Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Leraar-leerling relatie

Leraar-leerling relatie

Relaties tussen leraren en leerlingen: uit onderzoek van KRO Brandpunt blijkt dat het op 48% van de scholen de afgelopen tien jaar een of meerdere keren is voorgekomen.

En 17% van de docenten zegt wel eens verliefde gevoelens te hebben gehad voor een leerling. Klik hier voor alle vragen & antwoorden van het onderzoek.

Schooldirecteur Teunis Wagenaar is er in de reportage heel duidelijk over: "Eigenlijk is er maar een credo: als jij de docent bent, ben jij de volwassene, je hebt te maken met onvolwassen leerlingen. Ook een meisje van 16,5 jaar is onvolwassen. Blijf daar gewoon vanaf. Bovendien heb je een afhankelijkheidsrelatie: jij bent docent, jij bepaalt de cijfers, jij bepaalt de proefwerken, jij bepaalt of een leerling over gaat of niet."

Het is volgens de wet verboden, maar stiekem gebeurt het dus toch nog best vaak. Hoe zit dat bij jou op school? En was dat toen een kwestie van smerigheid of dacht je: dat is ware liefde?

voeg reactie toe

3494

reacties

wat is het verschil leraren hebben toch ook gevoelens wat als beide verliefd op elkaar zijn. bij mij doet het geen kwaad want heb ook een verhouding met een.
door Sharon (reageren) op 14 maart 2011 om 12:42
In principe vind ik de afhankelijkheidsrelatie nog niet zo erg maar wat fout is: waarom zou een docent, een volwassene een leerling willen daten? Waarom zou je als leerling op een volwassene vallen die op jonge jongens/meisjes valt? Kun je zeggen dat je leeftijdgenoten onvolwassen zijn en dat je daarom een ouder iemand wilt maar zo'n ouder iemand zou eigenlijk toch ook een volwassen iemand willen? en geen tiener...
door luuk (reageren) op 14 maart 2011 om 14:47
@luuk: Inderdaad.. Hoewel, als je leraar 20 is en jij 17, geldt dit dan nog steeds? (Niet dat ik vind dat dat moet kunnen hoor, maar goed).
door Anoniempje ;) (reageren) op 25 juli 2013 om 21:09
Ik was niet heel erg verbaasd door de uitkomst van dit onderzoek, maar juist de afhankelijkheid maakt het link. Heb het van dichtbij meegemaakt trouwens: mijn favoriete docent Nederlands die een relatie kreeg met een klasgenote. Dat is nog jarenlang goed gegaan, al betekende het wel dat hij naar een andere school moest verhuizen.
door Simon (reageren) op 14 maart 2011 om 14:55
ik durf te wedden dat het op vervolgopleidingen nog vaker voorkomt, daar is het leeftijdsverschil tussen sommige leraren en leerlingen gewoon wat kleiner...
door Duckdoggy (reageren) op 14 maart 2011 om 16:33
Wat Luuk zegt. Het blijft een beetje raar dat een leraar van zeg, 40, verliefde gevoelens krijgt voor een meisje van zeg, 16. Daar kun je zelfs pedofilie aankoppelen. (alhoewel ik niet zeg dat dan het geval is) Maar je hebt natuurlijk ook leraren van een jaar of 20 (al helemaal nu met dat leraren-tekort) en dan wordt dat verschil in leeftijd wel verrassend klein. Dan is 't ook niet echt zo bizar meer. Ik heb het overigens nog nooit gezien bij me op school, ook nooit verhalen over gehoord. (brave school, allez)
door Justine (reageren) op 14 maart 2011 om 17:17
oeoeehh,,IK BEN VERKRACHT DOOR MN MENTOOR!!! WIE KAN MIJ HELPEN ALS IK HET AAN IEMAND VERTEL BEN IK ER AAN?
door LARA (reageren) op 14 maart 2011 om 18:46
sorry, jongens, bovenstaande is natuurlijk een flauwe grap, niet serieus nemen, ik wil namelijk alleen maar aandacht en ik dacht dat op deze manier te kunnen verkrijgen
door LARA (reageren) op 14 maart 2011 om 21:57
@LARA: Is dit dezelfde Lara als hierboven of iemand die zich voordoet als Lara haar duidelijk te maken wat hij/zij denkt dat Lara hiermee bedoelt?
door Anoniempje ;) (reageren) op 25 juli 2013 om 21:08
