Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

JBL-koptelefoon, Zalando- of Bol.com bon winnen?

Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ca 10 min) en maak kans. 

Naar de vragenlijst

Het NFFS verspreidt zich als een olievlek

Het NFFS verspreidt zich als een olievlek

Doréé tijdens de prijsuitreiking vorig jaar.Ze zijn begonnen in een paar klaslokaaltjes, maar bezetten inmiddels al het hele Agora Theater in Lelystad. Het jaarlijkse Nationaal Filmfestival voor Scholieren wordt steeds groter.

"Nóg meer scholieren kunnen er op het moment niet eens bij," vertelt organisator Dorée de Kruijk. "We gebruiken al alle kleedkamers, de foyer en zelfs een aangrenzend kunstcentrum!"

Het NFFS is een initiatief van drie filmdocenten en een onderwijsassistent die zeven jaar geleden de koppen bij elkaar staken. Al vanaf de eerste editie mag de Nederlandse winnaar ook meedoen aan het Europees jongerenfilmfestival in Griekenland, Camera Zizanio.

Mini-festivalletje

"Voor die tijd waren we zelf twee keer in Griekenland en zagen daar het Europese festival," legt Dorée. "Daarna vonden we dat er ook zoiets in Nederland georganiseerd moest worden. Iedereen moet natuurlijk een kans krijgen om aan zo'n wedstrijd mee te doen!"

En zo begonnen ze een mini-festivalletje met vijf scholen en in totaal 68 deelnemers. Inmiddels zijn dat al 51 scholen, met 550 deelnemers.

Workshops met regisseurs

Een gigantische groei dus, in slechts zeven jaar. "En we blijven ontwikkelen," vertelt Dorée. "Eerst organiseerden we nog geen workshops, maar na een paar jaar bleek dat juist een ontzettend succes.

Op 'n filmfestival moet je niet raar opkijken als je ineens een camera onder je neus geduwd krijgt.Nu hebben we alweer een nieuwe workshop bedacht, waarin de beste films besproken worden met een professionele regisseur. Dat is ontzettend inspirerend voor jongeren."

Filmbusiness

Bovendien is het filmfestival een uitstekend platform voor scholieren die de serieuze filmbusiness in willen. "De maker van onze eerste promofilm werkt nu internationaal met filmtechniek," vertelt Dorée.

"Andere winnaars, vooral in de bovenbouw, stromen vaak door naar de Hogeschool voor de Kunsten of zelfs de filmacademie. Zij willen er vaak ook echt hun werk van maken."

De winnaars van afgelopen festival, Nick en Leon Golterman, produceerden dit jaar de soapparodie De Weg Over Rozen voor Scholieren.com.

Dagenlang filmpjes kijken

En waarvoor doen de deelnemers 't allemaal? Voor de winst, die varieert van publieksprijzen tot juryprijzen die ingedeeld worden in leeftijd en categorie. Zo zijn er de onderdelen live action fictie, live action non-fictie, animatie en 1 minuut.

"De organisatie bekijkt alle ingezonden filmpjes," zegt Dorée. "Daar kun je wel een aantal dagen mee bezig zijn, want het zijn er echt heel erg veel." Uit alle filmpjes selecteren ze de beste, die worden doorgestuurd naar de vakjury.

De jury

Deze bestaat uit twee vaste leden, regisseur Maria Peeters en actrice Johanna ter Steege. Dit jaar worden ze bijgestaan door acteurs Ruud Feltkamp, Mees Peijnenburg, actrice Charlie Dagelet en regisseur Joram Lürsen.

"We werken met veel professionals, zodat de scholieren inspiratie kunnen opdoen," vertelt Dorée. "Ook de workshops die we op de finaledag organiseren, worden verzorgd door ervaren vakmensen." Een hoop belangrijke bobo's bij elkaar, dus.

Net als de Kunstbende

En waar zal het NFFS over een paar jaar zijn? "Hopelijk kunnen we ons nog verder uitbreiden," zegt Dorée. 'Mensen die een bepaald (kleiner) festival hebben gewonnen, kunnen dan doorstromen naar ons festival. Een beetje hetzelfde concept als de Kunstbende: zij hebben eerst regionale voorrondes. En zo proberen we een heel netwerk te creëren."

Eén ding is zeker: als het NFFS zich zo blijft uitbreiden, mogen ze volgend jaar een nieuwe locatie gaan zoeken. Het Agora Theater barst nu al bijna uit zijn voegen.

Het NFFS vindt plaats op maandag 19 september in het Agora Theater in Lelystad. Aanmelden kan helaas niet meer, de site in de gaten houden voor de beste filmpjes natuurlijk wel. Vorig jaar waren we erbij: kijk maar. 

voeg reactie toe

4920

Inholland - poll - Q4 2019 - vraag 2 - wk 49

Wat doe jij om de juiste studiekeuze te maken?