Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Trend: studie in BelgiŽ

Trend: studie in BelgiŽ

Als je goedkoop en makkelijk wilt studeren, moet je naar België gaan. Steeds meer Nederlands beseffen dat: vijf jaar geleden studeerden er 3500 Hollanders, nu al 4600 - and counting.

Dat maakte de Nuffic gisteren bekend, de organisatie die alles van buitenlandstudies weet.

Oké, maar waarom moet je na je eindexamen naar onze zuiderburen verkassen? Wij belden de Nuffic en checkten de voordelen.

1. Goedkoper

Misschien wel de belangrijkste reden voor ons als gierige Hollanders: studeren is daar véél goedkoper, horen we aan de telefoon. In Nederland betaal je 1700 euro per jaar, in België slechts 580 euro.  

Bovendien kun je in Nederland te maken krijgen met langstudeerboetes (jaarlijks 3000 euro extra als je niet snel genoeg je diploma haalt) en peperdure tweede studies (nóg een bachelor? Duizenden euri's extra). In België mag je zo lang en zo veel studeren als je wilt, zonder hoge rekeningen.

Je studiefinanciering mag je als Nederlandse student trouwens gewoon meenemen naar België.

2. Minder strenge toelatingseisen

De trendsetters van deze rage waren jongeren die arts of dierenarts wilden worden. Ze kwamen in Nederland niet door de loting of selectie van Geneeskunde of Diergeneeskunde heen, maar ontdekten dat het in Vlaanderen een stuk makkelijker is om toegelaten te worden.

Dirk Haaksma, woordvoerder van de Nuffic: "in Vlaanderen heb je alleen toelatingsexamens voor Geneeskunde en Tandheelkunde, maar geen maximum aantal studenten. Blijk je goed genoeg, dan mag je er studeren. Bij alle andere studies is ook geen loting of numerus fixus: iedereen met een vwo-diploma wordt overal toegelaten." En de kwaliteit van het onderwijs is er gewoon hetzelfde.

3. Relaxt een kamer vinden

In bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht moet je maandenlang zoeken voordat je eindelijk een kamer vindt. Met een beetje pech krijg je een soort schimmelige bezemkast met uitklapbed, waar je 400 euro per maand voor neertelt omdat je niks anders kunt vinden.

Amai, dan Vlaanderen: daar ga je niet 'op kamers' maar 'op kot'. En da's een walhalla vergeleken met die Hollandse bezemkast. Voorbeeldje: voor een kot van 30 vierkante meter in het centrum van Antwerpen met eigen badkamer en eigen keuken betaal je slechts 280 euro per maand...

4. Buitenland light

België klinkt nou niet bepaald exotisch. Maar veel Nederlanders gaan ook niet naar het buitenland omdat het zo spannend en zonnig is, maar alleen omdat het praktischer is. Bovenstaande redenen dus.

Haaksma: "Nederlanders zijn heel honkvast en blijven liever hier. Voor internationale ervaring hoef je het ook niet te doen, want ook op Nederlandse opleidingen ontmoet je internationale studenten, lees je anderstalige literatuur, enzovoorts. Als je dan tóch naar het buitenland wilt, dan het liefst zo dichtbij mogelijk."

Groot-Brittannië is ook trouwens ook nog populair, maar dat zal volgens de Nuffic wel minder worden. Studeren wordt daar namelijk steeds duurder. Al is er voor onze blogger Jorinde geen enkele reden om niet te gaan.

Invasie van Hollanders

De Nuffic denkt dat er de komende jaren nog veel meer Nederlandse studenten naar Vlaamse hogescholen en uni's zullen gaan. Omdat je als masterstudent geen studiefinancering meer krijgt (tijdens je bachelor nog wel gewoon), zullen studenten nog meer op hun centen gaan letten. En dan wordt goedkoop België ineens wel heul aantrekkelijk...

