Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Brief van de examenverspreider

Brief van de examenverspreider

Update: Scholieren.com houdt je continu op de hoogte over de ontwikkelingen rondom het examen Frans. Het laatste nieuws lees je hier.

Een anonieme internetter maakte dinsdagavond via het Scholieren.com-forum het vwo-examen Frans openbaar. Die toets zou tot de afnamesessie woensdagmiddag geheim moeten blijven.

De verspreider deed dat naar eigen zeggen niet om kandidaten aan een hoger cijfer te helpen, maar omdat hij wilde laten zien dat examens jatten volgens hem supermakkelijk is. Dat schreef hij in een begeleidende brief bij de download.

Lees hieronder zijn complete, originele tekst:

Beste examenkandidaten,

Het spijt me. Sommige van jullie denken op dit moment: "Godverdomme, nu gaat dat examen op een ander tijdstip en datum, moet ik mijn vakantie weer opnieuw plannen en de hond op een andere dag bij de buren brengen etc."

In een tijdsperiode waar vele onwaarheden aan het licht komen, is dit slechts één van velen. Het gebeurt vaker dan jullie denken, namelijk dat er examens uitlekken. Het Cito mag dan wel een protocol hebben betreffende het doorgeven van het examen aan de docenten, echter hanteren leerlingen dit protol niet altijd.

Want nu komt het: hieronder vinden jullie het komende examen vwo Frans, dat wordt afgenomen op woensdag 29 mei 2013.

Van diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 vwo-examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet. Het is erg aannemelijk dat, mits ze niet via de digitale snelweg zijn geroofd, er leerlingen bij de examens konden binnenin een school. Immers liggen de examens daar voor meer dan 3 weken.

Met slechts een toevallige open deur, een goede gelegenheid (schoolfeest/PWS-presentaties), een makkelijk slot op de ‘’kluis’’ (ja, die ja, die open gaat met een schroevendraaier van de Gamma) en wat minder personeel op een gewone dag, en je hebt JACKPOT.

Waarom openbaar ik dit? Ik doe dit omdat het oneerlijk is tegenover de leerlingen die voor hun examen ploeteren, huilen, zweten, meer huilen en wensen op een wonder. Die met hun eigen kennis en vastberadenheid het examen trotseren en als winnaar bovenop komen.

Het is voor diegene, die zweren te zeggen dat zij elkaar groeten, omdat zij weten dat zij gaan sterven onder het lijdensweg wat men het centraal examen noemt. En dan zijn er niet een ‘’paar’’ lummels die de examens gewoonweg jatten, het zijn er teveel. Zodanig veel dat ik mij afvraag of mijn huisarts, mijn bankdirecteur, mijn oud-docente Latijn en Grieks, mijn postbode en mijn schoonmaakster het centraal examen niet gefraudeerd hebben?

Weet je wat wel grappig is? Dat er dus scholen zijn, die weten dat er gefraudeerd wordt, en gewoon hun ogen toeknijpen. Want jaaaaaa, hogere slagingspercentages = meer aanmeldingen = meer geld voor die managers die er geen moer van bakken. School hoort een plek te zijn waar men zich ontwikkelt als volwaardig mens, waarin jou interesses geprikkeld worden. Maar tegenwoordig ligt de druk zo hoog. Zoveel hangt af van dat ‘’officiële’’ papiertje met een handtekening.

De druk is zodanig hoog dat leerlingen wanhopig worden en proberen te een oneerlijke voorsprong te krijgen. Ook is de aankondiging van een ‘’sociaal leenstelsel’’ (jezelf ontwikkelen als mens kost nu klauwen met geld en verwijdt de bestaande gat tussen arm en rijk) geen goede motivatie. Want als je nu zakt, ben je ‘’waarschijnlijk’’ je studiefinanciering kwijt en je OV-chipkaart!

Dit is een momentopname, net als je examens. Levensdoelen en hoge ambities zijn geweldig, maar leer ook te kijken naar de kleine dingetjes in het leven. Geniet van het kind zijn en je komende studie, want een uitgelekte examen zal je in de komende 10 jaar niet meer meemaken!

