Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Vmbo'ers moeite met lange teksten in examen Duits

Vmbo'ers moeite met lange teksten in examen Duits

25.771 vmbo-leerlingen hadden vanmorgen hard de tijd nodig bij het examen Duits. Volgens Zola Beumer (15) viel het aantal vragen wel mee, maar waren vooral de teksten te lang. Ook Daphne Wikkerink (16) benadrukt de lengte van het examen: "Ik had echt elke seconde nodig."

"Het was echt een kuttoets, ik snapte helemaal niks van die teksten", gooit Zola er gelijk uit als ze haar telefoon opneemt. "Ik ben sowieso al slecht in Duits, maar nu ging het dramatisch slecht." Ook Daphne had moeite met dit examen. "Ik heb best veel geoefend met examens van eerdere jaren, maar dit examen was echt veel moeilijker." Vooral de lange teksten werden als extra lastig ervaren. "Er leek geen eind aan te komen", vertelt Daphne. Ze vervolgt: "Mijn woordenboek heb ik meer dan normaal gebruikt en van mijn klas was er maar een iemand die het niet moeilijk vond."

Docente Esther Janssen kan dit wel begrijpen. "De moeilijkheid zat 'm niet in de vraagstelling, maar inderdaad in de lengte van de teksten. Ik kan me voorstellen dat je als leerling dacht 'al die woorden, waar moet ik beginnen'." De teksten vond ze bovendien niet alleen lang, maar ook best pittig. "Ik denk dat de teksten lastiger waren dan de teksten van vorig jaar. Bijvoorbeeld tekst 4, vraag 16. Daarvoor moet je het Nederlandse gezegde 'als sardientjes in een blik' kennen, om de vraag te snappen. Ik weet niet of iedere scholier dat spreekwoord kent."

Leuke tekst over speelgoedrobot

Chiara van Bok (16) vond het examen daarentegen niet al te moeilijk. "Ik had echt heel veel geoefend dus ik wist wel wat ik kon verwachten." Van de onderwerpen in het examen kon ze zelfs genieten. "Een tekst ging over een speelgoedrobot die vernietigd moest worden omdat deze video- en geluidsopnamen kon maken. Dat vond ik wel echt interessant om te lezen omdat ik gewoon heel veel van speelgoed hou."

Janssen vond de onderwerpen ook goed gekozen. "Volgens mij zat er voor iedereen wel wat leuks bij. De tekst over tips voor hete dagen was bijvoorbeeld voor iedereen wel herkenbaar denk ik." 

Daphne was echter minder te spreken over de onderwerpen. "Ik kon me niet zo goed focussen omdat ik de teksten gewoon niet zo interessant vond." Teksten over een rondreis door Australië en sneeuwhonden worden genoemd. Ook Zola vond de onderwerpen niet heel spannend. "Het ging weer over smartphones, school en arme kinderen, net zoals in het examen Nederlands." Ook viel het haar op dat veel vragen op elkaar leken. "Ze wilde elke keer weten wat de alinea duidelijk maakt."

Concentratie

Demi Callenbach (15) kon maar moeilijk ontspannen tijdens het examen. "Rond kwart over tien ging het brandalarm af op haar school. Het lukte niet goed om het alarm af te zetten waardoor het steeds aan en uit ging." Veel klasgenoten van Demi benadrukten dat de concentratie na het alarm niet meer te redden was. "Gelukkig kregen we vijf minuten extra tijd die veel van mijn klasgenoten ook echt wel nodig hebben gehad." Toch heeft Demi wel een goed gevoel over het examen. "Vooral de lange teksten waren lastig, maar de kortere waren wel te doen."

Janssen snapt wel dat de concentratie op een gegeven moment minder wordt. "Zo'n tekst als tekst 8 bijvoorbeeld, die zit al wat verderop in het examen, is lang, heeft geen afbeeldingen en er zit veel spreektaal in. Dat is best wel een opgave."

Klachten

De kans is groot dat Demi een klacht gaat indienen. Ook Daphne is zeker van plan om te klagen. "De teksten waren te saai, te lang en te moeilijk", noemt ze. Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn inmiddels al zo'n 1800 klachten binnengekomen. "De klachten voor het examen Duits gaan wel harder dan bij de andere examens", vult Bibi Reiniers, klachtencoördinator van het LAKS, aan. Ze benadrukt dat de klachten zich voornamelijk richten op vraag 16, maar ook het examen als geheel wordt vaak beklaagd.

 

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.