haha, seriouzlolsorz, roflcopter
door PETER (reageren) op 14 maart 2011 om 21:58
ik heb een relatie met een leraar, dus fack jullie allemaal met jullie mening. ik ben verliefd en dat is het enige dat telt. we schelen maar 35 jaar, maar leeftijd maakt niet uit in de liefde!
door anoniempjuh (reageren) op 15 maart 2011 om 9:59
@anoniempjuh: weet de leraar ook wel dat je gevoel voor haar of hem hebt?
door Lida (reageren) op 24 januari 2016 om 16:31
jaa ik ben het er helemaal mee eens hoor! ik heb namelijk een relatie met mijn school directeur Teunis Wagenaar kuskus
door someone (reageren) op 15 maart 2011 om 10:03
@lara nou je heb je aandacht haha. Ik vind het onverantwoordelijk en onverstandig.
door chiel (reageren) op 15 maart 2011 om 11:18
Bij mij is het nog nooit gebeurd en ook niet dat ik weet bij anderen in de klas. Het is wel een keer in een tv-serie gebuerd SpangaS. Heb je dat gezien?
door LaurenZ (reageren) op 15 maart 2011 om 14:27
Ik denk dat wat Wagenaar zegt heel erg waar is: je bent de volwassene als leraar. En je leerling heeft een afhankelijke relatie met jou ('relatie' is dus niet liefde, maar school-werk). Je kan die verhouding niet zomaar veranderen, want dan krijg je een hele scheve relatie in én buiten school. Of je nou 20 of 60 bent als docent.
door Kitten (reageren) op 15 maart 2011 om 16:30
ik ben zelf verliefd op een leraar. hij is 25 dus dat kan nog wel. maar ik heb nog nooit gezien bij mij op school dat een leraar iets heeft met een leerling, ((jammer voor mij :P)) het verbieden vind ik vreemd je kan je gevoelens niet zo maar weg doen. wel als de leraar 50 is en de leerling bij de 16, dat vind ik wel raar.
door nynke (reageren) op 15 maart 2011 om 20:15
@nynke: bij ons ook, mijn leerkracht is 25 en ik 15, ik denk dat ik verliefd op hem word, hij is super vriendelijk en altijd ongerust, hij is knap en leuk en ze zeggen dat hij ook signalen van intresse naar mij stuurt...
door anoniem (reageren) op 9 november 2014 om 21:01
@nynke:
door Mhmiemand (reageren) op 4 november 2018 om 15:14
Aan de ene kant vind ik het ook niet kunnen, de des betreffende leerling zal onwaarschijnlijk een 'lievelinge' behandeling krijgen, en hierdoor vaak gematst worden, maar aan de andere kant. leraren hebben ook gevoelens, en het klopt dat het leeftijdsverschil kleiner word, ik had een vriend in de tweede die 23 was, en die was nog ouder dan me stage gym! dan denk ik, aj aj, het zou zo me leraar kunnen zijn... maar als het leeftijds verschil nou 10 jaar of hoger zou zijn, zou ik er ook raar van opkijken....
door Linda (reageren) op 15 maart 2011 om 23:08
@Linda: ik zelf ben verliefd op mijn docent, hij is 24 jaar en ik merk dat hij mij ook leuk vind, want steeds als ik naast hem sta raakt hij me aan. (Niet op een seksuele manier) alleen ben ik bang dat mn school er achterkomt, wat nou als mijn docent wordt geschorst door mij? Ik ben trouwens 14
door Ercye (reageren) op 4 november 2018 om 15:16
ik vind hetn niet kunnen leraren moeten gwn opdonderen bij kinderen:*(
door raar(check dit (reageren) op 16 maart 2011 om 13:28
ikb vind het echt niet kunnen dat lerarenb verliefd worden op leerlingen
door ?? (reageren) op 16 maart 2011 om 13:29
@??: Op zich kunnen ze het niet helpen dat ze verliefd worden, maar ze moeten gewoon niks met die gevoelens doen (ook al klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk). Ik wil overigens niemand beledigen die een relatie met een leraar heeft gehad hoor , maar het maakt niet uit of je leraar 20, 30 of 50 is. Ook als er een rechtszaak o.i.d. van komt wordt niet naar de leeftijd/het leeftijdsverschil gekeken, maar alleen naar de leraar-leerlingrelatie, en die zit zo in elkaar dat de laatste afhankelijk van de eerste. En dat is dus verboden. Ik heb het niet op school mee gemaakt, maar op sport, waar een teamgenote van 16 een relatie kreeg met de trainer. Hij is daarom gestopt met werken.