Deze tekst heeft eigenlijk geen enkele betekenis voor jullie, maar met deze drastische zet probeer ik toch het onderwijs te verbeteren.

Bron: klikkerdeklik.

voeg reactie toe

9371

reacties

Hij heeft ergens wel gelijk hoor! Als je wil protesteren dan is dit zeker the best way om aandacht te krijgen, want de overheid maakt er indd een potje van. Vooral wat betreft die studiefinanciering! Dat heb ik zeker ergens in mijn achterhoofd gehouden bij het maken van de examens dit jaar. Maar ik maak me nu ook wel weer zorgen over morgen...
door Anoniem (reageren) op 29 mei 2013 om 0:27
Hij heeft ergens wel gelijk hoor! Als je wil protesteren dan is dit zeker the best way om aandacht te krijgen, want de overheid maakt er indd een potje van. Vooral wat betreft die studiefinanciering! Dat heb ik zeker ergens in mijn achterhoofd gehouden bij het maken van de examens dit jaar. Maar ik maak me nu ook wel weer zorgen over morgen...
door Anoniem (reageren) op 29 mei 2013 om 0:27
Dit is gewoon een docent(e), kan haast niet anders. En ik kan hem/haar geen ongelijk geven.
door bladiebla (reageren) op 29 mei 2013 om 1:32
@bladiebla: Waarom denk je dat? En: ik mag toch hopen dat docenten beter kunnen spellen dan dit...
door Kim (reageren) op 29 mei 2013 om 7:41
en zo hoort het ook
door lekkerdan (reageren) op 29 mei 2013 om 8:26
Ik denk ook dat het een docent/iemand van de schoolleiding/iemand van de cito is, welke leerlingen hebben nou 'bronnen' over examens op andere scholen? Maar ik vind het een goede actie! Maak me nu alleen wel zorgen wat we zo krijgen te horen want ik ga maandag toch echt op vakantie!
door anoniemm (reageren) op 29 mei 2013 om 9:43
wat een onzin. Als de deur van je buren openstaat ga je dan ook naar binnen om spullen te jatten? Om te laten zien hoe makelijk het is lol. Je bezorgt duizenden leerlingen nu problemen. Hartelijk dank
door pukingdog (reageren) op 29 mei 2013 om 10:12
Nou bedankt maar niet heus. Hier heb ik toch niks aan!!!! En dan ook nog in slecht Nederlands je bullshit verkondigen. Nee echt, petje af hoor! Nu moet ik nog een dag langer naar school.
door Coos (reageren) op 29 mei 2013 om 10:38
de afzender heeft voor een deel wel gelijk, namelijk het deel waarin hij zegt dat het alleen om het papiertje gaat en niet meer om de ontwikkeling. Zelf zeg ik vind ik het volgende:'wijsheid komt niet met de jaren, maar weisheid komt met ervaringen'. Dit zelfde geldt voor school, je kan wel zeggen dat je kennis op een bepaald gebied hebt omdat je het papiertje bezit, maar als je het papiertje niet op een eerlijke wijze hebt verkregen dan bezit je die kennis ook niet. Daarom moeten we weer meer gaan kijken naar de opleiding en minder naar het slagen. De overheid is er zelf ook achter gekomen dat tegenwoordig de gemiddelde student met een papiertje van de middelbare school minder slim is dan vroeger, daarom maken ze de examensregels lastiger, want zij denken:'als de examensregels lastiger zijn, moet je slimmer zijn om een voldoende te halen'. Maar de leerlingen kunnen hun opleiding daarmee niet verbeteren. Ze kunnen er voor kiezen om meer te gaan leren maar dat heeft niet genoeg invloed, het moet beginnen bij de scholen. Daarom heeft de aanpak van de overheid geen zin. Men moet misschien landelijk verplicht stellen welke vakken er in de onderbouw en bovenbouw mogen worden gevolgd, daarbij moet de overheid dan een boek kiezen om ervoor te zorgen dat de leermethodes in ieder geval goed zijn, want de basis van