Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Veel scholieren snappen exameneisen niet

Veel scholieren snappen exameneisen niet

Veel havisten en vwo'ers zijn niet goed op de hoogte van de verscherpte eindexameneisen. Dat meldt het LAKS, dat al honderden vragen van scholieren ontving.

"De eisen zijn ook wel heel erg lastig om te begrijpen", vindt een woordvoerder.

Al in de aanloop naar de examenperiode ontving het LAKS e-mails van scholieren die er niets van snapten. "Ook docenten zijn soms niet goed op de hoogte en geven de verkeerde uitleg aan hun leerlingen", aldus de LAKS-zegsman.

Lijkt elk jaar te veranderen

Hij neemt het hen niet kwalijk. "De eisen zijn heel ingewikkeld en omdat het pakket wijzigingen in fases wordt ingevoerd, lijkt het ook alsof de eisen elk jaar opnieuw veranderen. Zo worden de exameneisen wel heel weinig transparant."

Niet elke leerling neemt veel moeite om duidelijkheid te verkrijgen. "Ze horen wel iets over de verscherpte eisen, maar het is natuurlijk niet echt aantrekkelijke stof. Niet iedereen verdiept zich er dusdanig in dat het helemaal doordringt."

Keurige folder

Hoewel de eisen ingewikkeld zijn, heeft het ministerie dat wel goed gecommuniceerd naar scholen toe, erkent het LAKS. "Er is dit jaar een keurige folder verschenen. Die was gelukkig veel duidelijker dan de folder rondom de aanscherping van vorig jaar. Die zorgde toen juist voor meer onduidelijkheid."

Het ministerie van Onderwijs kan zich niet vinden in de zorgen van het LAKS. "Leerlingen weten wel wat de eisen zijn, maar twijfelen over hoe het in de praktijk voor hen uitpakt. Ze willen het even controleren en bellen daarvoor het LAKS. Het is goed dat leerlingen daar met dit soort vragen terechtkunnen."

Nog meer zenuwen

De scholierenvakbond zelf plaatst daar kanttekeningen bij. "Daarmee gaat het ministerie voorbij aan de onzekerheid van leerlingen. Examenkandidaten lijken het zonder hulp niet te begrijpen. Dat brengt een hoop extra zenuwen met zich mee in een toch al spannende tijd." 

Ondanks de onduidelijkheid en de verscherpte exameneisen vorig jaar zakten er overigens niet opvallend veel meer leerlingen dan daarvoor. Alleen op het vmbo kwam de klap hard aan: daar vond een verdubbeling plaats van het aantal leerlingen dat het diploma niet haalde.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens.

voeg reactie toe

5554