door Anoniempje ;) (reageren) op 25 juli 2013 om 21:01
Ik vind dat het eigenlijk wel moet kunnen, Op mijn school is het ook gebeurd, maar iedereen deed heel normaal. Het einige dat er was, was dat de leerling niet in de lessen van de leraar mocht zitten. Ze waren echt een leuk stel, maar helaas zijn ze nu uit elkaar.
door @ home (reageren) op 16 maart 2011 om 19:23
pas ismijn leerlaar 3 dagen geschorst van wege leeraar-leerling relatie maar ik vind dat eigelijk dat dat veel te kort is. de mensen moeten een veel ergere straf krijgen. Voorr al als je die leeraar niet mag omdat hij leerlingen beledigt zoals als je iets niet weet heb je niet geleerd en wordt je er uit gestuurd ook al stel je een vraag. Een voorbeeld wat hij ook heeft gedaan: in de zomer vakantie was er een jongen vn onze school ver dronken in een zwembad in italie. In de klas waar die jongen in heeft gezeten had hij dit jaar gezecht "je gaat toch niet zwemmen als je niet kan zwemmen" eeen paar leerlingen raakte deze opmerking zo diep dat ze moesten huilen. Dit vond ik nou gewoon zo zielig.
door marinka (reageren) op 16 maart 2011 om 19:59
@marinka: Dat is natuurlijk ook echt niet normaal. Ben je er al mee naar je mentor geweest?
door Anoniempje ;) (reageren) op 25 juli 2013 om 21:02
Ik vind het ook niet echt raar... pedofiel is natuurlijk anders omdat dat in feite alleen om de lustbeleving gaat, maar als ze verliefd op elkaar zijn is dat toch niet hun schuld; ze kunnen er niets aan doen.
door Niek (reageren) op 16 maart 2011 om 21:33
Valt dit niet onder pedofilie?
door ZazaZebra (reageren) op 17 maart 2011 om 19:39
met leraar-leerlingrelatie wordt vaak gedacht aan meisje van 15, 16, en een man van midden 30, 40 die in een sleur zit in zijn huwelijk. Dat vind ik niet kunnen. Maar aan de andere kant, vorig jaar had de parallelklas les van T. T (25) was de vriend van een van mijn voormalige vriendinnen, die ik wel nog in de kerk zag. Dat meisje was 2 jaar ouder dan ik (dus toen 18), maar zat niet meer bij ons op school. Ze hadden elkaar op een jongerenreis vanuit de kerk leren kennen en hadden al een aantal jaar een relatie voordat hij überhaupt een baan bij ons op school kreeg. Stel nou, zij was gezakt voor haar examen, dan had ze een relatie gehad met een leraar. Is het dan nog zo verkeerd? Zolang je geen relatie hebt met iemand die JOU lesgeeft/inspraak heeft in beslissingen over jou, om partijdigheid en machtsmisbruik te voorkomen, is t ok (waar ik meer problemen mee heb is dat je hem in het weekend ziet bekken met iemand die je kent, en dat je dan maandag op school weer 'hallo meneer' moet zeggen. Ik wil ook niet weten hoe vaak ik hem perongeluk bij zn voornaam heb genoemt)
door Joke:D (reageren) op 28 maart 2011 om 1:13
Je hebt ook zat leraren die ongewenst met z'n poten aan je zitten, daarom moet het gewoon in het algemeen niet kunnen, om dat soort situaties te voorkomen!
door Bella (reageren) op 11 april 2011 om 12:30
@Bella: Daar heb je een goed punt.
door Anoniempje ;) (reageren) op 25 juli 2013 om 21:07
Best wel dom als je meteen pedofiel enzo gaat roepen, natuurlijk als een leerling het zelf niet wil maar het gaat over een relatie en dat komt van beide kanten... als ze maar niet gaan voortrekken, gewoon overplaatsen in andere klas! ik had ook iets met iemand van 24 toen ik 15 was niks mis mee -.*
door oneee (reageren) op 30 juni 2011 om 14:59
