Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Varkens verstoren vwo-examen biologie

Varkens verstoren vwo-examen biologie

Om 13:30 gingen 23.599 vwo'ers aan de slag met het examen biologie waarin ze vragen kregen voorgeschoteld over varkens, tomaten, slangen en baby's. "De vragen over de genetische variaties van varkens waren wel aan de lastige kant, maar over het algemeen kon je best veel in de Binas opzoeken", vertelt Tom Buitelaar (18).

Jan-Willem van Ooijen (18) vond het examen goed te doen en verlaat dan ook al om 15:50 de zaal. "Het viel me wel op dat er veel open vragen in het examen zaten. Ik heb echt zes kantjes volgeschreven dus ik kreeg uiteindelijk wel een lamme hand. Die vragen waren dan ook maar één of twee punten waard, dus dat is best jammer."

Geen afspiegeling

Volgens Niels Vreeswijk (17) was het examen niet bepaald een afspiegeling van de stof die hij afgelopen jaren heeft moeten leren. “Als je de begrippen over ecologie en evolutie goed kende en je weet wat over onderzoek doen, heb je wel die voldoende.” Eigenlijk had Niels meer vragen over bloedsomloop verwacht. “Ook het urinestelsel kwam niet in het examen voor, daar was ik eigenlijk ook wel van uitgegaan.” Docent  Pascal van de Nieuwegiessen Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout gaat mee met Niels op gebied van het thema ecologie. "Dat kwam amper terug in dit examen. En als het terugkwam werd het verstopt binnen een context."

Tom kon echter wel genieten van verschillende examenonderwerpen. Met name de vragen over koolstofdioxide vond hij leuk. De scholieren kregen vragen over de invloed van CO2 op de groei van tomaten in een kas. "Ik kom zelf uit het Westland en ik heb zelf ook in de kassen gewerkt, dus het was wel leuk om daar een examenopgave over te maken."

Erratum

Voor aanvang van het examen werd ook een erratum uitgedeeld. De mededeling: 'streep vraag 22 door.' Niels vond het echter jammer. "Dit was juist een vraag die ik wist, dus ik vond het zonde dat we deze moesten overslaan." De meerkeuzevraag, over het DNA van varkens, was volgens deze examenkandidate dan ook echt voor echte nerds:

Van de Nieuwegiessen legt uit waarom de vraag geschrapt is uit het examen. "Het ging over een bepaalde vorm van overerving van DNA van ouder op kind. Tot kort geleden werd gedacht dat dit alleen doorgegeven werd van moeder op kind. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit onder uitzonderlijke omstandigheden ook kan gebeuren van vader op kind. Dat is meteen het leuke van dit vak, het staat nooit stil."

Vraag 36

Bij het LAKS is het rustig. Op moment van schrijven zijn er slechts 54 klachten via de klachtenlijn gemeld. Toch wil Niels daar een klacht aan toevoegen. "Vraag 36 vond ik gewoon erg vaag. Daar ga ik wel over klagen." De scholieren moesten twee aspecten noteren van het verschil tussen de term 'productie' en de term 'netto primaire productie'. "Ik weet wel wat de begrippen betekenen, maar ik vond het onduidelijk wat ze nou precies van mij wilden weten."

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.