Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zit jij op het vmbo? Vul dan deze vragenlijst in over vakwedstrijden. Kost je een paar minuutjes en je verdient gegarandeerd 5 euro. Alvast bedankt! 

Meedoen

Hitte in Nederland! Tropenrooster op veel scholen

Hitte in Nederland! Tropenrooster op veel scholen

De zomer is officieel begonnen en de zon heeft er overduidelijk zin in. Deze hele week zijn tropische temperaturen voorspeld en dat zijn wij niet helemaal gewend in dit kikkerlandje. Veel scholen hebben er hun roosters op aangepast en een heus tropenrooster in het leven geroepen. 

Een tropenrooster houdt in dat scholieren eerder beginnen en dus ook eerder uit zijn. Vooral scholen in oude gebouwen zonder airconditioning maken van de mogelijkheid gebruik om hun leerlingen niet te lang in hete lokalen te houden. 

Toetsweek

De vijftienjarige Luc Zwiep zit op het Twents Carmelcollege Oldenzaal, locatie Lyceumstraat, waar vanaf vandaag een tropenrooster is ingegaan. "Ik heb zelf nu toetsweek. Dat is wel fijn, want dan ben je sowieso al eerder klaar." Dat het tropenrooster is ingegaan op de school, houdt dus ook in dat de toetsen eerder beginnen; om 8.00 uur in plaats van 8.30 uur.

"Ik woon in een dorpje in de buurt van Oldenzaal, dus ik moet nu wel erg vroeg weg van huis", vertelt Luc. Toch snapt hij het wel. "Het is een goede oplossing. De lokalen zijn niet allemaal even goed geventileerd, dus dan kan het heel warm worden. Dan is het fijn als je niet op het heetst van de dag daar moet zitten."

Blokuren

De onderbouw van de school heeft nog geen toetsweek. Voor die klassen geldt dat ze ook om 8.00 uur beginnen en dat er na het zesde uur geen lessen meer zijn. De leerlingen zijn dus uiterlijk om 13.45 uit. Luc heeft vanwege het warme weer ook geen toetsen na het zesde uur. Wel heeft hij soms twee toetsen achter elkaar. "Woensdag heb ik bijvoorbeeld een blokuur Nederlands en een blokuur wiskunde B. Dat is vier uur achter elkaar. Door het warme weer is het nog moeilijker om je te concentreren. Ze hadden misschien beter de toetsweek wat langer kunnen maken en één toets per dag kunnen plannen." 

Toch vindt Luc dat zijn school het goed geregeld heeft. "Het moest allemaal ook best last minute geregeld worden natuurlijk. En er worden ijsjes uitgedeeld, dus dat is ook lekker."