Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

'Kechs' en 'bitches': was de Nederlandse rapmuziek altijd al zo vrouwonvriendelijk?

'Kechs' en 'bitches': was de Nederlandse rapmuziek altijd al zo vrouwonvriendelijk?

Ik hou van muziek en op feestjes ben ik degene die het hardst alles meezingt. Mijn hersencapaciteit bestaat voor minimaal 50 procent uit songteksten en aangezien de Nederlandse rappers de hitlijsten domineren, kan ik hun liedjes woord voor woord meezingen. Zonder erbij na te denken, roep ik teksten als ‘ik neuk die bitch’ hard mee, ook al voelt dat, zeker nu vrouwonvriendelijke muziek onder vuur ligt, niet helemaal goed..

De hedendaagse rapscene

Bij elke letter van het alfabet zou ik wel een Nederlandse rapper kunnen bedenken, het zijn er namelijk zó veel. Wat al deze rappers met elkaar gemeen hebben, is dat er minimaal één van hun liedjes over ‘wijven’ gaat en dat hun videoclips minimaal één shot van een twerkende vrouw bevat. De hedendaagse rapscene staat grotendeels in het teken van seks en 'kechs' en is grof en vrouwonvriendelijk. In plaats van 'meisje' of 'lieverd' wordt een vrouw aangeduid als ‘hoer’, ‘slet’, of ‘kech’.

Daarnaast maken deze artiesten graag duidelijk hoe belangrijk hun eigen genot is en hoe een vrouw puur als lustobject op deze wereld rondloopt. ‘Buiten het bed moet je me niet schreeuwen’ uit Mi No Lob van Broederliefde geeft bijvoorbeeld duidelijk de positie van vrouwen aan. En ook 'Al m'n bitches hebben ass, film hoeren op mn snap' uit Cartier van Dopebwoy laat zien dat de seks puur in het voordeel van de man is en de vrouw op een negatieve manier wordt bekeken; zij moet het allemaal maar ondergaan en vooral niet zeuren.

Vroeger waren ze net zo erg

Maar vrouwonvriendelijke rapmuziek is niet alleen iets van nu. Nederlandse rappers van 'vroeger' bevestigen dat vrouwen inderdaad slechts als lustobject worden gezien. Een van die rappers is Ali B. In het nummer Groupie Love (2008) rapt hij: 'Ik ben een ladykiller en ik heb m'n loop gericht op al die dangerous billen.' Maar ook 'Ik hoor die bitch wil met die tata, kom ik neem haar op een vieze manier', uit Thunder (2013) van The Opposites is een goed voorbeeld. Negatieve benamingen voor vrouwen zijn dus niet zo modern als ze lijken én vrouwonvriendelijke rappers zijn ook niks nieuws.

De Nederlandse rapscene was vrouwonvriendelijk, is vrouwonvriendelijk en zal waarschijnlijk vrouwonvriendelijk blijven. Bizzey en Boef zijn niet de enigen die vrouwen als lustobject zien; ze volgen simpelweg het voorbeeld dat de eerdere rappers hen gegeven hebben. En tja, als vrouw ben ik natuurlijk voorstander van vrouwvriendelijkere muziek, maar toch vrees ik dat ik me niet kan bedwingen om deze muziek mee te blijven blèren...

Back to school

Ben jij helemaal ready voor het nieuwe schooljaar? 
  • Hell yeah! Laat dat nieuwe jaar maar komen.
  • Meh. Er hadden nog wel een paar weken vakantie bij gemogen.
  • Nope! Doe mij maar het hele jaar zomervakantie.