Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Zit jij op het vmbo? Vul dan deze vragenlijst in over vakwedstrijden. Kost je een paar minuutjes en je verdient gegarandeerd 5 euro. Alvast bedankt! 

Meedoen

Vwo-kandidaten schrijven de handen lam bij TeHaTex

Vwo-kandidaten schrijven de handen lam bij TeHaTex

Een klein deel van de vwo-examenkandidaten kwam vanmiddag in actie voor het examen TeHaTex. In totaal moesten 2308 vwo'ers allerlei vragen beantwoorden over onder andere kunstwerken en maatsystemen. Zowel Bibi Doesburg (18), als Nadine Achtereekte (17) vonden het examen goed te doen.

"Ik was van tevoren best bang voor dit examen, omdat ik niet wist wat ik precies kon verwachten", vertelt Bibi. Ook Nadine vond dat je je niet goed kon voorbereiden op dit examen. "Omdat elk jaar de thema’s veranderen, is het lastig om te oefenen met het maken van oude examens." Nadine heeft vooral haar aantekeningen veel doorgenomen voor het examen. "De aantekeningen die ik tijdens de lessen had gemaakt, sloten goed aan bij de vragen in het examen."

Bij Noa Marijn Vreekamp (18) ging het examen minder goed. "Het was echt een lang en pittig examen en er kwamen maar weinig theoretische vragen in voor. We moesten vooral veel kunstwerken met elkaar vergelijken." De docent van Noa Marijn had zijn scholieren voorbereid op vragen waarbij kunstwerken zouden moeten worden uitgelegd aan de hand van de thema’s Imitatio, Variatio en Aemulatio. Deze thema’s kwamen volgens de scholier niet in het examen voor. "Daar baal ik wel van".

Het raadsel van figuur 7

Niet alleen Bibi, maar ook Nadine en Noa Marijn snapte niet veel van figuur 7. Hier werd de 'Modulor' van Le Corbusier afgebeeld. De Modulor is een maatsysteem gebaseerd op het menselijk lichaam en de wiskunde. "Ik weet echt niet wat deze afbeelding nou precies moest voorstellen", vertelt Bibi. Ook Nadine begreep er niet veel van.

Het was een examen waarbij veel geschreven moest worden. Bibi en Nadine zijn om die reden niet van plan om het examen te gaan nakijken. "Ik weet niet precies meer wat ik heb opgeschreven, dus dan ga ik alleen maar twijfelen als ik de antwoorden zie", vertelt Bibi. Nadine heeft al haar andere examens wel nagekeken "Bij dit examen heb ik zulke lange antwoorden opgeschreven dat nakijken lastig wordt. Ik was ook op tijd klaar dus ik had geen zin om nog te gaan wachten op mijn antwoordblad."

Klagen

Noa Marijn heeft nog niet eerder geklaagd over een examen, maar dit keer gaat ze dat wel doen. "Ik had nog maar 30 minuten de tijd en toen was ik pas bij vraag 18 van de 28 vragen. Ook al mijn klasgenoten hadden tijdnood. Ik ga dus klagen over een te lang en te moeilijk examen."