Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Pittige vraag over straattaal in havo-examen Duits

Pittige vraag over straattaal in havo-examen Duits

Met de woordenboeken in de aanslag startte vanmorgen 19.715 havisten met het examen Duits. "Het was een gemiddeld examen", vond Dirk van Leipsig (18). Ook bij de klachtenlijn van het LAKS  is het nog rustig, al werd vraag 32 over de Duitse straattaal wel als erg lastig ervaren.

"Ik ben ziek dus dat is kut, maar het examen ging wel lekker", opent Sanne van Berkel (17) als we haar bellen. Als tweede verliet ze al om 10:45 uur de examenzaal. "Het kan alle kanten op gaan met dit examen. In Duitse grammatica ben ik heel slecht, maar het lezen gaat beter. Ik hoop dan ook dat ik rond de zeven haal."

Redelijk te doen

Docent Marja Ritterfeld van Het Erasmus in Almelo is erg te spreken over dit examen. "De teksten waren redelijk te doen en de verschillende soorten vragen waren mooi afgewisseld. Het was eigenlijk gewoon een goed examen. Ik ben erg positief."

"De tekst over het effect van spelen met je eten als kind vond ik echt leuk", vertelt Dirk. De havist is voor een kwart Duits, maar had daar naar eigen zeggen niet per se profijt van. "Leesvaardigheid is toch wat anders dan spreken." Volgens hem was het examen een goede mix van moeilijke en makkelijke teksten, al had hij wel de volledige 2,5 uur nodig. "Het examen was aan de lange kant. Op een na bleef iedereen tot het eind zitten." Ook bij Lisa Hewett (18) zaten nog veel leerlingen in de zaal: "Ik was een van de weinigen die een beetje op tijd klaar was."

Vraag over straattaal was pittig

Zowel Lisa als Sanne hadden moeite met de tekst over de Duitse straattaal. "Veel heb ik er niet van begrepen en zeker toen ze begonnen over de Turkse invloeden op de Duitse straattaal haakte ik af", vertelt Lisa. Ook Sanne liep hier vast. "Van vraag 32 begreep ik helemaal niks, daar heb ik echt maar wat ingevuld." Dirk sluit zich hier ook bij aan. "Er werd gevraagd naar een concreet voorbeeld, maar het was niet heel makkelijk om echt iets concreets te vinden."

Ritterfeld onderstreept dat dit een lastig onderdeel was. "Deze tekst was inderdaad wat moeilijker. De leerlingen moesten hier met wat meer precisie en aandacht lezen." Gelukkig is dit geen uitzondering. "Het komt altijd voor dat er een tekst tussen zit die wat lastiger is, dat is heel normaal."

Antwoorden checken

Lisa is niet van plan om haar antwoorden te checken al ze thuis is. "Als ik nu ga kijken, levert dat alleen maar stress op. Ik geef alles aan mijn ouders en die kijken dan af en toe iets na als ik dat vraag. De rest check ik lekker als alle examens geweest zijn." Ook Dirk denkt dat het alleen maar stress zal opleveren als hij zijn antwoorden gaat nakijken: "Mijn gevoel is wel oke, dus ik ga het lekker afwachten."

Lawaai

Ondanks dat het examen wel te doen was voor Sanne, vond ze het af en toe lastig om goed te concentreren. "Omdat ik ziek ben, bleef ik maar snotteren, dus dat is al afleidend. Maar toen de docenten per tafeltje de woordenboeken gingen controleren op spiekbriefjes, was dat helemaal vervelend. Al dat lopen in de zaal zorgt gewoon voor lawaai."
Bij Lisa en Dirk was het ook niet doodstil tijdens de examenzitting. Een alarm dat in de kleedkamer naast de gymzaal afging, zorgde voor wat afleiding. "Gelukkig had ik oordoppen in, dus ik heb er niet zo veel van gemerkt", vertelt Lisa. Dirk moest dealen met een colonne brandweerwagens die tijdens het examen langs kwam rijden.

Klachten

Bij het LAKS zijn inmiddels zo'n 300 klachten binnengekomen over het examen Duits. "Het is nog erg rustig', vertelt Bibi Reiniers, klachtencoördinator van het LAKS.

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.