vanaf het eerste examen in het eerste tijdvak tot en met het laatste examen in het tweede tijdvak. Leerlingen moeten die hele periode beschikbaar zijn, maar nu is de gewoonte ontstaan om na het examen meteen weg te gaan. Dat gaan we volgend jaar waarschijnlijk anders communiceren naar scholen, want nu gaat het om slechts een heel klein zinnetje." Van Lonkhuyzen geeft de communicatie met zijn eigen dochter, die volgend jaar examen doet, als voorbeeld. "Ik zal haar adviseren om sowieso de eerste twee dagen na het laatste eerste tijdvak-examen niets in te plannen."

voeg reactie toe

6135

reacties

Sorry maar denken ze nu echt, dat de leerlingen die toegang kregen tot de examens alleen naar frans hebben gekeken? geloof het zelf, ik denk dat deze ook wel meer examens in handen hebben gekregen. Frans lijkt me namelijk nog niet echt 'het' vak om te stelen, kijk dan eerder naar nederlands, engels of wiskunde. Hierbij zijn de regels strenger geworden dus lijkt me logisch dat ze daar niks hebben gedaan.
door M (reageren) op 29 mei 2013 om 12:17
Economie is ook gestolen
door Jill Waarts (reageren) op 29 mei 2013 om 13:04