Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het is 'seksweek' op Scholieren.com. Samen met de Sense Infolijn geven we antwoord op al jouw seksvragen. 

Alles over seks Alles over seks

Zo organiseer je het perfecte examenfeest

Zo organiseer je het perfecte examenfeest

De dag des oordeels is aangebroken. Vandaag krijgen de ruim 200.000 eindexamenkandidaten het verlossende telefoontje. Natuurlijk hoopt iedereen op dat ene woord: 'Geslaagd'. En als dat woord eenmaal heeft geklonken, opa en oma gebeld zijn en het goede nieuws op alle denkbare sociale media staat, is het tijd voor het echte werk: uitnodigingen versturen voor je examenfeest. Want dit moet natuurlijk gevierd worden!

Het behalen van het eerste papiertje sinds je zwemdiploma is niet de enige reden voor een feestje. Het is ook het einde van een tijdperk, het begin van een nieuwe en je bent ein-de-lijk af van die vreselijke wiskundedocent. Kortom, haal die discolampen en slingers maar tevoorschijn, want dit moet een avond worden waar de rest van de zomer over nagepraat wordt. Maar waar moet je allemaal aan denken als je een examenfeest organiseert? Wij geven je vijf tips. 

1. De datum

Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk van je vrienden bij je feestje kunnen zijn. Om te voorkomen dat iedereen al lang en breed op vakantie is, kun je je feest het beste nog voor de grote vakantiedrukte plannen. Eind juni - begin juli is dan een goede optie. Dat betekent dat je niet veel tijd hebt voor de voorbereidingen, dus begin zo snel mogelijk met die uitnodiging!

2. Uitnodigingen

Als je goed nieuws hebt gehad en je bent uitgesprongen, -geschreeuwd en -gehuild, verstuur dan zo snel mogelijk de uitnodigingen. Je kunt natuurlijk iedereen een appje sturen, maar eerlijk is eerlijk, dat is een beetje saai. Het is veel persoonlijker om een échte uitnodiging te versturen, je weet wel, via de post. Bij Kaartenhuis.nl kun je bijvoorbeeld een customized kaart maken, een kaart kiezen uit de database in examenfeeststijl en je kunt ook een foto van jezelf erop zetten. Kaartenhuis.nl stuurt de uitnodigingen naar je op, binnen een dag als je voor 19:30 uur bestelt, en dan kun je ze vervolgens zelf aan je gasten geven. Of je laat ze rechtstreeks bij hen bezorgen, nog makkelijker.

Dingen die in de uitnodiging moeten staan zijn natuurlijk de datum, tijd en plaats. Zet er ook een leuk tekstje bij en vraag of al je gasten even willen laten weten of ze erbij zijn.

3. Locatie

Het is verstandig om op tijd te bedenken waar je het feest wilt vieren. Het kan natuurlijk thuis: in de woonkamer of in de tuin bijvoorbeeld. Je zet een paar statafels neer, hangt wat gezellige lampjes op en klaar. Als je het buiten viert, is een partytent voor eventueel slecht weer altijd een goede voorzorgsmaatregel. Als je vrienden niet in je huis of tuin passen (of je ouders hebben gewoonweg geen zin in de troep), dan kun je ook een zaaltje afhuren in bijvoorbeeld de plaatselijke kroeg. Moet je wel wat dieper voor in de buidel tasten. 

4. Muziek

Een feest is natuurlijk geen feest zonder muziek. Je kunt zelf een playlist maken en een paar goede boxen aansluiten, maar je kunt natuurlijk ook een dj inhuren. Martin Garrix schijnt tamelijk duur te zijn tegenwoordig, maar misschien heb je wel een neefje, nichtje, buurjongen of -meisje met dj-skills. Die vragen over het algemeen ook niet de hoofdprijs. 

5. Inkopen

Als al het bovenstaande in kannen en kruiken is, is het tijd om naar de supermarkt te gaan. Met de auto uiteraard, want al die kratten bier krijg je niet mee op de fiets. Wat alcohol betreft is het belangrijk om goede afspraken te maken met je ouders. De kans is groot dat niet al je gasten 18+ zijn, dus bespreek met je ouders wat zij een passende oplossing hiervoor vinden. Zij zullen er namelijk geen zin in hebben om heel de avond politieagentje te spelen. Qua eten zit je altijd goed met chips, nootjes en bitterballen. Om de grote drinkers tussentijds nog van een bodempje te voorzien, is het een goed idee om pizza's of piccolini's in de oven te gooien (of te laten bezorgen). Dat fietst er wel in na een half kratje bier. 

Een tof examenfeest is de perfecte afsluiter van je middelbare schoolcarrière, dus maak er wat moois van! 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kaartenhuis.nl