Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vakantiecursus programmeren in Frankrijk

Vakantiecursus programmeren in Frankrijk
Volg de vakantiecursus met een groep jonge programmeurs onder professionele begeleiding.

[1. inleiding]

UPDATE! De inschrijvingen voor deze cursus zijn gesloten. 

Nerds veranderen de wereld.

Zonder nerds geen iPhone, Wikipedia, Instagram, TomTom, Facebook, Grand Theft Auto.. of Scholieren.com. De komende jaren zal er werk in overvloed zijn voor creatieve, intelligente talenten die behendig zijn met o.a. JavaScript, HTML5, client-server webtechnologie en Ajax.

Timmer jij al aan de weg als programmeur? Geef jezelf een upgrade. Schrijf je in voor de Scholieren.com-cursus programmeren in Frankrijk, in samenwerking met Elian Ebbing en Préau.

De cursus is in de meivakantie van dit schooljaar. Van zaterdag 27 april tot zaterdag 4 mei. Alles (programma, vervoer, verblijf, goed voedsel) wordt geregeld, alle informatie vind je hieronder.

[2. de cursus]

De cursus

In de cursus ligt de focus op het leren werken met Javascript, één van de meest gebruikte programmeertalen met een actieve community ontwikkelaars. Met het team van 12 tot 18 cursisten bouwen we in een week doelmatig aan een groot project: een online game.

Het resultaat wordt uiteraard live gezet op Scholieren.com. Een groot publiek en user feedback is gegarandeerd.

De lesstof omvat algemene programmeertechnieken, client-server webbased technologie (html 5, ajax, http, websockets, canvas) en op de server zullen we werken met node.js, gebaseerd op de V8 javascript engine.

Doelstellingen:

 • Gezamenlijk een online game bouwen in één week
 • Leren om doelmatig aan een groot project te werken
 • Leren werken met client-server webtechnologie
 • Programmeerervaring in het algemeen

Javascript
Javascript is een essentiële programmeertaal voor iedere developer, met name voor webbased applicaties. Javascript werd in 1995 geïntroduceerd als onderdeel van één van de verre voorlopers van Firefox, de officiële naam is EcmaScript. Buiten de browser wordt het toegepast voor flash (actionscript), server applicaties (node.js) en als embedded scripttaal. Vanaf Windows 8 kunnen metro-style applications ontwikkeld worden in html 5 en Javascript (WinJS).

Let op: hoewel we deze week primair werken met javascript, is veel van wat je leert ook relevant voor elke programmeertaal. In de kern lijken de meeste programmeertalen op elkaar. Oftewel: als je deze week Javascript leert schrijven, kan je betrekkelijk makkelijk jezelf een volgende taal eigen maken. Of dat nou PHP, SQL, C++ of Perl is.

Het niveau
We gaan er vanuit dat je in je vrije tijd al enige programmeerervaring hebt opgedaan. Cursisten wordt gevraagd vooraf een korte niveautest te doen, zodat wij de lesstof op jullie niveau kunnen aanpassen. Ben je al erg ervaren? We zullen je uitdagen met o.a. Artificial Intelligence, 3D-visualisatie en realtime dataverwerking. Te makkelijk bestaat niet.

[3. de meerwaarde]

De meerwaarde

Lesje boogschieten on the side.Cruciaal voor iedere programmeur is dat hij (/zij?) leert samenwerken: een project bouw je zelden in je eentje, bovendien heb je altijd te maken met gebruikers, klanten en projectmanagers die van alles willen maar codetaal niet begrijpen.

De medecursisten zijn allemaal leeftijdsgenoten en gelijkgestemden. Wie weet maak je vrienden, besluit je met enkele anderen een freelance bureau op te zetten, of hou je er in de toekomst een baan aan over als ontwikkelaar bij Scholieren.com..

