Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Tienertoer: goedkope retro treinvakantie

Tienertoer: goedkope retro treinvakantie

Retro! Supersaaie vakantie? De Tienertoer is vandaag uit de dood herrezen: goedkoop vier dagen onbeperkt treinen door heel Nederland.

En hoewel de naam verschrikkelijk ouderwetsch klinkt, zou 't je wel eens een coole (eerste) vakantie zonder ouders op kunnen leveren.

Als je tussen de 12 en 18 jaar bent en een Cultuurkaart hebt (die je als 't goed is van school hebt gekregen), mag je drie (voor 33) of vier dagen (voor 40) onbeperkt met de trein door heel Nederland reizen. Die dagen hoeven niet aaneengesloten te zijn, maar moeten wel tussen 8 en 21 augustus plaatsvinden. Kaartjes koop je online.

Geen Chersonissos

Treinen met de tienertoer is super retro: je ouders hebben het vroegâh waarschijnlijk ook wel eens gedaan.Met hun vrienden, toen er nog geen muren van lege bierkratten werden gebouwd op jongerencampings op Terschelling. Of dronken Nederlandse eindexamenkandidaten rondkotsten op Chersonissos.

Vraag je moeder maar 'ns, dikke kans dat ze meteen haar fotoalbums van zolder haalt en je aanmoedigt ook te gaan.

A'dam - Maastricht - R'dam

Heel Nederland doorkruisen met wat vrienden, 't lijkt ons best wel vet. Onze redacteur en treinfan Rutger (15) zit normaal gesproken vaker in een treincoupé dan in het klaslokaal en is ook enthousiast.

"Dan zou ik eerst naar Amsterdam gaan met vrienden die daar nog nooit zijn geweest, om ze de pracht van de stad te laten zien. En daarna naar Maastricht, om te kijken of ze daar echt zo onverstaanbaar praten. Oh, en ook nog naar Rotterdam."

Oudtante of hostel?

Maar waar slapen jullie dan? Bij je opa en oma in Maastricht, bij een vage oudtante in Groningen of bij vrienden in een andere Verweggistaanse uithoek. Of in 'n cheap-ass hostel op een slaapzaal met buitenlandse (jonge) toeristen - en meestal een koelkast vol goedkoop bier. Toch een beetje Chersonnisos dus.

voeg reactie toe

9076

reacties

Mijn moeder heeft dat ook gedaan, lang, lang geleden. Ze is nu in de 50.
door DAH (reageren) op 24 juli 2011 om 17:47
Dat is zeker handig
door Mr.Mark (reageren) op 24 juli 2011 om 19:21
Is zeker heel erg leuk! Er zijn ook soortgelijke acties, maar dan met een dagkaart: Je kon laatst bij de HEMA een dagkaart voor 14,50 kopen. Toen ben ik met een vriendin ook naar A'dam geweest!
door Wout (reageren) op 24 juli 2011 om 20:29
Bizar eigenlijk: één dagretour Groningen - Maastricht alleen al (tweede klas) kost normaal gesproken 47 euro. Dan voel je je toch zwaar genaaid als je dat zou betalen en later hoort over Tienertoers en Hema-dagkaarten.
door Kim (reageren) op 25 juli 2011 om 3:58
De kruidvat heeft ook vaak van die dagkaarten super handig als je een dagje wilt gaan shoppen of naar musea of iets anders wat ver weg is en leuk
door Luts (reageren) op 26 juli 2011 om 19:13
Kleine toevoeging aan het artikel: je hoeft niet in het bezit te zijn van een CJP/Cultuurkaart om gebruik te willen maken van de Tienertoer wanneer je via de Spoordeelwinkel van de NS de tickets bestelt. Je krijgt met die kaart alleen nog wat extra korting her en der middels kortingsbonnen. Het in bezit hebben van een ID-kaart is daarentegen wel verplicht. De Tienertoertickets zijn namelijk e-tickets op naam, en je moet je met een ID-kaart kunnen identificeren. En de data die genoemd worden kloppen ook niet. Er zijn vier ,periodes' van twee weken waarvoor je de Tienertoer kunt aanschaffen. . Zie ook: http://www.spoordeelwinkel.nl/product/juni/tienertoer Ondanks dat ik een Studenten-OV heb, waarmee ik nu in de zomerperiode slechts 40% korting heb, gebruik ik op dit moment toch de Tienertoer, omdat dat toch veruit het goedkoopste middel is om nu te treinen voor de reizen die ik nu maak. Jammer genoeg zal dat eenmalig zijn, aangezien ik er volgend jaar geen recht meer op zou hebben, maar ik vind het initiatief uitstekend .
door Kesa (reageren) op 2 augustus 2012 om 19:45
Wanneer is die dit jaar?
door Milan (reageren) op 14 januari 2015 om 20:56