Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Slechte Hollandse start op Vlaamse uni

Slechte Hollandse start op Vlaamse uni

Een paar maanden geleden schreven we al dat steeds meer Nederlandse jongeren aan een Vlaamse universiteit gaan studeren. Da's namelijk een stuk goedkoper en dan hoef je niet te loten.

Die trend zet dit schooljaar door, maar doen de Nederlandse studenten 't een beetje goed daar? Niet bepaald, schrijft het ANP.

De duizenden Nederlandse eerstejaars die naar Vlaanderen verkassen, halen namelijk veel minder studiepunten dan hun Belgische klasgenoten. Ook stoppen ze veel vaker met hun studie.

Leuven

Vorig jaar studeerden bijvoorbeeld ruim 1100 Nederlanders aan de Katholieke Universiteit Leuven. Slechts 18 procent van de 'generatiestudenten' (Vlaams voor 'eerstejaars') lukte het om in het eerste jaar alle studiepunten te halen. De Vlamingen zelf kunnen dat een stuk beter: 43% slaagt erin.

Ongeveer een derde van alle Nederlanders in Leuven gooide daarom in het eerste jaar het bijltje erbij neer. Da's ongeveer twee keer zoveel als gemiddeld. 

Geneeskunde met C&M

Van de Nederlanders die wél doorzetten, studeert maar een op de drie op tijd af. Wederom winnen de Belgen: de helft van hen haalt z'n diploma zonder studievertraging. "Vermoedelijk zijn de verschillen in prestaties te wijten aan het feit dat de onderwijsculturen in België en Nederland toch wel heel verschillend zijn," denkt Tine Baelmans, vicerector van de Leuvense uni.

En dat je in Vlaanderen met alle profielen op alle opleidingen wordt toegelaten, speelt ook een rol, denkt ze. Het maakt niet uit welk profiel je hebt gekozen. Alleen voor Geneeskunde, Tandheelkunde en sommige kunstacademies zijn toelatingsexamens.

Ook in Antwerpen herkennen ze de problemen. Op de universiteit daar haalt slechts 45% van de Nederlanders het eerste jaar in één keer, tegenover 65% van de Vlamingen. Ook hier houdt een derde van de Nederlanders het na een jaar weer voor gezien. 

Het komt goed

Maar er is hoop voor alle Nederlandse scholieren met België-plannen. Wie dat lastige eerste jaar eenmaal overleefd heeft, kan zich weer meten aan de Belgen. "Als studenten het eerste jaar eenmaal afgerond hebben, vermindert het verschil. Nederlanders halen bij ons dan gemiddeld 80% van hun studiepunten in een jaar, en Vlamingen 84%," vertelde een woordvoerder van de Universiteit Antwerpen.

Wel slecht nieuws voor dierenartsen-in-spé die voor hun opleiding naar Vlaanderen willen. Op de Universiteit Gent bakken Nederlanders er in het eerste jaar bar weinig van. Slechts 8% haalt al z'n studiepunten, tegenover 35% van de Belgen. En dat terwijl bijna de helft van de schoolbanken op die opleiding gevuld zijn met Nederlanders...

Belgen winnen

Tot slot: op de Vlaamse hogescholen hebben Nederlanders een stuk minder problemen. Zij zorgen er, samen met de Nederlandse hogerejaars op universiteiten, voor dat Nederland gemiddeld toch redelijk goed presteert in België. De 'eindscore' van de Nederlanders ligt namelijk niet zo gek veel lager dan die van de Vlamingen: Nederlanders halen in één jaar gemiddeld 69% van hun studiepunten, tegenover een landelijk gemiddelde van 77%. De Vlamingen winnen uiteindelijk dus maar nipt.

voeg reactie toe

8560

reacties

Grappig dat ze in Vlaanderen ook het onderscheid hogescholen / universiteiten hebben. Ik dacht dat typisch Nederlands was.
door Simon Steenhuis (reageren) op 25 september 2012 om 12:25