Lois (links) woont op Preau, Loutje werkte er afgelopen zomer.Programmeren in Bourgondië. Waarom niet? Er bestaat zoiets als mobiel internet, waarom zou je in een stoffig zolderkamertje blijven zitten? Op het landgoed van Préau zit je middenin de natuur, is er ruimte om wat aan te klooien en is er afleiding genoeg. Onderdeel van het programma is dat je bijvoorbeeld deel mag nemen aan een lesje boogschieten door Marc van Disseldorp, theaterimprovisatie door John Visser en paardrijden door Lois Ebbing. Zij zijn er toch al.

Samengevat de meerwaarde van het programma:

 • Je maakt vrienden, leert gelijkgestemden kennen en ontwikkelt je netwerk.
 • Je leert samenwerken.
 • Tussen de bedrijven door mag je een lesje boogschieten, theaterimprovisatie of paardrijden volgen.
 • De lokatie is te gek.
 • 's Avonds ruimte voor gezelligheid met medecursisten en de jonge crew van Préau.

[4. het programma en de docent]

Het programma 

De Preaucrew poseert voor de camera in de keuken.

Zaterdag 27 april reizen we af naar Préau. Van zondag tot en met vrijdag werken we iedere dag tot 4 uur 's middags aan het project. 's Middags is er tijd voor een lesje boogschieten o.i.d. Alle maaltijden worden verzorgd. 's Avonds mag er doorgeprogrammeerd worden, of je gaat in het café zitten, speelt een spel of bouwt een feestje. Zaterdag 4 mei reizen we gezamenlijk terug.

De docent

De cursus wordt gegeven door de ervaren Elian Ebbing (33), hij is als lead developer bij ZoomBim verantwoordelijk voor het aansturen van het team ontwikkelaars dat de Web Expert Module ontwikkelt. De software die onder zijn leiding wordt ontwikkeld wordt gebruikt door grote klanten.
Elian zit sinds 1996 in het vak en is behalve een ingenieus ontwikkelaar geboren met een talent om ingewikkelde dingen simpel uit te leggen.

Bij een grote groep cursisten (richting de 18) zal Elian worden ondersteund door een developer uit het team van Scholieren.com.

[5. de locatie]

L'Huy Préau

Een prachtig landgoed in Bourgondië, de Morvan om precies te zijn. Opgezet door een Nederlands stel eind jaren '90 en een favoriete plek waar ieder jaar honderden Nederlanders creatieve cursussen volgen. Achter het bedrijf staat een jonge crew die de boel draaiende houdt. Topdocenten geven hier graag les, omdat een inspirerende omgeving een (leer)proces vooruit helpt. Préau verzorgt alle hypergezonde en smaakvolle maaltijden en een sfeervol en comfortabel verblijf. Zie ook: Preau.nl, Préau op Facebook, timelapse video.

[6. overige informatie]

De feiten, de prijs en het inschrijven

De week is inclusief:

 • Vervoer van en naar Frankrijk, vanaf centrale oppik plaatsen in Nederland en Vlaanderen
 • Verblijf op Préau, inclusief maaltijden, koffie / thee / limo overdag
 • De programmeercursus van Elian Ebbing
 • Lesmateriaal en de nodige hardware (server)
 • De lesjes van andere docenten die week aanwezig op Préau, precieze mogelijkheden worden nader bepaald

Waar je zelf aan moet denken:

 • Een eigen laptop met de juiste gratis software. Instructies worden vooraf gegeven.
 • Neem een beetje zakgeld mee, voor 's avonds in het café van Préau
 • Een WA-verzekering en reisverzekering zijn verplicht, alcohol onder de 16 niet toegestaan
 • Doelgroep: middelbare scholieren uit NL en BE vanaf 15 jaar, uitzonderingen in overleg
 • Er is plek voor 18 deelnemers, de cursus gaat door als er minimaal 12 inschrijvingen zijn
 • Inschrijving is definitief zodra is betaald

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden. Nog vragen? Bel of mail organisator Roos Smetsers 030 2721378 / roos@scholieren.com