Het kan echt liefde zijn, niet per se 'pedofilie' (die benaming klopt in deze situatie overigens niet, want pedofilie is echt voor kleuters etc.). Of de docent nou 20 of 40 is, hij/zij kan alsnog verliefd worden op bijvoorbeeld een 15-jarige. Zolang er geen sprake is van verkrachting of een gedwongen relatie vind ik het op zich wel kunnen, als het maar helemaal buiten school gehouden wordt en het dus ook geen invloed op de cijfers heeft. Weliswaar zou de leerling naar mijn mening volwassen genoeg moeten zijn om er realistisch over na te kunnen denken, dus vanaf een jaar of 15, 16? Het is illegaal, ik ben zelf geen volwassene en ik heb ook nooit een relatie gehad met een veel ouder iemand maar ik vind dat het best onzinnig is zomaar leeftijden te gaan prikken, sommige tieners worden nou eenmaal sneller volwassen dan anderen, en sommige docenten worden nou eenmaal eens verliefd op jongeren. Het is natuurlijk, zolang het geen kleuters o.i.d. zijn.
door Robin (reageren) op 25 oktober 2011 om 23:29
@Robin: Sorry, maar de benaming 'pedofilie' klopt eigenlijk wel in deze situatie . Dat is, ook al denk ik dat je dat zelf wel weet, dat een meerderjarige (dus 18 jaar of ouder) seks heeft met een minderjarige (dus jonger dan 18 jaar). Ik denk dat je bedoelt dat je de benaming er niet bij vindt passen, maar hij klopt wel .
door Anoniempje ;) (reageren) op 25 juli 2013 om 21:06
Mijn vriendin crusht ook op zo'n leraar maar hij is bijna dertig jaar ouder dan zij!
door Airquarius (reageren) op 1 september 2012 om 21:35
Ik ben zelf niet echt van de leeftijden. Als je ooit verliefd bent geweest of bent dan kun je toch zelf ook wel zeggen dat het op iedereen kan zijn. Zoals mijn grote zus. Zij had anderhalf jaar iets met iemand van 20 toen zij 15 was. Maar hij was echt niet aardig, echt een sarcastische klootzak. Maar ze was echt verliefd. Ik ben nu ook verliefd op mijn leraar. We hebben geen relatie maar ik kan wel zien dat ik zijn lieverlingetje ben haha. Of wil je zeggen dat een man/vrouw van 30/40 pas op iemand verliefd kan worden als diegene 18 jaar is? Dan moet ik tergdenken aan die aflevering van Family Guy van Quiegmire die "verliefd" werd op Meg toen ze net 18 werd haha. Ik vind eigenlijk dat het meer aan Lust of Liefde ligt dan aan leeftijden, wat betreft leerling leraar relaties.
door Salamumabambabeer (reageren) op 24 oktober 2012 om 23:24
Ik kwam toevallig op dit artikel en ging de reacties lezen en toen herkende ik een paar van mezelf, en ik echt zo: 'Het kan niet' enzo, maar nu ben ik ook verliefd op m'n leraar :O hij is 15 jaar ouder en hij heeft al 9 jaar een vriendin, dus het wordt niks, maar hij is ook mijn mentor en echt heel aardig. Iedereen heeft hem ook op facebook enz. en bij ons op school mag je de leraren met de voornaam noemen, dus dat maakt het nog closer... Hij is echt superleuk, niet echt een stuk maar wel gewoon knap en zo maar goed, het wordt toch niks :P
door Anoniempje :) (reageren) op 7 oktober 2013 om 19:21
Hey, Ik vindt dat het moet kunnen, want als hij jou niet zelf les geeft, dan maakt het toch niet uit. En ik denk dat een docent mij leuk vindt. Maar hoe weet ik dat zeker? En ik denk dat ik hem ook leuk vindt. We hebben zelfde interesse enz. en hij toont echt interesse in mij en zo... wat nu? iemand advies?
door leeuwtje (reageren) op 13 november 2013 om 19:59
Voordat ik wist dat hij een stagiair bij ons op school zou worden, heb ik met hem gezoend. Na een poosje w'appen en praten zo ben ik hem steeds leuker gaan vinden. Kan dit, of moet ik dit gevoel achterwege laten? Geldt voor een stagiair hetzelfde als een leraar?
door Claudia (reageren) op 28 december 2013 om 16:15