Na je eindexamen naar België: zou het voor jou een optie zijn? En omgekeerd: Vlamingen, denken jullie er wel eens over na om naar Nederland te komen? Vertel het ons in de reacties!

voeg reactie toe

6773

reacties

lijkt me wel echt een goed idee! ga ik zeker overwegen!
door mairelle (reageren) op 27 maart 2012 om 18:08
Vind dat er een veel te rooskleurig beeld wordt geschetst. Nederlandse studenten zakken heel vaak voor de vakken in de belgische richtingen, gewoon omdat het niveau zoveel hoger ligt. Er is dan ook een grote drop-out. Over het toelatingsexamen: wat een onzin! Het is ontzettend moeilijk om hiervoor te slagen als vwo student. Zelfs van de vlamingen met de hoogste richting, slaagt lang niet iedereen.
door T (reageren) op 27 maart 2012 om 18:12
En waar staat trouwens het duurdere internet, het duurdere GSM verkeer, het duurdere eten?
door T (reageren) op 27 maart 2012 om 18:14
@T: We hebben 't alleen over de voordelen volgens het Nuffic, de redenen waarom Nederlandse studenten naar het buitenland zouden gaan. Als we een heel genuanceerd beeld zouden moeten schetsen, zouden we er een veel langer, uitgebreider artikel aan moeten wijden met interviews met ervaringsdeskundigen. Daar hebben we in dit geval bewust niet voor gekozen. Maarre... misschien ben jij zo'n ervaringsdeskundige? Dan zouden we er zomaar nóg een artikel aan kunnen wijden, bijvoorbeeld.
door Kim (reageren) op 27 maart 2012 om 18:26
@Kim: ah, het nuffic, dan is het daar al niet correct over dat ingangsexamen bijv. Vind gewoon dat er een veel realistischer/genuanceerder beeld geschetst moet worden. Lees dat tegenwoordig veel vaker, ook in kranten: Nederlanders massaal naar Belgie, met alle voordelen opgesomd. Veel Nederlanders falen en gaan terug, nu met straks nóg grotere kosten vanwege de jaar uitloop. (1e bach DGK bijv, nog geen 10% slaagt) Na een jaar, soms na 2 blijkt het toch niet zo'n goedkope optie te zijn geweest Ik studeer zelf idd in Belgie en kom van Nederland..
door T (reageren) op 27 maart 2012 om 19:36
@T: Klinkt interessant. You've got mail!
door Kim (reageren) op 28 maart 2012 om 10:41
Klein tipje: ga niet naar de tul-opleidingen van de UHasselt, daar laten ze Nederlanders gewoon het volle Nederlandse collegegeld betalen zonder dat van tevoren duidelijk aan te geven!
door Sophie (reageren) op 27 maart 2012 om 19:14
"In België mag je zo lang en zo veel studeren als je wilt" Keep on dreaming, guys! Hier bestaat ook zoiets als studiepunten en die zijn bijlange niet onbeperkt!
door Lukas (reageren) op 29 maart 2012 om 20:15
@Lukas: Het betreft hier de kosten he. "zonder hoge rekeningen," staat achter de komma. Geen langstudeerboete of dure tweede studies, wordt hiermee bedoeld.
door Kim (reageren) op 29 maart 2012 om 22:37
Maar heb je er dan wel wat aan in Nederland? -.-
door Nuray (reageren) op 30 maart 2012 om 17:53
Goedkoop: ja, Makkelijk: Nee Dat is grote onzin. Het onderwijs niveau (naast kwaliteit) ligt veel hoger dan in Nederland.
door Lala (reageren) op 11 juni 2012 om 19:51
is er zo iets als een MBO in belgie volgen?
door Amy (reageren) op 24 april 2013 om 20:49
@Amy: Hoi hoi weet jij misschien al een antwoord op jouw vraag? wij zijn daar namelijk ook naar op zoek
door Romy Krijger (reageren) op 11 november 2013 om 11:27
@Romy Krijger: Ja dat heet proffessionele bachelor opleiding binnen 3 jaar heb je je diploma en kan je 2j master doen of gaan werken. ik zeg DOEN
door ness (reageren) op 27 mei 2014 om 11:49