Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

'Anne Roos' in première op Scholieren.com

Wij van Scholieren.com hebben een zwak voor jong Nederlands filmtalent. Je weet wel, zoals de makers van onze nep-soap De Weg Over Rozen en filmmaker Ruwan met z'n idiote funfilmpjes.

Vol trots laten we dan ook vandaag Anne Roos in première gaan op Scholieren.com: de allernieuwste film van prijswinnend filmtalent Casper Buijtendijk (15). Jawel, wij rollen de rode loper voor 'm uit.

Met bovenstaande inzending, een superspannende korte film over twee meiden en een creepy psycho in een bos, probeert-'ie in september opnieuw(!) het Nederlands Filmfestival voor Scholieren te winnen. Hoe flikt die Casper dat precies?

 Drie maanden werk

Als ik Casper bel, blijkt-'ie net op vakantie te zijn -  en dat heeft-'ie wel verdiend na drie maanden keihard te hebben gewerkt aan zijn nieuwe NFFS-inzending.

"Ik maak altijd films voor festivals, omdat het goed is om een deadline te hebben om naar toe te werken." Op die manier won Casper al prijzen met onder meer FluorescentAdolecent op het NFFS 2011 in de categorie 14-16 jaar en ook de publieksprijs. Ook pakte hij een beker mee op de internationale versie van het scholierenfilmfestival in de categorie 13-17 jaar.

Eén week editen

 Dat naar een festival toe werken blijkt dus goed te werken, aan Caspers prijzenkast te zien. Maar hoe ziet zijn planning er dan uit?

"Ik ben voor Anne Roos zo'n drie maanden van tevoren begonnen met het script. Dat duurt het langst: zo'n anderhalve maand. Je moet eerst een leuk idee hebben, dat verandert dan nog twee keer en dan moet je nog acteurs en een crew regelen." Klinkt al niet bepaald als appeltje-eitje.

"Daarna wilden we de film in één weekend opnemen, maar dat lukte niet omdat het op de tweede draaidag regende." De oplossing? "Ik moest na de eerste draaidag een kwart van de film editten. Daarna hebben een tweede dag gedraaid en moest ik mezelf uiteindelijk een week lang opsluiten in m'n kamer om alles op tijd af te krijgen." Flink buffelen dus. "Gelukkig had ik net vakantie."

Acteren, filmen, regisseren

Ik merk op dat Casper in Two Man Job, een van zijn eerdere films, zelf ook een rol speelt. "Ja, dat klopt," zegt Casper, "toen ik nog veel filmpjes maakte voor Yooniverzal - afgeleid van Universal Pictures, die grote filmmaatschappij - acteerde ik zelf nog veel meer. Maar nu ik mensen ken die beter kunnen acteren dan ik, regisseer ik liever."

Maar dat camerawerk in Anne Roos, wie doet dat dan, vraag ik me af. "Het grootste deel doet mijn vaste cameraman Dyon Verkruissen, alleen de 'smooth shots', de stukken waar het lijkt alsof de camera vliegt, doe ik zelf. Die zijn gefilmd met een steadycam, een speciale camerabeugel waardoor je dat vliegeffect krijgt. Die is van mij en ik weet dus het beste hoe dat werkt."

Van deze drie beroepen vindt hij regisseren toch het leukst: "Dat is wat ik het liefst doe en wat ik later ook zou willen doen: echt grote films regisseren." 

Anne Roos

Op de vraag hoe hij - met al twee keer winst in the pocket - zijn kansen inschat, antwoordt Casper twijfelend: "Ik weet het niet zo goed. Ik denk dat ik wel een goede kans maak, maar je weet nooit waar andere deelnemers mee komen. Het kan best zijn dat iemand opeens met allerlei gave special effects komt aanzetten."

Toch denk ik dat zijn film een grote kans maakt. Hij zit heel erg strak in elkaar als je het vergelijkt met andere Youtube-rotzooi die je ook wel eens ziet. Gewoon supercool dit, vind ik.

We hebben trouwens nóg een primeur: je zult Casper wel vaker tegen gaan komen op Scholieren.com. Vanaf september maakt-'ie namelijk deel uit van onze blogredactie. Welkom bij de crew, Casper!

voeg reactie toe

4126

reacties

@Pim: goed artikel! @Casper: mooie film! Welkom bij de crew!
door Hidde (reageren) op 7 juli 2012 om 20:48
Awesome! Dit doet me denken aan Fight Club, maar dan met tiener meiden.
door Beertje met gruwelijke uitslag door verrotte honing (reageren) op 8 juli 2012 om 2:11
Een prachtige, heftige, korte film.
door Sorry.x (reageren) op 9 juli 2012 om 13:52
zo goede film! wooooo, als dit een lange film was.. hebbenhebbenhebbe!!
door pindanootje (reageren) op 10 juli 2012 om 18:57

Inholland - poll - Q4 2019 - vraag 2 - wk 49

Wat doe jij om de juiste studiekeuze te maken?