Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

5 intelligent pleasures tegen een brain drain

5 intelligent pleasures tegen een brain drain
Screenshot van The Wire

Jorieke entertainde ons onlangs met vijf tv-series die jou, in herfsttijd, door de lange avonden kunnen helpen. Hoe hersenlozer, hoe beter. Thank God for Barbie’s Baby. Maar voor iedereen wiens brein dreigt af te sterven door een overdosis pulp: vijf tv-series, steengoed, intelligent en per ongeluk leerzaam.

Historisch verantwoord en alles, net als dat andere lijstje.

The Wire [IMDB-rating: 9.5]

De allerbeste serie die ik ooit zag. Baltimore: grote stad ten zuiden van New York, veel drugscriminaliteit en armoede. Geschreven door een verslaggever en een oud-rechercheur van daar. Elk seizoen (in totaal zijn er vijf) neemt een deel van de samenleving onder de loep. Van drugsbestrijding, tot de politiek, het onderwijs...

Fantastisch geacteerd, net als alle andere series hier getipt. Dat je het weet.

The West Wing [IMDB-rating: 8.7]

Het politieke spel. Toen deze serie in de Verenigde Staten op tv was, werd er hardop gedroomd van een wereld waarin deze fictieve president wérkelijk Amerika zou leiden. We volgen de president en zijn directe staf in het Witte Huis. Het machtsspel, de intriges, de dilemma’s, de stress.

Zeven seizoenen. Pas op: werkt verslavend.

Mad Men [IMDB-rating: 8.8]

Won al drie miljoen prijzen. Begin jaren '60. New York. De televisie, massamedia op komst. Mannen doen wat ze willen, roken en drinken op kantoor en gaan vreemd. Vrouwen behoren thuis voor de kinderen te zorgen, maar het feminisme is op komst. We volgen Don Draper en zijn reclamebureau en krijgen een kijkje in de wondere wereld van de grote bedrijven en slimme marketing.

Meisjes kijken deze serie ook vanwege de hippe jarenzestigjurkjes. Het vijfde seizoen is nu in de VS op tv.

Boardwalk Empire [IMDB-rating: 8.7]

Atlantic City, jaren '30. De tijd van de drooglegging: in de VS is alcoholconsumptie verboden. Maar achter gesloten deuren, onder auspiciën van corrupte politici, wordt er gezopen, gehoereerd en gegokt. Hoofdrolspeler is de machtige politicus Nucky (Steve Buscemi). Een vriendelijke man, zolang je naar ‘m luistert.

Ondertussen trachten rechercheurs hem te pakken, terwijl de georganiseerde misdaad zijn zaakjes graag uit handen neemt. Zeer realistisch, met waanzinnige technieken nagebouwd (klik link voor video).

Derde seizoen nu bij HBO te bekijken.

Generation Kill [IMDB-rating: 8.8]

De invasie van Irak in 2003 door de ogen van een journalist die met een groep mariniers meereist. De spanning, de zinloosheid, de humor en de dood. Een moderne opvolger van classic Band of Brothers.

Eén seizoen puur genot.

Bonustip: Rome [IMDB-rating: 9.0]

Zelf nog niet gezien. Het leven van grote en kleine mensen in het Rome, vlak voor de val van het rijk. Want ieder rijk komt op en gaat ten onder, beetje zoals de VS nu. Trailert.

P.S: kijk maar even hoe je aan de series komt, misschien heeft je buurman een dvd-box liggen. En nogmaals gewaarschuwd: pas op, het kan zijn dat je hier iets van leert. Niet boos worden.

voeg reactie toe

5567

reacties

The Wire en The West Wing zijn echt vet inderdaad.
door Kim (reageren) op 3 oktober 2012 om 8:39
Noem me een snob maar alles met een IMDB-rating lager dan negen punt zes is mijn tijd niet waard.
door Jon Geerars (reageren) op 3 oktober 2012 om 9:59
@Jon: snob.
door Kim (reageren) op 3 oktober 2012 om 11:47
Een snobneus!
door Jon Geerars (reageren) op 3 oktober 2012 om 14:09
Zoek het uit Jon.
door Simon Steenhuis (reageren) op 4 oktober 2012 om 10:49
Dankzij zes seizoenen Lost weet ik nu hoe ik hele nachten wakker kan blijven. Life skill #1.
door Anoniem (reageren) op 4 oktober 2012 om 16:11