onze kennis komt ten slotte uit die boeken. Misschien moet de overheid dit zelfs al wel op de basisschool toepassen of scholen verplichten aanpassingen voor leerlingen met een leerprobleem te verrichten (dit is nog niet op alle scholen het geval), zodat het algemene niveau stijgt in opleiding en niet de algemene waarde van het papiertje stijgt. maar daarom keur ik deze manier van protest nog niet goed, ik vind namelijk dat de afzender nu willekeurige studenten heeft gedupeerd, omdat de afzender zelf met een probleem zit die hij beter naar het LAKS had kunnen sturen.
door peter (reageren) op 29 mei 2013 om 11:16
Ja maarja een dagje eerder bekend maken en dan was er tenminste nog op tijd een oplossing. Nu kunnen de leerlingen die dit mede veroorzaakt hebben door het jatten van de examens nog een dag extra oefenen om toch een goed punt te halen! Belachelijk vind ik het. Toch vind ik wel dat degene die dit zich zo'n held voelt om dit te doen, inderdaad dit persoon doet alsof hij/zij een held is, even melden wie deze persoon nou echt is. Er zal toch iemand moeten opdraaien voor alle onkosten die nu gemaakt worden door het extra werk dat vannacht is verricht en natuurlijk de vele vakanties die nu geannuleerd of verzet moeten worden!
door M (reageren) op 29 mei 2013 om 12:12
Wat een volslagen idioot. Die weinig mensen die dan het examen hebben misgun je nu het hoge cijfer, en diegene die hard ploeteren krijgen allemaal extra commotie. Maar er zit natuurlijk ook wel een kern van waarheid in dat die zegt
door Jan (reageren) op 29 mei 2013 om 12:59
ik zou het examen niet willen zien want ik wil de vragen niet weten. ik wil gewoon op een faire manier mijn examen halen !! iedereen die hem wel gezien heeft is ook wel een beetje dom. want je verpest het wel voor anderen want dan heeft iemand anders heel goed geleerd en word het examen uitgesteld omdat iemand het examen al gezien heeft...................
door kees (reageren) op 29 mei 2013 om 17:30
@kees: Ik ben het compleet me je eens, maar wel grappig dat ie /'m idd heeft gejat
door Pieter (reageren) op 29 mei 2013 om 17:41
Weet je wat wel grappig is? Dat er dus scholen zijn, die weten dat er gefraudeerd wordt, en gewoon hun ogen toeknijpen. Want jaaaaaa, hogere slagingspercentages = meer aanmeldingen = meer geld voor die managers die er geen moer van bakken. School hoort een plek te zijn waar men zich ontwikkelt als volwaardig mens, waarin jou interesses geprikkeld worden. Maar tegenwoordig ligt de druk zo hoog. Zoveel hangt af van dat ‘’officiële’’ papiertje met een handtekening. dat lijkt mee een beetje onzin,
door Pieter (reageren) op 29 mei 2013 om 17:40
@Pieter: ja dat is wel lachen ja, weer een dag later vakantie terwijl iedereen overal berichtjes plaatst over vakantie. Ik vind het natuurlijk wel goed dat dit probleem aangekaart wordt, het moet niet kunnen, zeker niet. Maar hij had dit ook 2 dagen eerder op internet kunnen gooien, dan was er geen probleem geweest voor de gedupeerde leerlingen.. Maarja het CvE denkt dat dit het enige probleem is en er verder niks is uitgelekt, ik denk dat hier net zoveel waarheid aan is dan aan Sinterklaas die serieus zwarte pieten heeft en in Spanje woont. BELACHELIJK vind ik het gewoon, maarja ik hoop wel dat iedereen die aan dit probleem heeft mee gewerkt, de scholen, de leerlingen weet ik veel wie en natuurlijk ook ons heldje die voor gerechtigheid gaat, worden opgezocht en gestraft worden!
door M (reageren) op 29 mei 2013 om 19:29