Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Nederland heeft gelezen

Nederland heeft gelezen

Vandaag is het schlüss met de Nederland Leest-actie van dit jaar. De hele maand november werden honderdduizenden kopiën van De donkere kamer van Damoklesgratis uitgedeeld, ook aan veel scholieren.

Dat merken we aan de bezoekcijfers op Scholieren.com. Heb jij het boek van W.F. Hermans gekregen? En is het de moeite waard?

"Steeds wanneer de lezer denkt eindelijk vat op het verhaal te krijgen, plaatst de auteur een andere gebeurtenis waardoor die zekerheid totaal verdwijnt," schrijft een 5 vwo'er in een net opgestuurd boekverslag over de psychologische roman.

Ranglijst

Aan het eind van ieder schooljaar geven we de Scholieren.com Ranglijst uit (de 100 populairste boeken onder middelbare scholieren, gebaseerd op het aantal downloads van de boekverslagen) en dan zien we het Nederland Leest boek iedere keer een enorme sprong maken.

Het leven is vurrukkullukvan Remco Campert stond in 2011 centraal in de campagne en maakte een reuzensprong van plaats 72 naar numero 5. In 2010 was het zeer onbekende De grote zaal van Jacoba van Velde verkozen, maar dat schooljaar kregen we plots 6 extra verslagen binnen die in totaal ruim 49.000 keer werden geraadpleegd.

Goed boek

Er staan inmiddels 72 boekverslagen van De donkere kamer van Damokles op Scholieren.com, bijna allemaal door leerlingen uit de bovenbouw-vwo klassen. Geen makkelijke kost dus dit boek over het verzet in de Tweede Wereldoorlog, maar dat hoeft niet erg te zijn.

Deze maand werden twee verse boekverslagen opgestuurd, één daarvan door Dirk uit 4 havo.

"Het boek blijft spannend zelfs als het al uit is. Omdat je over wat er in het boek gebeurd is voor jezelf nog een tijd na kan denken over waarom en hoe. Ook denk ik dat je het boek gemakkelijk meerdere malen zou kunnen lezen voor dat je het saai gaat worden."

Nice.

Het andere boekverslag is van een anonieme 5 vwo'er, en ook die is best positief.

"Over het algemeen heb ik genoten van het boek, met uitzondering van sommige passages die ik het liefst even over wilde slaan. Het verhaal was totaal niet voorspelbaar en dat maakte het juist zo spannend. Als enig negatief punt wil ik noemen dat het verhaal soms langdradig werd en je aandacht verslapte."

Maar het mooie van langdradige passages is dat je daar voorbij kan bladeren. ;)

voeg reactie toe

5552

reacties

Damn. Dat gratis boek had ik graag gekregen. Op mijn school mochten we ze alleen doorbladeren en niet houden .
door Anoniem (reageren) op 30 november 2012 om 15:49
Ik heb 'm niet gekregen, maar wel al eerder gelezen. Ik vond het niet echt leuk, terwijl ik op zich wel van lezen houden. Of nou ja, ik vond de hoofdpersoon een vervelend mannetje, dus ik hoopte het hele boek lang dat-ie dood ging, en dat doet toch afbreuk aan hoeveel je meeleeft. :P
door Em. (reageren) op 2 december 2012 om 17:28
Inmiddels is het boek al geklommen tot 4e in de lijst populaire boeken van dit moment.
door Simon Steenhuis (reageren) op 5 december 2012 om 15:56
Op Scholieren.com, bedoel ik.
door Simon Steenhuis (reageren) op 5 december 2012 om 15:57