Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vwo'ers verreweg de grootste klagers

Vwo'ers verreweg de grootste klagers

Examenkandidaten van de twee laagste vmbo-niveaus dienen slechts zelden een klacht in bij het LAKS. Het overgrote deel van de klachten over de examens komt van havisten en de echte 'klaagkampioenen': de vwo'ers.

Klachtencoördinator Sadjia Safdari denkt te weten waarom het vmbo zich stilhoudt. "Een groot deel van deze leerlingen werkt met flexibele examens, die scholen al vanaf 1 april af mogen nemen. Toen was onze klachtenlijn nog niet open."

De Eindexamenklachtenlijn ging op maandag 13 mei de lucht in, de dag waarop de 'vaste' examenperiode voor vmbo-gl, -tl, havo en vwo begon. Vmbo'ers van de praktijkniveau's kb en bb waren (en zijn) nog steeds welkom om hun eerdere klachten in te dienen, maar deden dat bijna nooit. In de eerste uren dat de lijn open was, kwamen er slechts 58 'oude' kb- en bb-klachten binnen.

Meer klachten dan leerlingen

Vorig jaar werden in totaal ruim 125.000 examenklachten ingediend bij het LAKS. 340 meldingen kwamen van vmbo-bb'ers, 2215 van vmbo-kb, 22.498 van vmbo-gl en -tl, 49.398 van havisten en 52.687 van vwo'ers.

Zou je dat afzetten tegen het aantal examenkandidaten per niveau (al kan één leerling natuurlijk meerdere klachten indienen), dan zou 1,6% van de vmbo-bb'ers een klacht indienen, 7,7% van de vmbo-kb'ers, 41% van de overige vmbo'ers en 83% van de havisten. Op het vwo werden zelfs meer klachten ingediend dan er kandidaten waren: 52.687 klachten op 41.278 leerlingen (128%). Dat betekent dus dat een vwo'er gemiddeld 1,28 klacht indiende!

Niet eerder open

Het LAKS ziet het niet zitten om de klachtenlijn al begin april te openen om ook de praktijkvmbo'ers goed van dienst te kunnen zijn. Dat komt door een gebrek aan mankracht, aldus Safdari. "Wie van ons moet dan elke dag de klachten filteren en bestuderen?" En tja: hoewel de vakbond begeleiding krijgt van volwassen, bestaat zowel het bestuur als het klachtenteam bijna volledig uit middelbare scholieren. En die moeten in april en mei natuurlijk zoveel mogelijk in de schoolbanken zitten.

Opvallend genoeg klagen óók de leerlingen van vmbo-gl en -tl een stuk minder dan de havisten en vwo'ers, terwijl hun theoretische examens wel pas half mei beginnen. Safdari: "Misschien zijn we minder bekend onder vmbo'ers. En het is geen geheim dat vmbo'ers minder bij het LAKS betrokken zijn dan havisten en vwo'ers". Haar eigen verklaring: "Kritisch kijken naar schoolzaken en beleid leer je vaak pas op latere leeftijd, dat begint vaak in de vierde klas. Vmbo'ers doen dan natuurlijk al eindexamen." 

"Toch geen zin"

Vaak denken vmbo'ers ook dat een klacht indienen geen nut heeft. Leerling Martijn Ruigrok (16) van het vmbo-kb: "Klagen? Dat heeft toch geen zin." Zijn zus, vwo-examenkandidaat Lisa Ruigrok (18): "Ik denk dat klagen wel zin heeft, omdat leerlingen vanuit een ander oogpunt naar het examen kijken dan de makers. De makers snappen hun eigen formulering, maar voor examenkandidaten kan een formulering zo klinken dat het bijvoorbeeld op twee verschillende dingen zou kunnen doelen."

Dit jaar zijn er tot en met zondagavond al 64.900 klachten ingediend bij de Eindexamenklachtenlijn (op een totaal van 207.000 leerlingen). 0,38% daarvan is een klacht over vmbo-bb-examens, 1,3% is een vmbo-kb-klacht en 5% komt van vmbo-gl of -tl. De havisten hebben 44% van alle klachten tot nu toe ingediend, de vwo'ers bijna de helft.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

voeg reactie toe

9727

reacties

vind je het logisch met zo'n Nederlands examen
door adfio;ajdf (reageren) op 20 mei 2013 om 22:21
Het Nederlands examen deugde inderdaad van geen kanten Daar alleen zijn op het vwo al 20.000 klachten op. Docenten Nederlands bij ons op school kregen er zelfs geen voldoende uit.
door Sjaak Trekhaak (reageren) op 21 mei 2013 om 18:13