Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het waren de 5 kortste jaren van mijn leven

Het waren de 5 kortste jaren van mijn leven

Nog maar 1 maand tot de eindexamens: het belangrijkste gedeelte van mijn middelbare schoolleven. Die eerste jaren heb ik me moeten irriteren aan bovenbouwers en later juist aan onderbouwers, aan die vervelende docenten die veel te veel huiswerk opgaven of aan die momenten dat je vijf toetsen in drie dagen had. Nu alleen nog de examens, daarna is het klaar. Op het begin dacht ik dat die vijf jaar niet snel genoeg konden gaan, maar nu weet ik dat ik het eigenlijk best wel ga missen.

In september 2018 zei iedereen het al: 'Dit jaar gaat snel.' Ik haalde mijn schouders op, maar realiseerde me pas later het écht zo was. Ik heb dit jaar nieuwe vrienden gemaakt, nieuwe ervaringen opgedaan. Mijn leven is in dit jaar veranderd. Voor mijn gevoel veel meer dan in de vier jaar ervoor.

Misschien is het het ouder worden, misschien is het gewoon omdat ik er nooit zo bij stilstond hoe eindig de middelbare is en hoe snel het voorbij is. De afgelopen maanden ben ik me steeds meer gaan realiseren dat het er straks echt op zit. Sindsdien geniet ik veel meer van de kleine dingen: van die docent die aardig doet, van die ene gekke vriend of vriendin of van een hele klas die zo goed samen kan opschieten. In de bovenbouw krijg je ook nog eens gemengde klassen, waardoor je elkaar niet meer elke les ziet. Het enige moment dat je dan met zijn allen samen bent is in de pauze, en die momenten zijn goud.

Stress

Ik heb echt moeten strijden, ik zag de middelbare school meestal dus ook als een moeilijke en vervelende gebeurtenis. Het gaf me stress en maakte me onzeker. Ik heb momenten gehad dat ik er echt doorheen zat. Maar achteraf was het goed dat dit gebeurde. Het maakte me sterk, het was een nieuwe ervaring en ik kwam er beter uit.

Die vijf jaar kostte dan wel veel moeite en stress, maar ze gingen belachelijk snel. Ik zie wel eens onderbouwers rondlopen en denk dan: 'Jullie hebben echt geluk dat je net op de middelbare zit, je kan nog groeien en opstarten terwijl ik al bijna weg ben en het volwassene leven in ga.' Ze maken zich nog zorgen om V-bucks in Fortnite terwijl wij ons stressen over examens, het gala en hoe de komende jaren eruit gaan zien.

Ze zijn nog zo onschuldig en zullen mij waarschijnlijk zien als een examenleerling die al vet oud is - dat dacht ik vroeger ook toen ik in de tweede zat - maar ze hebben niet door dat ze er in no-time ook zitten.

Geniet ervan

Mijn advies aan die onderbouwers is dus: geniet er nog van zolang het kan. Voor je het weet is je middelbare schooltijd voorbij. Als je op de middelbare terecht komt, wil je er zo snel mogelijk van weg, dat wilde ik ook. Maar als je bijna weg bent, besef je dat je zelfs de lessen en docenten gaat missen. Het zijn mooie jaren, je gaat van kind naar een volwassene en deze groei maak je nooit meer mee. Doe waar je je goed bij voelt, je krijgt er anders spijt van.

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.