Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Tonio wint NS Publieksprijs

Tonio wint NS Publieksprijs

'Tonio' is volgens het ganse Nederlandsche volk het beste boek van 2012. De literair verantwoorde schrijver A.F.Th. van der Heijden won de NS Publieksprijs met de roman over de plotselinge dood van zijn zoon.

Tonio (21) wordt in 2010 vlakbij het Vondelpark in Amsterdam geschept door een auto en overlijdt niet veel later in het ziekenhuis. Zijn vader de auteur doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: hij schrijft er een boek over.

Met 39% van de 70.000 stemmen won Van der Heijden de strijd van de boeken van vier vrouwen: 'Tegenlicht' van Esther Verhoef, 'Noorderlicht' van Suzanne Vermeer, 'In mijn dromen' van Simone van der Vlugt, 'En dan nog iets' van Paulien Cornelisse. Mart Smeets was ook genomineerd met een boek over wielrenner Lance Armstrong, maar hij trok zich terug uit de strijd nu Armstrong doping blijkt te hebben gebruikt.

Op Scholieren.com staat van alle boeken al een topboekverslag online. Ook ons overzicht van de belangrijkste boekenprijzen is zojuist bijgewerkt.

Van der Heijden wint met de prijs trouwens 7500 euro. Dat geld maakt hij over naar een stichting voor verkeersslachtoffers. Chique.

PS. Goeie toevoeging van reagant Vesta. Als je -via school- meedoet aan De Inktaap, dan moet je dit boek nu ook lezen. Voor De Inktaap lezen jongeren de winnende titels van de 3 grote literatuurprijzen. Behalve Tonio, De Nederlandse maagd (AKO Literatuurprijs) en Het voorseizoen Gouden Boekenuil).

voeg reactie toe

4561

reacties

Terecht dat Van der Heijden gewonnen heeft, en chique dat hij die 7500 overmaakt naar zo'n stichting. Maar hoe veel zou hij hebben uitgegeven aan 'stem-op-mijn-boek'-advertenties op de voorpagina's van de kranten?
door Kim (reageren) op 16 oktober 2012 om 10:11
Hebben jullie dit boek eigenlijk écht gelezen? Ik nog niet, namelijk. Het lijkt me een ontzettend goed boek, dat wel, maar ik denk dat ik erg ongelukkig word van het lezen van dit boek. Maar misschien ligt dat aan mij, ik word ongelukkig van alles (nieuwsberichten, films, boeken en verhalen op het schoolplein) waarin jonge mensen doodgaan..
door Tjeerd (reageren) op 16 oktober 2012 om 11:39
Aaah, Tjeerd. Aai over de bol. Het is wel een verschrikkelijk triest boek ja. Maar tegelijkertijd wel erg mooi. De moeite waard, vind ik.
door Kim (reageren) op 16 oktober 2012 om 11:58
Ik heb het nog niet gelezen. Wilde een verjaardagscadeau doen aan mijn moeder, maar een boek over de dood van een zoon vind ik namens mij symbolisch niet helemaal oké.
door Simon Steenhuis (reageren) op 16 oktober 2012 om 14:53
Hee, deze moet ik toevallig lezen voor de Inktaap.
door vesta (reageren) op 16 oktober 2012 om 18:55