Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

'Aardrijkskundig begrip' in makkelijk vmbo-examen aardrijkskunde

'Aardrijkskundig begrip' in makkelijk vmbo-examen aardrijkskunde

19.345 vmbo'ers begonnen de woensdag met een examen aardrijkskunde dat over het algemeen als erg makkelijk werd ervaren. "We zijn deze keer niet vermoord door het Cito", zegt Zola Beumer (15). "Op het onderwerp 'kindersterfte' in het examen na natuurlijk." Bij het LAKS zijn op het moment van schrijven nog maar een kleine 200 klachten binnengekomen.

"Het was best een makkelijk examen en ik was niet de enige die dat vond", vervolgt Zola. Opgelucht verliet ze dan ook al om 10.30 uur de examenzaal. "Ik had niet heel hard gestampt, maar ik kwam prima door het examen heen." Ook Jesse van der Zee (16) worstelde niet met de opgaven. "Ik heb mijn topografiekennis geeneens gebruikt en zelfs de vraagstelling vond ik makkelijk."

Docent Kimberley Springer-Vonk van het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam kan zich vinden in de meningen van Zola en Jesse. "Ik vond het examen erg goed te doen. De vragen waren divers, het brongebruik was goed en functioneel, en mijn leerlingen waren ruim op tijd klaar." Ook zaten er volgens Springer-Vonk 'weggevertjes' in het examen. "De vraag over de bevolkingsgroei in Nederland was echt makkelijk. Op basis van de gegeven cijfers over geboorte, sterfte, immigratie en emigratie zouden de scholieren dat moeten weten." Ook de vraag over de verspreiding van ziekten door middel van muggen was volgens de docent zeker te doen. "Door de opwarming van de aarde, het versterkt broeikaseffect, komen er ook meer muggen."

Juist of onjuist?

Jesse merkt wel op dat er in het examen veel vragen voorkwamen waarbij de vmbo'ers moesten aangeven of uitspraken juist of onjuist waren. "Dat maakte het examen wat eentonig voor mij." Ook Zola noemt dat er veel juist-onjuist-vragen in het examen zaten. Volgens Springer-Vonk was dit in het voordeel van de scholieren. "Door dit soort vragen hoeven ze niet veel te schrijven. Ook de open vragen konden met een vrij concreet antwoord afgedaan worden, waardoor de leerlingen niet in tijdnood kwamen. De meeste scholieren waren met een uur en een kwartier wel klaar en de extra tijd die sommige leerlingen hadden is niet benut."

Voor Rohan Bindesrisingh (15) voelde echter niks in dit examen als een voordeel. "Het was echt heel lastig en ik twijfelde over alles. Het leek alsof er heel veel gevraagd werd over bevolking en ruimte terwijl ik daar juist wat minder van had begrepen in de les." Toch heeft Rohan tot het laatste moment zijn best gedaan om de examenstof in zijn hoofd te stampen. "Ik heb de hele nacht doorgeleerd, dus ik heb nog helemaal niet geslapen." Dit had helaas wel gevolgen voor zijn concentratie. "Om eerlijk te zijn merkte ik wel echt een verschil met andere toetsen waarbij ik wel gewoon had geslapen van tevoren. Ik vond het lastig om me te focussen."

Aardrijkskundig begrip in Miami

Hoewel hij het examen prima te doen vond, was voor Jesse toch niet alles appeltje-eitje. "Er kwam een vraag in het examen voor over het eiland bij Miami. We moesten een aardrijkskundig begrip noemen dat hoorde bij de situatie waarbij mensen niet weggaan van het eiland ondanks dat er kans is op natuurgeweld. Dat vond ik best lastig." Ook voor Rohan was de term 'aardrijkskundig begrip' nieuw. "Dit kwam best als een verrassing omdat ik het nog niet in oefenexamens was tegengekomen." Springer-Vonk noemt dat deze verwoording inderdaad nieuw was voor de leerlingen waardoor ze misschien in de war zijn geraakt. "Maar het antwoord zal iets met 'hazard management' of 'risico perceptie' te maken hebben." Jesse heeft  uiteindelijk de zelfontwikkelde term 'eilandisering' ingevuld.

Op Twitter zijn de reacties wisselend:

 

 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.