@Claudia: ik vind dat dit helemaal kan! ik vind dat zowel leerkracht student relatie als leerkracht stagair relatie kan!
door anoniem (reageren) op 10 november 2014 om 20:10
Ik vind dat het best kan. Als een leraar nou gevoelens heeft voor een leerling en andersom, kun je het niet tegenhouden, toch? En ik vind het ook niet kunnen dat een vijftigjarige leraar met een zestienjarige date. Ik vind tot aan de dertig nog net kunnen. Op mijn school gebeurde het heel veel, alleen waren het dan oudere mannen met leerlingen. Dat kon echt niet, en al helemaal niet omdat de leerlingen het zelf niet wilden. Logisch ook... Maar ik denk dat het wel kan, op een ouder iemand vallen. Ik ben 14, maar ik kijk liever naar jongens uit de bovenbouw of mannen in de twintig, dan naar mijn leeftijdgenootjes. Maar als ik kijk naar mijn vriendinnen hebben zij dus totaal niks met oudere jongens. Grappig dat iedereen een eigen mening en gevoel heeft. Ik schrijf trouwens een boek over zo'n leraar-leerling relatie, vandaar dat ik op deze site kijk, niet omdat ik het zelf meegemaakt heb of zo. Maar ik vind het wel kunnen, maar er moet een leeftijdsgrens zijn en ik denk dat het dan beter is dat de leraar (of leerling) naar een andere school gaat.
door Anoniemiee :) (reageren) op 28 februari 2016 om 9:31
@Anoniemiee : ik ben het volkomen eens met je, alleen klopt het wel dat een leraar meer te zeggen heeft over een leerling dan andersom. Het kan natuurlijk zo zijn dat de leraar zijn leerling hogere punten gaat geven, gemakkelijkere proefwerken, enzovoorts. Maar gevoelens kun je nou eenmaal niet zomaar stoppen. Ik denk dat als een laatstejaars een relatie heeft met een leraar, dat ze beiden mogen blijven totdat het jaar om is (tenzij het jaar pas net begonnen is, natuurlijk), maar is de leerling (en de leraar) nog een aantal jaartjes op de school aanwezig, vind ik dat een van beiden weggestuurd moet worden naar een andere school. Als de leerling (of leraar!) geen relatie of meer met de ander wil, is dat hetzelfde als een relatie tussen andere mensen die geen seks of zo met elkaar willen, dus ik zie buiten bovenstaande punten niets verkeerds aan deze relaties. Ik heb zelfs ook weleens ooit gedacht van een leraar te houden (maar ik twijfel nu nog steeds of die paar keren dat ik dat dacht ook echte liefde waren) ook al ben en was ik een stukkie jonger dan de leraar. (ik 11 en hij 21, ik 13 en hij 19, ik 14 en hij 36...)
door M. (reageren) op 17 mei 2016 om 20:34
Nou joh, het moet kunnen... ik ben zelf 17 en mijn vriend 29 en dat is niks raars.. liefde kent de leeftijd niet.. dat moet gewoon kunnen... oke, dan wel school veranderen maar voor de rest gewoon gelukkig door leven.
door Darrr (reageren) op 4 juli 2016 om 13:14
Het is ongetwijfeld extra spannend omdat het officieel niet mag. Ik heb zelf een dikke crush op mijn 37 jarige docent, vanaf toen ik nog dacht dat hij 5-10 jaar jonger was... Ik ben zelf 19. Ik heb pas sinds kort echt mijn zinnen op hem gezet en ben sindsdien subtiel met hem aan het flirten. Als ik "het" voor elkaar krijg ga ik er zeker over opscheppen bij m'n vrienden! Het zou me nooit gaan om cijfers of een speciale behandeling. Ik werk keihard voor m'n goede cijfers en ben niet op zoek naar een easy mode. Ik wil hem gewoon omdat hij knap en leuk is. Ik zou er ook nooit spijt van krijgen, ik ben volwassen en weet precies wat ik wel of niet wil. Het enige probleem is dat het waarschijnlijk niet gaat gebeuren wegens angst om ontslagen te worden.
door Ik wil dat R. me paalt! (reageren) op 18 oktober 2016 om 0:55
Vanaf je 18 bent vind ik het wel kunnen. Zolang de gevoelens volledig wederzijds zijn...
door Bedovertrek (reageren) op 11 april 2017 om 11:27